rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Etapele vaccinării anti-COVID-19 în România

Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a produce un vaccin împotriva COVID-19, care să fie distribuit la nivel mondial anul viitor. Cum vor decurge lucrurile în ceea ce privește vaccinarea în România?

Dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur împotriva noului coronavirus și a bolii COVID-19 va contribui la soluționarea actualei crizei sanitare mondiale. Cum unele echipe de cercetare vin deja cu rezultate încurajatoare în ceea ce privește eficiența candidatelor la un vaccin viabil, precum și siguranța pentru administrare, autoritățile din fiecare țară au început să își stabilească planul de vaccinare odată ce vaccinul va fi disponibil pentru populație, scrie doc.ro.

Toate statele din Uniunea Europeană vor primi vaccinul în același timp

Potrivit Comisiei Europene, aceasta împreună cu statele membre garantează producția de vaccinuri împotriva bolii COVID-19 prin intermediul unor angajamente prealabile de achiziții cu producători de vaccinuri din Europa. Toate vaccinurile vor fi autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele obișnuite în materie de siguranță și eficacitate.

Autoritățile responsabile din fiecare stat trebuie să asigure capacitatea de a livra corespunzător vaccinurile împotriva COVID-19 (vaccinurile au nevoie să fie păstrate la anumite temperaturi, să fie transportate în anumite recipiente etc.), inclusiv personalul calificat și echipamente medicale și de protecție. De asemenea, autoritățile trebuie să asigure prețuri accesibile la vaccinuri pentru populațiile-țintă și să comunice clar care sunt beneficiile și riscurile vaccinării, precum și importanța acestui proces în lupta pentru combaterea bolii COVID-19, pentru a obține încrederea populației.

Comisia Europeană mai precizează că toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Inițial, numărul de doze de vaccin va fi limitat, iar grupurile cu prioritate la vaccinare ar trebui să fie personalul medical, vârstnicii de peste 60 de ani, persoanele cu risc crescut de boală gravă COVID-19 din cauza stării lor de sănătate, lucrătorii care asigură servicii esențiale și grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

Pe 17 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat un contract cu compania farmaceutică CureVac (Germania), pentru achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare. Contractul cu CureVac se adaugă celor deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiilor preliminare cu Moderna.

„Comisia a asigurat, până în prezent, cel puțin 1,2 miliarde de doze și își îndeplinește angajamentul de a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și la prețuri accesibile, nu numai pentru cetățenii din UE, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. Majoritatea acestor vaccinuri potențiale se află într-o fază avansată a trialurilor clinice, rezultatele acestora, preconizate a fi pozitive, vor fi confirmate prin acordarea unei autorizații, după care vaccinurile vor fi distribuite rapid și vor contribui la stoparea pandemiei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Care sunt etapele vaccinării anti-COVID-19 în România?

În România, vaccinarea anti-COVID-19 va avea trei etape, urmând recomandările Comisiei Europene în ceea ce privește grupurile care vor fi vaccinate primele:

1. În primă fază vor fi vaccinați, pe lângă personalul medical, și angajații care operează în domenii considerate critice: transporturi, alimentație, energie etc.

2. În a doua fază vor fi vaccinate persoanele aflate la risc să dezvolte COVID-19 în formă severă, cum sunt vârstnicii și bolnavii cronic (persoane cu diabet, boli cardiovasculare, cancere etc.).

3. În ultima fază va fi vaccinată populația generală.

În prezent, se lucrează la alcătuirea listelor cu persoanele care trebuie incluse în prima etapă a vaccinării, pentru a se constata de câte doze este nevoie inițial. De asemenea, se vor face sondaje, deoarece fiecare persoană trebuie să-și dea acordul pentru a fi vaccinată, deoarece vaccinarea anti-COVID-19, deși utilă, nu este obligatorie.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 este locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, medic militar.

Legat de modalitatea în care va fi distribuit vaccinul anti-COVID-19, medicul a declarat că „principala zonă de stocare este Institutul Cantacuzino și vom avea mai multe centre regionale de stocare și distribuție. Sunt în momentul de față dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluții, astfel încât la momentul când vom avea un vaccin disponibil în România să nu existe sincope în tot ceea ce înseamnă recepție, stocare, distribuție până la nivelul fiecărui centru de vaccinare în teritoriu”.

Pentru persoanele incluse în prima etapă (personalul medical și cei care desfășoară activități critice), vaccinarea se va face cel mai probabil la locul de muncă.

