rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Evaluarea activităților desfășurate de Centrul Regional Antidrog Constanţa în anul 2021

Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), a organizat, vineri, 21 ianuarie a.c., în AULA Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din mun. Constanţa, evenimentul de prezentare a activităţilor desfăşurate în anul 2021.

Marius Oprișan

În prezența directorului adjunct al ANA, comisar-şef de poliţie Georgel Cristian IVAN, a reprezentanților autorităților locale, ai instituțiilor partenere şi din sfera societății civile cu atribuții în reducerea cererii și ofertei de droguri, precum și a mass-mediei, șeful CRPECA Constanța, comisar-şef de poliţie Marius Cristian OPRIȘAN a prezentat bilanțul activităților desfășurate în anul 2021.

Regăsiţi, mai jos, principalele activități derulate de CRPECA Constanța în anul 2021, din care fac parte Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Tulcea.

Măsuri și activități derulate, în contextul menținerii stării de alertă la nivel național

În contextul menținerii stării de alertă la nivel național și a restricțiilor impuse pe fondul evoluției fenomenului pandemic în anul 2021, specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanța au desfășurat activități specifice, adaptate contextului pandemic.

Campaniile și proiectele de prevenire s-au derulat cu respectarea prevederilor legale în vigoare și a măsurilor stabilite în contextul evoluției răspândirii cu SARS-CoV-2

Comunicare publică în context pandemic

Pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, comunicarea publică s-a concentrat cu precădere în zona mediului online, crescând, astfel, gradul de acoperire a grupurilor țintă, și implicit, nivelul de accesibilitate al informațiilor de interes din sfera reducerii cererii de droguri.

Pentru asigurarea unei abordări unitare cu privire la fenomenul drogurilor, activităţile de reducere a cererii şi ofertei de droguri desfăşurate la nivelul celor două centre au fost coordonate şi integrate în programe practice, cu respectarea autonomei funcţionale, prin dezvoltarea de instrumente inter-instituţionale care au permis reacţia în timp operativ şi eficient pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Planul anual de acțiune privind principalele activități la nivelul ANA pentru anul 2021.

Realizări în domeniul prevenirii consumului de droguri

Activitatea de prevenire desfăşurată de CRPECA Constanţa în anul 2021 a avut un număr de 103.112 beneficiari (85.390 beneficiari în Constanţa, respectiv, 17.722 beneficiari în Tulcea).

În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri, activitatea CRPECA Constanța s-a concentrat pe implementarea de proiecte, campanii şi activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale, având în vedere cele 3 arii ale prevenirii (prevenirea în şcoală, prevenirea în familie, respectiv, prevenirea în comunitate).

Astfel, pe ariile:

Prevenire în şcoală - au fost implementate 7 proiecte naţionale de prevenire în şcoală, 3 campanii naționale, 1 program național la nivelul CPECA Constanța, 1 campanie națională inițiată de parteneri, 5 proiecte locale (3 proiecte la nivelul CPECA Constanța și 2 proiecte la nivelul CPECA Tulcea) și 18 activități complementare (8 activități la nivelul CPECA Constanța și 10 activități la nivelul CPECA Tulcea)

Prevenire în familie - au fost implementate 2 proiecte naţionale.

Prevenirea în comunitate - au fost implementate 4 campanii naționale, 2 campanii naționale inițiate de parteneri, 5 proiecte locale (4 proiecte la nivelul CPECA Constanța și 1 proiect inițiat de parteneri la nivelul CPECA Tulcea), 31 activități complementare (18 activități la nivelul CPECA Constanța și 13 activități la nivelul CPECA Tulcea).

Totodată, au fost desfășurate 62 activități specifice în domeniul voluntariatului (50 activități la nivelul CPECA Constanța și 12 activități la nivelul CPECA Tulcea).

În anul 2021, pe componenta de formare/ informare/diseminare de informații, au fost susținute de către specialiștii CPECA Constanța 2 sesiuni de formare, având 31 de beneficiari, 8 sesiuni de informare, având 167 de beneficiari și un workshop cu 37 de beneficiari și 4 activități complementare. La nivelul CPECA Tulcea, au fost realizate 5 sesiuni de formare, având 93 de beneficiari, 4 sesiuni de informare, având 90 de beneficiari și 4 activități complementare.

