REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

"Eu sunt candidatul-cetăţean, care propune constănţenilor să mă voteze, să schimbăm Constanţa împreună"

"Eu sunt candidatul-cetăţean, care propune constănţenilor să mă voteze, să schimbăm Constanţa împreună"

Replica API 21 mai 2012 | 00:00 150

Gheorghe Donţu:

Gheorghe Donţu:

Cu un afiş prin care anunţă că este căutat primar, recompensa fiind taxe zero, fostul viceprimar al Constanţei, Gheorghe Donţu, s-a lansat în cursa pentru primărie. Despre contracandidatul Radu Mazăre şi colaborarea cu acesta din vremea când a fost viceprimar, Donţu are amintiri, una dintre ele fiind legată de sistemul de canalizare. Este, de fapt, un reproş pe care i-l face actualului edil, şi anume că a preferat să asfalteze străzile în loc să fie făcute canalele tehnologice.

Reporter: Domnule Donţu, ce v-a venit să candidaţi la funcţia de primar al Constanţei?

Gheorghe Donţu: E consecinţa firească a atitudinii mele faţă de ce se întâmplă, a atitudinii mele de cetăţean, întrucât constatăm, în piaţă, astăzi, că pentru funcţia de primar avem aşa: candidatul-primar, candidatul-profesionist, candidatul- om de afaceri. Cetăţeanul, am considerat eu, că nu are reprezentant. Eu sunt candidatul-cetăţean. Cum să nu te supere faptul că mergi pe stradă astăzi şi e mizerie, că locuieşti în apartament, vine iarna peste tine şi ai gigacaloria 338 de lei, cum să nu te indigne faptul că eşti locuitor al Constanţei şi ai taxe şi impozite care nu se întorc, sub nici o formă, la tine? Cum să nu te indigne faptul că ieşi pe stradă şi eşti agresat de câinii vagabonzi, că nu-ţi poţi lăsa copilul la şcoală, copil care este în nesiguranţă? Ei bine, toate lucrurile acestea m-au făcut să candidez. E limpede: sunt cetăţeanul care sunt supărat pe actuala administraţie, sunt cetăţeanul care propune altceva. Îi propun constănţeanului să mă voteze, să schimbăm împreună Constanţa.

Rep.: Avem o curiozitate mai veche, şi apoi trecem la ce propuneţi dvs. cetăţenilor: de ce Partidul Ecologist Român? Aţi făcut parte, multă vreme, dintr-un alt partid.

G.D.: Da, am fost. Structural nu cred m-am schimbat. Atitudinea mea faţă de politică s-a schimbat. Cred că sunt un om de centru, de centru-stânga, hai să definim aşa. Sunt un om căruia îi plac oamenii, îmi place să mă regăsesc printre oameni. Niciodată nu voi fi mulţumit dacă doar eu am şi cei de lângă mine nu au, dacă mie mi-e bine, iar celor de lângă mine nu le este bine. O demonstrează toată viaţa mea şi nu e vorbă în vânt. Am 60 de ani şi cred că, prin tot ce am făcut, am demonstrat acest lucru. De ce Partidul Ecologist? Am ajuns la concluzia, precum unii dintre marii noştri gândtitori, cum că e bine să fii înţelept la sfârşitul vieţii. Nu ştiu dacă e sfârşitul vieţii mâine. Înţelepciunea este dată de acumularea de experienţă dintr-o viaţă trăită, aş spune eu, cu intensitate maximă. În toată această perioadă am constatat că poţi fi de stânga, poţi fi de dreapta, dar dacă nu eşti ecologist, nu mai eşti nimic. Spunea Voltaire, acum vreo 300 de ani în urmă, cam aşa: o clipă nu a fost atentă Natura, şi a zămislit omul. O clipă să nu fie atent omul, şi Natura îşi repară greşeala. Suntem în pragul acestor ziceri. Suntem atât de aproape ca omul să termine viaţa pe Pământ, încât nici nu ne dăm seama. Din acest motiv sunt candidatul PER: pentru că am înţeles, înaintea altora, cred eu, că e nevoie de ecologist, indiferent că eşti socialist, liberal şi aşa mai departe.

Rep.: Ce înseamnă că oferiţi "gratis Constanţa constănţenilor"? Ce e gratis?

G.D.: E gratis votul. Din patru în patru ani, fiecare dintre noi avem cea mai importantă armă: votul. Votul face diferenţa. Noi vom oferi, dacă ne vor vota, un oraş gratis. Ce înseamnă un oraş gratis? Înseamnă că am putea fi primul oraş din România ai cărui locuitori nu plătesc taxe şi impozite. Altfel spus, şi le achită din reciclarea gunoiului menajer. Pornind de la principiul că fiecare dintre noi aruncăm 60% din ceea ce cumpărăm, şi că anual fiecare cetăţean aruncă aproximativ 400 de kg. gunoi, o familie de 4-5 membri aruncă 2 tone de gunoi, din care aproximativ 50% este gunoi reciclabil, iar 40% este biodegradabil. Aşadar, avem 50% gunoi menajer reciclabil, iar tona costă 300 de euro. Fiecare familie poate să producă gunoi reciclabil în jur de 500 de kilograme, care înseamnă 150 de euro, iar asta înseamnă că poate achita taxa pe casă, teren şi aşa mai departe. Acest program care nu este deloc o aventură, ne poate face, haideţi să o spunem, mai civilizaţi, ne poate face să ocolim o groapă de gunoi care este Constanţa.

Mai mult: la secţiunea VIDEO

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369