REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Eugen Nicolăescu: Sistemul sanitar trebuie să devină unul prietenos pentru cetăţean

Eugen Nicolăescu: Sistemul sanitar trebuie să devină unul prietenos pentru cetăţean

Replica API 29 august 2013 | 00:00 198

Spitalele, transformate în entităţi economice. Managerii vor avea bugete globale

Spitalele, transformate în entităţi economice. Managerii vor avea bugete globale

2013 este anul de temelie pentru reforma sistemului sanitar din România. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, la Constanţa, că sistemul sanitar trebuie să devină unul prietenos pentru cetăţean. "Şi vă rog să vă însuşiţi această idee", le-a transmis ministrul Nicolăescu celor prezenţi în sala Remus Opreanu din cadrul Instituţiei Prefectului. Tot ministrul a mai adăugat şi faptul că "există tot sprijinul politic pentru reforma în sistemul sanitar". Dezbaterea regională pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică a fost axată pe obţinerea unor variante care să rezolve gravele probleme din sistemul sanitar românesc. Nicolăescu a anunţat că vrea să implementeze un pachet minim de servicii medicale de bază, la care să aibă acces atât cetăţenii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. Pachetul ar urma să cuprindă servicii de prevenţie, de urgenţă, pentru programe naţionale, serviciile medicului de familie şi cele de la nivel de ambulatorii şi spitale. Ministrul Sănătăţii a mai spus că îşi doreşte ca asigurările private să devină obligatorii.

"Este anul de temelie pentru reforma sistemului. Dorim să avem baza legală pentru a face modificări pentru bugetul din 2014. Vrem cu toţii un sistem sanitar mai bun. Ne dorim o reformă în mod rapid. Orice s-ar spune, sistemul sanitar românesc are specialişti buni. Noi trebuie să ne tratăm cu demnitate, să convingem cetăţenii că tot ceea ce facem este corect. Vrem o echilibrare a componentelor sistemului sanitar prin diminuarea progresivă a finanţării sectorului spitalicesc, creşterea volumului şi a calităţi serviciilor medicale acordate în sectorul medicinii de familie şi de ambulator, a prevenţiei. Sunt decis să facem acest pas", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu, la Instituţia Prefectului. Reprezentantul Guvernului Ponta a mai afirmat că se are în vedere şi descentralizarea DSP-urilor către consiliile judeţene. "Se doreşte unificarea programelor naţionale de sănătate într-o singură mână, şi anume Agenţia Naţională de Programe. Trebuie să răspundă cineva, nu mai putem lăsa lucrurile aşa. Nu avem voie să ne batem joc de pacienţi", a spus ministrul Eugen Nicolăescu. Se pune accent şi pe controlul utilizării fondurilor publice în tot sistemul sanitar. Modificări ar urma să fie aduse şi la legea malpraxisului, iar cardul de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie, aşa cum se discuta până acum, angajamentul ministrului fiind pregătirea unui nou act normativ până la 15 septembrie pentru rezolvarea acestei probleme.

Drept de liberă practică pentru rezidenţi la specialitatea pe care au absolvit-o

Ministrul Sănătăţii propune ca medicii rezidenţi să aibă drept de liberă practică atunci când termină un modul, pentru specialitatea pe care au absolvit-o. "Pentru anul 2013 nu sunt fonduri de creştere a salariilor. Am căzut de acord cu Colegiul Medicilor din România că atunci când un rezident termină un modul, Colegiul Medicilor să poată să îi dea liberă practică pentru specialitatea pe care a absolvit-o prin acel modul. În felul acesta, acel medic rezident poate să fie încadrat temporar, să practice în acea specialitate şi noi putem în felul acesta să suplinim o parte din absenţa masivă de medici specialişti pe anumite componente", a declarat Eugen Nicolăescu.

Spitalele se transformă în unităţi autonome

Tot ministrul a mai precizat că vrea să schimbe statutul medicului, să nu mai fie considerat şi tratat ca un bugetar, dar şi maniera în care este gândită salarizarea medicilor. "Vrem să excludem spitalele din rândul instituţiilor publice bugetare. Vrem ca spitalele să devină mai competitive, iar medicii să fie scoşi din grila bugetară şi plătiţi în funcţie de performanţă. Spitalele vor deveni entităţi economice, iar managerii vor avea bugete globale. Formele de organizare vor fi stabilite de ministerul Sănătăţii şi consiliile locale sau judeţene. Unităţile sanitare vor fi împărţite în spitale de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, institutele, spitalele judeţene de urgenţă -n.r.) şi de interes local (spitalele municipale şi orăşeneşti -n.r.)", a explicat Nicolăescu. Ministrul propune depolitizarea funcţiei de manager. "Managerii vor primi mai multă autonomie şi flexibilitate, dar şi mai multe responsabilităţi", a accentuat ministrul.

Nicolăescu: Eu nu încerc să mulţumesc pe toată lumea

Conform ministrului, bugetul pentru 2014 va fi mai mic pentru spitale. "Eu nu încerc să mulţumesc pe toată lumea. În opinia mea asta ar fi o utopie şi utopic nu mai sunt demult. Dacă noi nu trecem la o reformă serioasă, aşa cum au făcut toate ţările importante şi care au domenii de sănătate mai aşezate decât avem noi, nu avem nici o şansă. Ne vom văita ani de zile în continuare, iar cetăţenii vor fi nemulţumiţi, vor da şpagă, plăţi informale. Noi suntem puşi să facem ce trebuie, adică reformă. Vom da din ce în ce mai mulţi bani pentru medicină primară, pentru dezvoltarea centrelor de permanenţă şi a centrelor multifuncţionale, să asigurăm şi infrastructura necesară medicinii prespitaliceşti şi atunci numai oamenii care au nevoie vor ajunge la spitale. Dacă vom reuşi să punem această sită în funcţiune, în stil foarte profesionist şi echilibrat din punct de vedere medical, atunci vor fi mult mai puţini pacienţi la spitale. Şi în cadrul bugetului pe care îl avem, dacă în chibzuim, putem să aducem un plus de calitate în sector", a mai spus Nicolăescu.

Constanţa susţine reforma în sănătate

Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat că: "susţinem reforma în domeniul sănătăţii". Vicele CJC a fost urmat de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţână, care a mulţumit ministerului Sănătăţii că: "ne-a sprijinit să reabilităm Secţia de Cardiologie. Va fi cea mai modernă secţie din zonă".

Cu ce concluzii a plecat ministrul Sănătăţii din Constanţa?

După mai bine de trei ore de dezbateri, ministrul Eugen Nicolăescu s-a declarat mulţumit de faptul că direcţiile de reformă anunţate sunt clar înţelese. "Sunt foarte mulţumit că am avut şi această întâlnire regională şi cred că după cele 22 de luări de cuvânt, dacă mi-am notat bine şi nu am scăpat nimic, aş putea să spun că majoritatea celor care au participat la dezbatere sunt de acord să facem reformă, că sprijină reforma şi că în cea mai mare parte direcţiile sunt bune. Sunt câteva nuanţe de care vom ţine cont, pentru că sunt importante. Direcţiile de reformă pe care le-am anunţat şi care le susţin cu toată fermitatea, sunt clar înţelese, iar mie asta îmi dă un anume confort. Atunci când vom veni cu actele normative pentru aplicare ştiu că responsaibilii din teritoriu le cunosc, le-au înţeles şi că le vor aplica. Pentru mine este un lucru foarte important", a conchis Nicolăescu. La dezbaterile privind reforma în sistemul sanitar au participat peste 100 de persoane din Constanţa, Tulcea, Buzău, Galaţi, Bărila, Vrancea, dar şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, reuniunea fiind a doua dintr-un program al Ministerului Sănătăţii ce include ample consultări de acest fel în alte şapte centre din ţară, care se vor finaliza până la sfârşitul lunii septembrie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102