REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

EUXIN-ul lui DUȘU, acuzat de ANAF de operațiuni ARTIFICIALE

EUXIN-ul lui DUȘU, acuzat de ANAF de operațiuni ARTIFICIALE

Replica API 22 iulie 2021 | 16:22 6182

Unul dintre cei mai mari afaceriști de la malul mării, Niculae Dușu, este acuzat că a încercat să tragă în piept bugetul de stat prin efectuarea unor tranzacții artificiale între firma sa, Euxin SA, și firma Mark Prest Util. ANAF acuză firma Euxin de tranzacții artificiale luând în acest sens o decizie de instituire a măsurilor asiguratorii. DGAF Constanța luase aceste măsuri deoarece a considerat că tranzacțiile comerciale declarate de EUXIN SA în relația cu MARK PREST UTIL SRL nu au un conținut economic real și nu reflectă practici economice obișnuite, fiind încadrate în categoria tranzacțiilor artificiale, astfel fiind diminuate obligațiile fiscale de plată la bugetul de stat. Mai exact, DGAF a considerat că între cele două firme avuseseră loc operațiuni fictive prin care bugetul de stat fusese înșelat. Firma lui Niculae Dușu a reușit ridicarea măsurilor asiguratorii, prin decizia Tribunalului Constanța din data de 19 iulie 2021, însă decizia nu este definitivă.

Motivarea EUXIN

Societatea Euxin consideră că nu a adus prejudicii bugetului de stat întrucât a respectat prevederile legale în materie, respectiv a înregistrat în contabilitate prestațiile executate de către S.C. Mark PREST UTIL S.R.L, facturile emise de către furnizorul arătat nu au fost electronice ca să atragă incidența dispozițiilor art. 319 alin. 25 din Legea nr. 227/2015, a declarat la SPIT Constanța lucrările de modernizare după recepție. Mai arată reclamanta că valoarea lucrărilor de modernizare, în valoare de 129.214,10 lei, nu a fost prinsă pe cheltuieli cu reparațiile, ci a fost majorată valoarea clădirii cu această sumă, urmând a se amortiza pe durata de viață rămasă utilă a clădirii de 112 luni și a se trece lunar pe cheltuieli suma de 1153 lei. Subliniază reclamanta că este o societate cu un istoric fiscal respectabil, iar neonorarea obligațiilor fiscale și legale de către furnizorul săi, nu poate conduce la sancționarea sa.

Ce a spus instanța

Instanța a apreciat că în decizia de instituire a măsurilor asigurătorii s-a menționat că din verificările efectuate de inspectorii din cadrul Direcției regionale antifraudă a rezultat că tranzacțiile declarate de societatea Euxin SA în relațiile cu societățile beneficiare sunt tranzacții artificiale, având ca scop diminuarea de TVA de plată și a impozitului pe profit datorate. Așadar, se va dispune luarea măsurilor asigurătorii dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: existența pericolului concret privind sustragerea agentului economic de la plata obligațiilor la bugetul general consolidat sau prejudicierea bugetului prin ascunderea sau risipirea patrimoniului și iminența pericolului concret. Din verificările efectuate trebuie, deci, să rezulte, fără niciun dubiu rezonabil, nu doar existența datoriei fiscale ci și a indiciilor referitoare la pericolul ca debitorul să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.

Instanța a considerat că presupusul comportament ilicit al EUXIN SA nu reprezintă o certitudine la acest moment, astfel că nu se justifică luarea unor măsuri asiguratorii. Magistrații din cadrul Tribunalului Constanța au admis cererea formulată de EUXIN și au anulat decizia de instituirea a măsurilor asiguratorii. Sentința a fost comunicată pe 25 mai 2021, dar nu este definitivă urmând a se judeca recursul.

Istoric EUXIN

Firma EUXIN SA are ca principal acționar pe Niculae Dușu. Până în 2016, firma era condusă de Horia Țuțuianu, când și-a dat demisia după ce a câștigat Consiliul Județean Constanța. În locul lui a fost numit Florin Tănase, consilier juridic în cadrul societăţii. Duțu a devenit patron la Euxin în urmă cu 5 ani, plătind 3 milioane de lei către SIF Transilvania pentru preluarea Euxin.

Update

Dintr-o eroare de tastare, suma cu care a fost cumpărată firma Euxin de către Niculae Duşu a fost scrisă greşit ca fiind 3 milioane de lei, de fapt afaceristul plătind 13 milioane de lei către SIF Transilvania.

Update 2

DREPT LA REPLICĂ

Subscrisa EUXIN S.A, cu sediul social in Constanta, str. Mircea cel Bătrân nr.152 bis, Modul 4B, birou 1 si 2, et.4, reprezentată legal prin administrator unic Tanase Florin, va atenţionăm că articolul intitulat „EUXIN-ul luî DUSU, ,,, publicat în data de 22.07.2021, sub nr. 3830 (38821), popularizeaza două informaţii complet neadevărate şi anume:

1. Referitor la acuzatiile ANAF: precizăm ca acestea se refera la un contract de colaborare incheiat intre EUXIN S.A si MARK PREST UTIL S.R.L. si finalizat in anul 2015, an în care D1 Duşu Niculae nu avea nici o legătură cu societatea EUXIN S.A.

Doar începând cu luna iunie 2016 societatea a fost cumpărată de pe bursă, în cel mai transparent mod posibil, prin oferta publica de preluare voluntară de către dl. Dusu Niculae, informatii care sunt publice conform rapoartelor curente existente pe site-ul BVB.

2. Deasemenea este total eronată informatia dvs. cu privire la valoarea achitata de dl.Dusu Niculae pentru cumpararea prin oferta publica de preluare voluntara a societatii EUXIN S .A..

Valoarea indicata de dvs. este de 3 milioane de lei, in timp ce valoarea reala este de cel putin 4 ori mai mare, respectiv 12.957.291,30 lei, informatie pubflca de altfel existenta pe site-ul BVB.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sponsorul USR partid nepatat sa faca asta? cum e posibil?
0
0
Niste ziaristi de duzina
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614