REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Eşti student? Mergi gratuit cu trenul, însă iată cum funcţionează acest lucru!

Eşti student? Mergi gratuit cu trenul, însă iată cum funcţionează acest lucru!

Replica API 15 februarie 2017 | 00:11 5304

Ce trebuie să ai la tine ca să nu stai la coadă

Ce trebuie să ai la tine ca să nu stai la coadă

Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de Statul Român și sunt decontate de la Bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute (ex supraaglomerare sau dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenți!) prin dimensionarea corectă a capacităților de transport, în funcție de fluxuri, cât și pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. De asemenea, s-au creat foarte multe cozi la gișeele din gări, deoarce mulți studenți nu știu ce acte le trebuie.

Documentele necesare la eliberarea biletului sunt următoarele:

Pentru studenţii cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv pentru cei din anul I - legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport vizată pentru anul universitar 2016/2017 şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport); pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani - adeverinţa pentru gratuitate la transport eliberată de instituţia de învăţământ superior la care sunt înmatriculaţi şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport) valabilă până cel târziu la începutul anului universitar 2017/2018. Potrivit CFR Călători, „carnetul de student nu poate fi folosit la solicitarea gratuității de transport”. De asemenea, „studenții din anul I trebuie să solicite la secretariatul facultății înlocuirea adeverinței de transport cu legitimația de transport cu reducere/gratuitate, deoarece adeverința nu are valabilitate pentru tot anul universitar, fiind eliberată exclusiv celor care nu au beneficiat la reducere la transport în baza Legii 1/2011 (masteranzi, doctoranzi peste 26 de ani)”. Studenții trebuie să solicite instituției de învățământ superior eliberarea legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, aceasta - instituția - fiind responsabilă cu eliberarea documentului.

Documentele necesare la control în tren sunt obligatorii:

Biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate de transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport). CFR Călători precizează insistent că legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport „nu ține loc de bilet în tren”, iar dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, „acesta va fi considerat călător fătă bilet și sancționat ca atare”. În tren sunt emise bilete gratuite „numai în cazul în care stația de urcare nu are punct de vânzare, cu condiția ca biletul să fie solicitat imediat după urcarea în tren”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De puhoiul de parlamentari carora li se deconteaza toate calatoriile la orice mijloc de transport ce spuneti ? Pentru ei sunt bani?
1
0
Pentru generatia asta multumita cu salariu mediu marit si 12 clase maxim care se plan ca ne platesc noua mersul cu trenul : sa-ti platesti singur si pensia.
5
1
Liceul este obligatoriu, de aceea elevilor li se fac 50% reducere. La facultate platesti anul scolar in valoare de doua mii de euro, de acolo provin banii pentru gratuitati ale studentilor. Facultatea nu este obligatorie insa, trebuie facuta, ca sa nu avem o societate inculta, precum femeia asta din comentarii. Mai repede se drogheaza un elev de liceu, decat unul de la facultate care se tine de studii.
4
1
vorbesc toti tractoristii si cacanarii... aveti voi ce aveti cu cei care isi tocesc coatele si neuronii in facultati. Dar ptr cartierul Henri Coanda de ce nu ati comentat asa vehement? ptr ca li se platescalora facturile aproape integral, ca au transport in comun moca in Constanta, de ce plm nu comentati ??? VA SPUN EU: SUNTETI ASISTATI SOCIALI SI LOCUITI IN hENRI COANDA. ASA CA MULTA MULTA MOJE SA LUATI DE LA TOTI STUDENTII
7
3
Bai CETATEAN bou , acum merg pline pe banii nostrii. La munca cu studentii nu la pomana , unde pizda masii se tot plimba , la vama veche de droguri au bani dar de tren nu . Subventionati le ma si marijuana ca nu dati de la voi.
3
12
nu cred ca aceasta masura trebuia luata ,bani alocati pentru aceste gratuitati trebuiau bagati in ajutorul copiilor bolnavi de cancer, cand spui facultate inseamna ca nu este obligatorie .o mare gafa a acestui guvern, sper sa pice odata aceste ajutoare care incurajeaza nemunca,vezi asistati
5
18
EU VRED CA INTELIGENT AR FI CA DOAR STUDENTII MERITUOSI SI FARA POSIBILITATI SA BENEFICIEZE DE ACESTE GRATUIT6ATI CARE TREBUIE SUPORTATE DE CINEVA .nU E NORMAL CA TOATE RAPCIUGILE CARE PRETIND A FI STUFDENTI SI SI CUMPARA EXAMENELE SAU UNII CARE NU MAI POT DE BINE CU PARINTI FOARTE AVUTI SA VINA LA POMANA SAU CEI CARE MERG LA FACULTATI PARTICULARE DISPUN DE BANI FACAND NISTE ASAZISE STUDII CARE SI NU LE VOR FI DE FOLOS
3
14
o hotarare buna luata in guvern...oricum trenurile merg goale in majoritatea timpului.
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367