Realizări în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri

În anul 2021, la nivelul CRPECA Constanța, au fost disponibile pentru persoanele consumatoare de droguri și la risc de consum următoarele proiecte:

1. Proiectul de furnizare a informațiilor cu temetică antidrog, de prezentare a serviciilor ANA/Ministerului Sănătății/ONG–urilor, activități suport prin intermediul site-ului Infodrog.ro, a paginii de facebook Infodrog și a canalului de Youtube, cu denumirea Infodrog România;

2. Testul de evaluare a riscurilor consumului de droguri DUDIT;

3. Proiectul de furnizare a serviciilor de a sistență psihologică via internet;

4. Proiectul de furnizare a serviciilor de testare HIV/SIDA, HVB, HVC, TBC și oferirea consultațiilor pneumologice gratuite și confidențiale a consumatorilor de droguri aflați în asistență integrată.

Servicii oferite de CPECA Constanţa şi Tulcea

În decursul anului 2021, la nivelul celor două centre, au fost oferite servicii psihologice, sociale și medicale atât persoanelor consumatoare, cât şi familiilor acestora, servicii ce au avut drept scop reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, precum şi obţinerea şi/sau menţinerea abstinenţei.

Astfel, până la data de 31 decembrie 2021, 145 persoane s-au adresat pentru prima dată centrelor.

CPECA Constanţa: În anul 2021, s-au adresat centrului 123 de persoane, care au fost evaluate, iar dintre acestea, 40 beneficiari au prezentat criterii de includere în program. În cadrul CPECA Constanţa şi-au continuat asistenţa începută în anii anteriori un numar de 34 beneficiari, astfel că numărul total al persoanelor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021 este de 74. În cursul anului 2021 au finalizat programul 58 de beneficiari, astfel că la data de 31.12.2021 se aflau în asistență un număr de 16 de beneficiari.

CPECA Tulcea: La nivelul CPECA Tulcea, serviciile de asistență a consumatorilor de droguri au fost asigurate de către specialiștii CPECA Constanța.

În anul 2021, s-au adresat centrului, 22 de beneficiari, iar dintre aceștia 2 beneficiari au prezentat criterii de includere în program. În cadrul centrului şi-au continuat asistenţa începută în anii anteriori un număr de 4 beneficiari, astfel că numărul total al persoanelor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021este de 6 persoane. În anul 2021, au finalizat programul un număr de 3 beneficiari, astfel că la data de 31.12.2021 se aflau în asistență 3 beneficiari.

Intervenții echipa terapeutică în anul 2021:

CPECA Constanța:

- 76 evaluări

- 151 ședințe de consiliere psihologică individuale

- 15 consilieri psihologice de grup/de familie

- 50 consilieri sociale individuale

- 18 consilieri sociale de grup/de familie

- 107 consultații medicale

- 2 consilieri medicale de familie

- 99 şedinţe management de caz

- 90 sesiuni de informare

CPECA Tulcea:

– 8 evaluări

– 14 ședințe de consiliere psihologică individuale

– 7 ședințe de consiliere socială individuală

– 18 şedinţe management de caz

– 8 informări

– 1 consult medical

Substanța principală de consum în anul 2021:

CPECA Constanța:

- canabis – 60;

- noi substanţe psihoactive (NSP) – 4;

- Alcool – 5;

- MDMA+canabis – 4;

- Cocaina – 1

CPECA Tulcea:

- noi substanţe psihoactive NSP - 2

- canabis – 2

- tutun – 1

- canabis+MDMA - 1

Consumatorii care au beneficiat de asistenţă integrată în anul 2021 au fost referiţi astfel:

CPECA Constanţa:

- proprie iniţiativă – 5 persoane

- DIICOT – 57 persoane

- Serviciul de Probaţiune Constanţa – 10 persoane

- Servicii Sociale - 2 persoane

CPECA Tulcea:

