REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ești tot timpul obosit? Suplimente pentru un plus de energie

Ești tot timpul obosit? Suplimente pentru un plus de energie

Replica API 18 ianuarie 2022 | 00:00 638

Pentru a-ți menține tot timpul "bateriile încărcate", este important să ai o dietă echilibrată, să faci mișcare în mod regulat și să dormi suficiente ore pe noapte. Însă respectarea cu strictețe a acestor reguli nu este întotdeauna posibilă, în special când ai un job solicitant, când ești extrem de ocupat în viață de zi cu zi, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Din fericire, există multe suplimente nutritive la care poți apela pentru a avea mai multă energie. Desigur, cel mai important este să discuți mai întâi cu medicul tău și să nu iei suplimentele "după ureche", pentru că este posibil că unele dintre ele să aibă interacțiuni cu anumite medicamente pe care le folosești în tratamentul unor afecțiuni cronice.

Iată câteva suplimente care îți pot da energie dacă te simți tot timpul obosit. Important este să nu ignori, totuși, oboseală, mai ales dacă simți că îți afectează multe aspecte ale vieții. Mergi la medic pentru un diagnostic corect!

Fierul

Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din globulele roșii sangvine (eritrocite) care transporta oxigenul de la plămâni către organele și țesuturile din tot corpul. Fără un nivel optim de fier, eritrocitele nu pot să transporte eficient oxigenul către țesuturile din corp.

Acest lucru duce la anemia prin carență de fier, iar acesta este motivul pentru care te simți obosit și slăbit. Cauzele acestui tip de anemie pot fi multiple: o alimentație mult prea săracă în fier, pierderea sângelui și sarcina sunt câteva dintre ele.

Deoarece există multe riscuri asociate cu un consum excesiv de fier, întreabă-ți mai întâi medicul, pentru a află dacă suplimentele cu fier sunt indicate în cazul tău.

Coenzimă Q10

CoQ10 sau coenzimă Q10 este produsă în mod natural în organism. Toate celulele conțin coenzimă Q10, iar inima, rinichii și ficatul au cele mai mari cantități. Celulele folosesc coenzimă Q10 pentru a produce energie și pentru a se proteja împotriva stresului oxidativ, arată un studiu (1). Nivelul ei este mai mare în organele cu ratele cele mai mari ale metabolismului. Așa se explică de ce inima, rinichii și ficatul conțin atât de multă coenzimă Q10, pentru că în aceste organe ea funcționează că o moleculă pentru transferul energiei.

Când nivelul de coenzimă Q10 scade, celulele din corp nu mai pot produce energia de care au nevoie pentru a se dezvoltă și pentru a se menține sănătoase, lucru care poate contribui la oboseală. Un studiu din 2014 (2) a subliniat că nivelurile scăzute de coenzimă Q10 au fost în mod constant asociate cu oboseală.

Și ginsengul poate lupta împotriva oboselii și poate să crească nivelul de energie

S-a dovedit, în timp, că ginsengul poate să lupte contra oboselii și poate încuraja organismul să aibă mai multă energie. Numeroase studii efectuate pe animale au asociat unele componente din ginseng, cum ar fi polizaharidele și oligopeptidele, cu scăderea stresului oxidativ și cu o producție mai mare de energie în interiorul celulelor, lucur care ar putea ajută la combaterea oboselii.

Ginsengul asiatic (Panax ginseng) poate îmbunătăți starea de spirit și poate da mai multă energie. De pildă, un studiu (3) cu durata de 4 săptămâni a explorat efectele administrării a un gram sau a două grame de ginseng sau a unei substanțe placebo, la 90 de oameni care sufereau de oboseală cronică. Cei care au luat suplimente cu ginseng au observat mai puțină oboseală mintală și o reducere a oboselii fizice, în comparație cu participanții care au luat capsule placebo.

Vitamina B12

Împreună cu celelalte vitamine din complexul B, vitamina B12 ajută la transformarea alimentelor în energie, pe care celulele noastre o pot folosi. De asemenea, ea menține celulele nervoase și globulele sangvine într-o stare optimă și ajută la prevenirea unui tip de anemie care te poate face să te simți slăbit și obosit.

Unele persoane pot avea un risc mai mare de a suferi de deficiență, care apare când organismul nu primește suficientă vitamina B12 sau nu poate să absoarbă cantitatea de care are nevoie. Drept rezultat, la aceste persoane, rezervele de energie pot fi "reumplute" cu ajutorul suplimentelor cu vitamina B12.

Pe lângă suplimentele enumerate mai sus, experții spun că guarana și cofeină sunt alte două modalități care te pot ajută să îți "reumpli" rezervele de energie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369