REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Etnobotanicele se vând într-o veselie pe Internet, pe site-urile "de specialitate"

Etnobotanicele se vând într-o veselie pe Internet, pe site-urile "de specialitate"

Replica API 30 decembrie 2011 | 00:00 91

În atenţia poliţiştilor Antidrog:

În atenţia poliţiştilor Antidrog:

Deşi a apărut, în sfârşit, o lege prin care interzice comercializarea substanţelor cunoscute sub denumirea generică de "etnobotanice", unele site-uri sunt pline de anunţuri postate de unii indivizi care încearcă să-şi vândă ierburile păcătoase naivilor. Texte gen "Etnobotanice en-gross, mai multe relaţii pe www..." sau "cameră de discuţii pentru toţi fanii acestor produse pe www.... acum şi în Constanţa". Anunţurile au fost postate în urmă cu câteva zile şi, probabil, sunt valabile pe toată perioada sărbătorilor de iarnă, când tinerii fără prea multă educaţie, în special adolescenţii, consumă astfel de substanţe pentru a putea "intra în rezonanţă" mai repede.

Din nefericire, concomitent cu consumul etnobotanicelor, tinerii consumă şi alcool, iar această combinaţie este, de multe ori, fatală. Pe unul dintre aceste site-uri "de specialitate", un individ care se intitulează "Andy" şi care pare că deţine supremaţia vânzărilor pe pagina respectivă, pare că insistă în a-şi vinde produsele, lăsându-şi chiar şi numărul de telefon. Un mesaj postat de acesta sună cam aşa: "Dacă vrea cineva etnobotanice, call-me", urmat de un număr de telefon, sau "Vrea cineva ceva? Daţi un mesaj pe numărul de telefon". Se pare că mai multe persoane au răspuns mesajului, întrebând despre preţ. Mai mult decât atât, în fereastra de dialog apar şi unele nume, cum ar fi WookumKin, care întreabă cu disperare de unde anume pot cumpăra "ceva": "Cum fac şi eu rost de cevaaaa???? Plssssss". Despre ilegalitatea acestui tip de comerţ este limpede că ştie toată lumea, mai ales cei care îşi prezintă ofertele pe aceste site-uri. "După cum ştiţi, magazinele şi comercializarea acestor produse este ilegală. Totuşi vă aştept cu mesaje private pentru mai multe detalii", apare un alt mesaj, prin care legea este sfidată "pe faţă". De precizat că autorităţile s-au chinuit mult timp până să găsească o modalitate de a declara ilegale aceste produse cu efecte psihoactive. Guvernul a dat greş, iniţial, când a scos în afara legii ierburile comercializate până la adoptarea legii, iar comercianţii au revenit pe piaţă cu alte astfel de produse. Povestea se putea repeta la nesfârşit, însă, în cele din urmă, s-a schimbat strategia, iar în momentul de faţă, toate produsele cu efecte psihoactive sunt declarate ilegale, iar cei care le vând sau care instigă pe alte persoane la consum, riscă ani grei de puşcărie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614