– proprie iniţiativă – 1 persoană

– DIICOT – 2 persoane

– Serviciul de Probaţiune Tulcea – 3 persoane

Modalitate principală de consum în anul 2021

CPECA Constanța:

- fumat: 64 persoane

- oral: 9 persoane

- prizat: 1 persoană

CPECA Tulcea:

- fumat – 5 persoane

- oral – 1 persoană

Sexul consumatorilor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021

CPECA Constanța:

- masculin: 72

- feminin: 2

CPECA Tulcea:

– - masculin: 5

– - feminin: 1

Categorii de vârstă a consumatorilor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021

CPECA Constanța:

- majori: 73

- minori: 1

CPECA Tulcea:

– majori: 5

– minori: 1

Activităţi desfăşurate pe linia reducerii riscurilor asociate consumului de droguri în anul 2021

• Proiectul naţional Fred Goes Net a urmărit, la nivelul CRPECA Constanța, realizarea de intervenţii timpurii asupra tinerilor care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară în legătură cu consumul de droguri (în special de poliţie, dar şi de şcoală şi/sau serviciu/angajatori) cu scopul reducerii riscului dependenţei de droguri.

• Campania locală SAFE PARTIES de prevenire a consumului de droguri și reducere a riscurilor asociate consumului, care s-a derulat la nivelul CRPECA Constanța conform Planului de măsuri comun nr. 4.207.746./09.07.2021. Au fost desfășurate activități specifice pe linia reducerii riscurilor asociate consumului de droguri după cum urmează:

- 13 activităţi de prevenire la marile evenimente musical-artistice de pe litoral, fiind informaţi 6986 beneficiari (participanți festivaluri), 156 beneficiari (angajați cluburi), cu ajutorul a 39 de voluntari CPECA Constanţa. Au fost distribuite 4325 flayere în limba română, 1614 flayere în limba engleză, 133 de chestionare cu tematică antidrog, 120 de baloane, 281 de brățări și 5565 prezervative. De asemenea, au fost efectuate de specialiștii CRPECA Constanța 103 consilieri voluntare și 281 informări. În cadrul campaniei au fost derulate 7 sesiuni de informare a personalului angajat al cluburilor, teraselor și barurilor de pe litoral cu privire la aspect legislative pe problematica traficului și consumului illicit de droguri și prezentarea unor măsuri de prim-ajutor în situații de criză datorate consumului de droguri. Au fost informați un număr de 156 de angajați ai cluburilor, teraselor și barurilor de pe litoral.

A.F.

joi, 27 ianuarie 20221047
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii

01Ghita(26 ian 20:17)
Gargara, nimic altceva.
05Papagalul de Cristian Oprisan(26 ian 09:05)
Ametitul asta, nu a mai iesit la pensie . Sta toata ziua si umfla situatii statistice pt ca stie ca oricum nu le verifica nimeni . Face umbra pamantului degeaba . Colegii il stiu bine cat de aerian e .
mai mult...Local
21 mai 11:40Local"Litoralul pentru toți", cu tarife de la 34 de lei pe noapte

Programul social “Litoralul pentru toți”, ajuns la ediția cu numărul 40, începe pe 22 mai, dată de la care...511

21 mai 14:04LocalMai nou, vrăjitoarele și tămăduitoarele își racolează clienții pe internet558
21 mai 00:03LocalActivitate de prevenire a consumurilor de droguri, de Zilele Constanţei, în Piața Ovidiu360
21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...480

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!323
21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța392
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...327

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!391
21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112483
21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...932

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!337
21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022333
Vremea
25.8°18.7° - 25.8° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...349

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...363

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...882

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...559

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...327

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...391

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

483

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...480

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...323

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...392

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...932

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...337

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

333

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...201

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...426

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

382

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...325

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...294

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

661

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1669

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1935

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2403

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...173

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...162

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

174

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...185

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...173

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...187

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...184

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...347

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

920

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...172

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...172

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

435

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...184

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...622

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...187

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...663

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...452

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

469

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...180

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...181

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

164

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...190

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...196

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...202

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...167

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...193

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

179

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT