REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Evaziune fiscală de 5 milioane de euro, după modelul Băhăian

Evaziune fiscală de 5 milioane de euro, după modelul Băhăian

Replica API 15 decembrie 2012 | 00:00 244

Descinderi în mai multe judeţe, între care şi Constanţa

Descinderi în mai multe judeţe, între care şi Constanţa

Desprinsă parcă din dosarul lui Sergiu Băhăian, o altă grupare infracţională a fost destructurată de oamenii legii. De data aceasta nu au avut loc crime cumplite, aşa cum a fost cazul lui Băhăian, însă "schema financiară" seamănă izbitor. Mai exact, este vorba de nişte indivizi care, începând cu a doua jumătate a anului 2011, ar fi racolat mai multe persoane şi, folosindu-se de situaţia materială precară a acestora, i-ar fi determinat să preia în mod fictiv peste 150 de societăţi comerciale, în schimbul unor sume cuprinse între 150 şi 200 de euro, cu scopul de a ascunde neplata taxelor datorate bugetului de stat.

Vineri dimineaţă, escrocii aveau să fie săltaţi de oamenii legii, înainte ca alte nenorociri să se mai întâmple. Peste 200 de poliţişti bucureşteni, coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare 61 de autorizaţii de percheziţie, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Cluj, Constanţa, Prahova, Hunedoara, Dâmboviţa şi Olt. După cum s-a menţionat, vizată a fost destructurarea unei grupări infracţionale specializată în evaziune fiscală, cesionarea în fals a unei societăţi comerciale, determinarea înmatriculării unei societăţi în temeiul unui act constitutiv fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, activităţi infracţionale care ar fi prejudiciat statul român cu peste 5.000.000 de euro. În fapt, la jumătatea anului 2012, poliţiştii din cadrul D.G.P.M.B. şi procurorii bucureşteni au dispus începerea urmăririi penale împotriva mai multor persoane, suspectate că ar fi cesionat, în fals, societăţi comerciale cu diferite domenii de activitate, cu scopul de a ascunde neplata taxelor datorate bugetului de stat (impozitul pe salarii, asigurări sociale, asigurări de şomaj şi asigurări de sănătate). În realitate, a rezultat faptul că cesiunea societăţilor nu ar fi avut loc decât scriptic, printr-un act simulat, menit să fraudeze legea, scopul preluării societăţilor comerciale fiind să transfere răspunderea pentru sumele datorate statului, să se poată retrage sume mari de bani din societăţi şi să facă imposibilă recuperarea documentelor.

Crimele din dosarul Băhăian, pe scurt

Revenind asupra cazului cu care s-a făcut comparaţie, menţionăm că în perioada noiembrie 2006 - aprilie 2007, Sergiu Băhăian şi Valentin Slepac au iniţiat un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante prin fraudarea mai multor societăţi comerciale. Însă, tragediile s-au ţinut lanţ în acest caz, în peisaj apărând un lanţ de crime oribile ce ar fi făcut gelos şi pe cel mai aprig criminal în serie. La acea dată, procurorii au reţinut şi faptul că inculpaţii Valentin Slepac şi Nicolae Mirsu, instigaţi de Băhăian, l-au ucis pe Lucian Cernat aruncându-l în Dunăre de pe podul rutier care traversează braţul Dunărea Veche, după ce l-au obligat să bea alcool. Ororile nu s-au oprit aici. Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagra. Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC. Petrică Captalan a fost omorât în 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton, astupată cu pământ.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218