Pentru persoanele incluse în a doua etapă (vârstnicii și bolnavii cronic), medicul declară că „aici avem două abordări: vaccinarea la centrele de vaccinare, care vor fixe/mobile și prin echipele mobile de vaccinare care se vor deplasa la locul de muncă”.

Pentru persoanele din cea de-a treia etapă, abordarea va fi una mult mai extinsă. „Vom vorbi de vaccinarea la centrele de vaccinare fixe/mobile, se vor include și activitățile de vaccinare prin intermediul rețelei de medicină primară, de medicină de familie, în idea de a lărgi accesibilitatea fiecărei persoane la vaccinare, pentru că ne interesează ca într-un timp relativ scurt să avem o acoperire cât mai mare la nivelul populației”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul va fi făcut în două doze, la distanță de 21 sau 28 de zile. „România are un acord pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă în jur de 22 de milioane de doze de vaccin”, a concluzionat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei este nevoie de un nivel de imunitate colectivă, estimat la aproximativ 60-70% din populaţie.

Dr. Valeriu Gheorghiţă are 38 de ani, a absolvit în 2006 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe medicale în 2013. În prezent este medic primar boli infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și asistent universitar la Departamentul 2, Disciplina Boli Infecțioase I de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Ce candidate la un vaccin anti-COVID-19 arată rezultate promițătoare?

Mai multe echipe de cercetare din întreaga lume au candidate la vaccin în studii de fază 3 (ultima fază), iar unele dintre ele au anunțat deja rezultate încurajatoare în urma testării.

Pe 9 noiembrie, un comunicat Pfizer și BioNTech a anunțat că vaccinul dezvoltat de cele două companii, numit BNT162b2, este eficient în majoritatea cazurilor. Studiul de fază 3, care a inclus persoane cărora li s-a administrat vaccinul și persoane care au primit placebo, a indicat o rată de eficacitate a vaccinului de peste 90%. Comitetul de monitorizare a datelor nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranță și recomandă ca studiul să adune în continuare date suplimentare privind siguranța și eficacitatea, conform planificării.

Studiul clinic de fază 3 implicând candidatul la vaccin BNT162b2 a început pe 27 iulie și a înscris până în prezent 43.538 de participanți, dintre care 38.955 au primit a doua doză de vaccin până pe data de 8 noiembrie 2020.

Pe 16 noiembrie, compania americană Moderna a anunțat că ARNm-1273, candidatul ei la vaccinul anti-COVID-19, a îndeplinit criteriile statistice pre-specificate în protocolul studiului de eficacitate. Conform Consiliului de monitorizare a siguranței datelor, eficacitatea vaccinului dezvoltat de Moderna este de 94,5%. O revizuire a evenimentelor adverse a indicat faptul că vaccinul a fost în general bine tolerat de voluntarii testați.

Până la sfârșitul anului 2020, Moderna se așteaptă să livreze aproximativ 20 de milioane de doze de ARNm-1273 în S.U.A și să producă până la un miliard de doze care să fie distribuite la nivel mondial în 2021.

Ce se întâmplă după ce vaccinurile sunt autorizate?

După ce un vaccin este testat riguros de fabricant și de autoritățile de reglementare, este aprobat doar dacă beneficiile lui sunt mai mari decât riscurile. După ce vaccinul este autorizat, acesta este monitorizat îndeaproape pe măsură ce populația începe să se vaccineze, în scopul de a observa posibilele efecte secundare.

Monitorizarea efectelor vaccinului este extrem de importantă, deoarece toți pașii efectuați până în acel moment e posibil să nu fi fost suficienți pentru detectarea tuturor reacțiilor adverse (unele reacții adverse pot avea loc doar la una din 500.000 de persoane, de exemplu). De asemenea, studiile clinice pe vaccin nu includ grupuri care ar putea avea alte efecte secundare decât voluntarii testați (spre exemplu, femeile însărcinate).

marţi, 24 noiembrie 2020815
Comentarii
mai mult...Sănătate
20 ian 00:00SănătateVacanțe și călătorii: cum vor arăta în viitor și cum ne protejăm de COVID-19?

Cum pandemia de COVID-19 este încă în plină desfășurare, multe persoane se întreabă dacă ar mai trebui să...254

20 ian 00:00SănătateApneea în somn afectează sănătatea inimii?244
20 ian 19:31SănătateSarcina și sindromul de ovare polichistice222
20 ian 00:00Sănătate7 uleiuri esențiale utile în răceală și gripă

Când ești răcit sau ai gripă, cel mai bine e să te odihnești și să bei lichide multe (apă, ceaiuri, supe calde...244

20 ian 00:00SănătatePoliomielita, mai aproape de eradicare cu un nou vaccin234
20 ian 00:00SănătateStresul social: cum influențează sănătatea cardiacă a femeilor?226
20 ian 00:00SănătateDe ce crapă pielea pe genunchi și la coate?

Genunchii și coatele uscate pot fi un simptom al unor afecțiuni variate și diferite, dar și al unor obiceiuri care...307

20 ian 00:00SănătateCoronavirus: Rusia pregăteşte cel puţin încă trei vaccinuri, dintre care unul cu eficienţă de 100%246
20 ian 00:00SănătateColesterolul mare și genele vinovate: câteva mituri demontate283
20 ian 00:00SănătateAlimentele procesate cresc riscul de diabet de tip 2?

Un studiu recent la care au luat parte 21.800 de bărbați și 82.907 femei arată că alimentele procesate, în special...247

20 ian 00:00SănătateDepresia cauzată de infertilitate: care sunt simptomele209
20 ian 00:00SănătateTotul despre suplimentele pentru fertilitate211
Vremea
3° - 5.5° miercuri, 20 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 71%
Vânt: 5.19 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49536335322
5/4035226211323
joker326294582
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 ian 00:00SportLeicester - Chelsea 2-0! "Vulpile", pe primul loc în Premier League! Lampard, ca și demis

Leicester a reușit o victorie fără emoții în fața lui Chelsea, iar Frank Lampard e ca și demis de la cârma...333

20 ian 00:00SportCM Handbal (m): Rezultatele înregistrate în ultimele partide din grupele preliminare / Componența grupelor principale

Componența grupelor principale 1 și 2 din cadrul Campionatului Mondial de handbal masculin din Egipt a fost...335

20 ian 00:00SportVictorie mare pentru Dan Petrescu - Denis Alibec, decisiv pentru Kayserispor: A bifat o "dublă"

Kayserispor, formație antrenată de Dan Petrescu, a obținut o victorie importantă în lupta pentru evitarea...450

20 ian 00:00SportLionel Messi și-a aflat suspendarea după ce a lovit un adversar în finala Supercupei Spaniei

A primit primul cartonaș roșu în 754 de meciuri jucate în tricoul Barcelonei, iar marți și-a aflat pedeapsa....479

Local
20 ian 22:32LocalPrima acțiune de donare de sânge, în rândul preoților, pe anul 2021

La nivelul județului Constanța se resimte o lipsă acută de sânge, fapt ce generează mari probleme în...793

20 ian 22:33LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 3,69

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1591

20 ian 22:33LocalStudenții cer BANI pentru creșterea burselor

673

20 ian 22:32Local93 de noi cazuri de COVID în Constanţa

Pe teritoriul României, până pe 19 ianuarie, au fost confirmate 697.898 de cazuri de persoane infectate cu noul...975

20 ian 22:32LocalBogdan BOLA: tot felul de "AMEȚITE" își DAU cu PĂREREA

La scurt timp după ce Dana Budeanu i-a denumit imbecili pe cei care s-au ocupat de reabilitat plaja din Mamaia, Bogdan...1881

20 ian 22:33LocalPrimăria NĂVODARI face pași IMPORTANȚI pentru DIGITALIZAREA relației cu cetățenii

La sediul Primăriei Năvodari, coordonatorii departamentelor s-au întâlnit pentru a discuta soluții privind...570

20 ian 22:31LocalPrimarul din Tuzla, Reșit Taner, precizări cu privire la TAXA de SALUBRIZARE

În urma numeroaselor discuții prinvind taxa de salubrizare, Reșit Taner, edilul din comuna Tuzla, a venit cu mai...797

20 ian 22:31LocalActivități preventive desfășurate de polițiști

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat ieri, 18 ianuarie, activități...450

20 ian 22:31LocalPrinşi la VOLAN fără PERMIS de CONDUCERE

617

Politică
20 ian 00:00PoliticăAnca Dragu şi Ludovic Orban s-au vaccinat anti-COVID-19

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, s-au vaccinat, marţi,...253

20 ian 00:00PoliticăNegrescu (PSD) - întâlnire cu ministrul educaţiei: Guvernul să vină cu soluţii clare pentru redeschiderea şcolilor

Vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu, a afirmat, marţi, că s-a întâlnit cu ministrul educaţiei,...263

20 ian 23:44PoliticăFlorin Cîțu nu exclude să preia PNL

361

20 ian 00:00PoliticăRăzvan Cuc (PSD): Guvernul a început asaltul asupra companiilor româneşti; vrea să le vândă cu orice preţ

Guvernul a început "asaltul" asupra companiilor româneşti, pe care vrea "să le vândă cu orice preţ", a declarat,...322

20 ian 23:45PoliticăMesaj clar pentru Guvern și instanțe: România, amendată la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că persoanele transgender din România nu au la...684

20 ian 23:46PoliticăPSD: Guvernul Cîțu să demisioneze în septembrie dacă nu sunt vaccinați 10 milioane de români

471

Interviuri
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1612

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4410

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

3676

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3202

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3164

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

4846

Monden
20 ian 00:00MondenPandemia amână lansarea unor filme la Hollywood: Morbius, James Bond, Top Gun: Maverick sau Black Widow

O nouă serie de filme programate pentru lansarea în cinematografe în februarie, martie sau aprilie sunt amânate sau...233

20 ian 00:00MondenFilmul The War With Grandpa, cu Robert De Niro, se află pe primul loc în box office-ul românesc

Comedia „Un tataie de coşmar/ The War With Grandpa”, cu Robert De Niro în rol principal, s-a clasat pe primul loc...271

20 ian 00:00MondenCreatorii 'La Casa de Papel' lansează serialul de acţiune 'Sky Rojo'

243

20 ian 00:00MondenActorul Steve Martin a anunţat că a fost vaccinat împotriva Covid-19

Actorul Steve Martin a anunţat duminică, online, că a fost vaccinat împotriva Covid-19 şi a glumit spunând că are...245

20 ian 00:00MondenSerialul britanic „Peaky Blinders“ se va încheia odată cu al şaselea sezon

Serialul britanic „Peaky Blinders” se va încheia odată cu al şaselea sezon, însă creatorul şi scenaristul...282

20 ian 00:00MondenUn serial francez dedicat personajului Arsene Lupin, pe cale să stabilească un record de vizionări pe Netflix

258

Mapamond
20 ian 00:00MapamondCoronavirus: O italiancă de 108 ani, vaccinată împotriva COVID-19 după ce în mai a fost pozitivă

O italiancă în vârstă de 108 ani, testată pozitiv la coronavirus în luna mai, a devenit una din cele mai...219

20 ian 00:00MapamondCoronavirus: Cea mai puternică izbucnire a epidemiei în China din martie 2020

China se confruntă cu cea mai puternică izbucnire a epidemiei de COVID-19 din martie 2020, consemnează Reuters,...306

20 ian 00:00MapamondCEDO a condamnat Elveţia la plata de daune morale unei cerşetoare din România

262

Sănătate
20 ian 00:00SănătateDe ce crapă pielea pe genunchi și la coate?

Genunchii și coatele uscate pot fi un simptom al unor afecțiuni variate și diferite, dar și al unor obiceiuri care...307

20 ian 00:00SănătateCoronavirus: Rusia pregăteşte cel puţin încă trei vaccinuri, dintre care unul cu eficienţă de 100%

Rusia a fost prima ţară care a anunţat că dispune de un vaccin împotriva noului coronavirus, Sputnik V, însă...246

20 ian 00:00SănătateColesterolul mare și genele vinovate: câteva mituri demontate

283

20 ian 00:00Sănătate7 uleiuri esențiale utile în răceală și gripă

Când ești răcit sau ai gripă, cel mai bine e să te odihnești și să bei lichide multe (apă, ceaiuri, supe calde...244

20 ian 00:00SănătatePoliomielita, mai aproape de eradicare cu un nou vaccin

Studiile de fază 2 pe 1.200 de adulți, copii mici și sugari sugerează că noul vaccin împotriva poliovirusului...234

20 ian 00:00SănătateStresul social: cum influențează sănătatea cardiacă a femeilor?

Felul în care se simte o femeie de vârstă mijlocie legat de rolul ei acasă și la locul de muncă poate afecta mai...226

20 ian 00:00SănătateAlimentele procesate cresc riscul de diabet de tip 2?

Un studiu recent la care au luat parte 21.800 de bărbați și 82.907 femei arată că alimentele procesate, în special...247

20 ian 00:00SănătateDepresia cauzată de infertilitate: care sunt simptomele

Infertilitatea este una dintre cele mai mari probleme ale cuplurilor moderne și în timp poate duce la depresie și...209

20 ian 00:00SănătateTotul despre suplimentele pentru fertilitate

211

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT