REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Eutanasierea maidanezilor ar putea începe din februarie: ce pot face iubitorii de animale, în afară de proteste

Eutanasierea maidanezilor ar putea începe din februarie: ce pot face iubitorii de animale, în afară de proteste

Replica API 22 ianuarie 2014 | 00:00 226

Regulamentul de punere în aplicare a Legii lui Ionuţ va fi aprobat de consilierii locali

Regulamentul de punere în aplicare a Legii lui Ionuţ va fi aprobat de consilierii locali

"Legea lui Ionuţ", adoptată după ce un băieţel a fost ucis de maidanezi în Bucureşti, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Însă, eutanasierea câinilor fără stăpân din adăpostul municipalităţii constănţene ar putea începe abia în luna februarie. Primăria a elaborat deja Regulamentul de gestionare a câinilor fără stăpân, iar acesta urmează să fie aprobat în proxima şedinţă de Consiliu Local. "Noi facem demersurile pentru armonizarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului, mai exact completarea şi modificarea lui. Regulamentul trebuie să treacă prin şedinţă de Consiliu Local", a declarat, pentru "Replica", Laurenţia Cristina Itoafă, şeful Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare, Administrativ şi Tehnico-Economic. Normele metodologice de gestionare a problemei câinilor fără stăpân au fost aprobate în cadrul şedinţei de Guvern din 11 decembrie 2013, după ce Ionuţ Anghel a fost ucis de câini pe un teren viran din Capitală. Ulterior, normele au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 829, din 23 decembrie 2013. Documentul reglementează o serie de aspecte concrete referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân de către autorităţile publice, precum stabilirea condiţiilor de înfiinţare şi funcţionare a serviciilor specializate sau a condiţiilor de revendicare şi adopţie. Adăpostul din municipiul Constanţa găzduieşte aproximativ 350 de patrupezi.

"Noi avem un contract în derulare, încheiat în 2012, un acord cadru cu o societate prestatoare care în momentul de faţă administrează adăpostul pentru câinii fără stăpân. Acel contract va trebui completat în baza noii legislaţii. Mă refer aici la perioada de staţionare a câinilor în adăpost. Acum s-a mărit la 14 zile lucrătoare. Automat şi costurile se măresc. Apar noi operaţiuni, care nu au fost prevăzute în contractul iniţial, respectiv sterilizarea, o procedură obligatorie în cazul adopţiei, dar şi alte tratamente specifice, boli tratabile. Există o listă cu boli tratabile la Direcţia Sanitar-Veterinară", a declarat Itoafă. Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie 2013, stabileşte, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare. "Articolele care prevăd perioada de şedere (a câinilor în adăpost -n.r. ) trebuie să le aplicăm de îndată. Nu putem să mergem pe vechea legislaţie. Nu avem voie. Trebuie să-i ţinem în adăpost aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Suntem obligaţi să-i ţinem în adăpost şi să nu-i eutanasiem în cele 14 zile lucrătoare. Noi prindem câinii de pe domeniul public în continuare, merg la adăpost, îi ţinem 14 zile lucrătoare, iar procedura de eutanasiere a celor care nu au fost adoptaţi, revendicaţi, se vor putea face după aprobarea hotărârii de Consiliu Local din luna februarie. Aşteptăm şedinţa de Consiliu Local, să putem trece la organizarea efectivă a activităţii. Nu s-a stabilit exact data când va avea loc şedinţa", a spus Itoafă. De altfel, câinii diagnosticaţi cu boli incurabile pot fi eutanasiaţi numai în urma examenului medical efectuat şi cu permisiunea proprietarului. Este interzisă eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile sau care nu sunt grav răniţi, înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost. Eutanasierea câinilor este efectuată numai de către medicii veterinari de liberă practică, numai cu respectarea prevederilor legale. La Timişoara acţiunea a fost amânată, iubitorii de animale s-au trezit în ultimul ceas şi au venit să adopte câinii fără stăpân. Nici la Lugoj nu vor fi ucişi patrupezii. Nu acelaşi lucru îl putem spune de Buzău, acolo unde numărul câinilor vagabonzi a fost deja diminuat.

Cum pot fi adoptaţi maidanezii din Constanţa?

Adopţia câinilor se va face pe baza unei declaraţii, un angajament scris. Cererile de adopţie se pot depune imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea lui de către cel care îl adoptă se poate face începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării în adăpost, dacă acesta nu a fost revendicat. "Cererile pentru adopţie se pot depune din momentul în care câinele a fost depus în adăpost, dar există acel termen în care au prioritate revendicările. Proprietarul îşi poate revendica câinele în primele 7 zile. Adopţiile se pot face începând cu a opta zi. Dar dacă între timp vine proprietarul câinelui, el are prioritate, chiar dacă a fost adoptat. Îl poate recupera", au mai spus reprezentanţii Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare, Administrativ şi Tehnico-Economic. De precizat şi faptul că adopţiile sunt strâns legate de procedura de sterilizare. "Este operaţiune nouă şi tocmai de aceea nu se fac deocamdată adopţii. Pe vechea legislaţie, cei care adoptau câini îşi asumau responsaibilitatea, numai că această procedură de sancţionare nu era pusă în aplicare. Erau luaţi, dar lăsaţi tot pe domeniul public, sterilizaţi. Pe vechea legislaţie, cel care adopta îşi plătea cheltuielile de sterilizare şi întreţinere a câinelui. Acum trebuie să suportăm noi aceste cheltuieli. Este un cost suplimentar", au conchis reprezentanţii Serviciului Dotări Urbane, Ecarisaj, Dezinsecţie şi Deratizare, Administrativ şi Tehnico-Economic.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614