REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor

Este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor

Replica API 3 august 2017 | 00:00 217

APCPR, despre apariția pestei porcine în România:

APCPR, despre apariția pestei porcine în România:

Producătorii de carne de porc consideră că apariția primului focar de pestă porcină africană în România este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor și solicită aprobarea imediată a hotărârii pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, susținerea financiară de la buget a programelor excepționale de biosecuritate în fermele comerciale de creștere a porcilor timp de cel puțin un an și aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creșterii porcului în gospodăriile țărănești, toate acestea în vederea gestionării crizei declanșate de identificarea virusului PPA într-o gospodărie de lângă Satu Mare, scrie Agerpres.

Într-un comunicat, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) se declară îngrijorată de apariția primului caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Satu-Mare, în condițiile în care, în ultimii ani, focarele de pestă porcină africană s-au apropiat de granița României migrând din țările baltice către Polonia, Ucraina, Moldova și, mai nou, Cehia.

"Apariția acestui caz de PPA — sperăm izolat — era previzibilă ținând cont de particularitățile de răspândire a virusului. Reamintim că pentru pesta porcină africană nu s-a identificat tratament sau vaccin, iar căile de transmitere în mediul domestic sau silvatic sunt din cele mai diverse. Boala nu este transmisibilă la om, dar produce imense pagube materiale fermierilor aflați în focar sau în zona de risc, unde toți porcii mor sau trebuie eutanasiați și incinerați în regim de urgență, fermele fiind izolate și circulația animalelor drastic restricționată. Pentru gestionarea crizei declanșate de identificarea virusului PPA într-o gospodărie de lângă Satu Mare, aflată la 3,5 kilometri de granița cu Ungaria, respectiv 13,5 kilometri de cea cu Ucraina, APCPR solicită aprobarea imediată a hotărârii pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016, susținerea financiară de la bugetul de stat a programelor excepționale de biosecuritate în fermele comerciale de creștere a porcilor pentru o perioadă de cel puțin un an, menținerea regulilor legale privind mișcarea animalelor din fermele de porci aflate în afara zonei de risc și aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creșterii porcului în gospodăriile țărănești", afirmă APCPR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614