REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ești „pasăre de noapte”? Iată la ce riscuri ești expus

Ești „pasăre de noapte”? Iată la ce riscuri ești expus

Replica API 9 iunie 2020 | 00:00 1043

Unele persoane sunt mai active pe timpul nopții decât în timpul zilei. Adesea, aceste persoane sunt denumite “păsări de noapte”. Ceea ce puțini dintre noi știm este că obiceiul de a nu dormi pe timpul nopții în mod regulat ne expune la o serie de riscuri pentru sănătate, scrie doc.ro.

Ritmul circadian al „păsărilor de noapte” este diferit, în comparație cu cel al persoanelor care sunt mai eficiente dimineață. Dacă abia după lăsarea întunericului începi să devii energic, înseamnă că faci parte din categoria celor mai activi noaptea, fapt ce îți crește riscul pentru a dezvoltă o serie de afecțiuni precum:

Hipertensiune – un studiu făcut public în anul 2013 arată că persoanele care au tendința de a fi mai active pe timpul nopții sunt cu până la 30% mai expuse riscului de a avea hipertensiune.

Obezitate – persoanele care sunt mai active noaptea au tendința de a mânca târziu, de a nu respectă un program de masă, dar și de a mânca alimente nesănătoase precum snacks-urile și dulciurile. De aceea, persoanele care devin active după lăsarea întunericului sunt mai expuse riscului de obezitate, dar și celui de a dezvoltă diabet de tip 2.

Studiile arată că șansele unei “păsări de noapte” de a face diabet de tip 2 sunt de 2,5 ori mai mari, comparativ cu cele ale unei persoane cu un program matinal. Mai mult decât atât, pacienții deja diagnosticați cu diabet care sunt mai activi pe timpul nopții vor întâmpină probleme și în ceea ce privește ținerea sub control a acestei afecțiuni. Asta pentru că ora târzie de culcare este asociată adesea cu lipsa controlului asupra glicemiei.

Privarea de somn și efectele sale adverse – dacă ești o “pasăre de noapte”, însă ai un job obișnuit, ceea ce înseamnă că îți începi programul la 9 dimineață, mai mult că sigur nu vei reuși să te odihnești 8 ore pe noapte, întrucât seară nu vei putea adormi la o ora decentă. Privarea de somn are o serie de efecte adverse, începând de la senzația de somnolență și probleme de concentrare, până la deshidratare.

Depresie – un studiu făcut în anul 2015 de cercetătorii de peste Ocean arată că persoanele mai active pe timpul nopții sunt mai expuse riscului de depresie și anxietate, în comparație cu persoanele matinale. Totodată, cei care se culcă traziu și nu dorm suficient au tendința de a fi mai irascibili și de a-și schimbă starea de spirit brusc.

Deces – cercetătorii de origine britanică au descoperit, în cadrul unui studiu, că persoanele care se identifica mai degrabă cu programul de noapte au un risc cu până la 10% mai mare de deces decât persoanele care se consideră matinale. Acest studiu a fost făcut pe o perioada de 6 ani și jumătate, pe un eșantion de aproximativ 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 73 de ani.

Cu toate că există o serie de riscuri la care sunt expuse “păsările de noapte”, acestea au și câteva beneficii de pe urmă programului nocturn. De pildă, persoanele mai active pe timpul nopții sunt mai productive și creative, potrivit cercetărilor făcute. Acestea au, de asemenea, o viață socială mai activă.

Dacă ești genul de persoană care detestă diminețile, însă după lăsarea întunericului te simți energic, este recomandat să îți găsești un job cu ture de noapte, care să îți permită să îți folosești energia în acord cu programul pe care îl ai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367