REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Evaziunea de 20 milioane de euro de la Constanţa: băieţii din dosar fac afaceri cu statul, şefii Oil Terminal fac naveta în instanţă

Evaziunea de 20 milioane de euro de la Constanţa: băieţii din dosar fac afaceri cu statul, şefii Oil Terminal fac naveta în instanţă

Replica API 1 iulie 2013 | 00:00 2761

După 22 de termene în procesul de la Tribunalul Bucureşti

După 22 de termene în procesul de la Tribunalul Bucureşti

Afaceriştii implicaţi într-unul din cele mai mari dosare de evaziune din România, derulată în special prin judeţul Constanţa, cu intermedierea mai multor angajaţi ai companiei de stat Oil Terminal, sunt bine mersi, sănătoşi, şi îşi dezvoltă în continuare businessurile. Aşa se face că, deşi magistraţii au pus sechestru pe averile inculpaţilor, în speranţa recuperării prejudiciului de 20 de milioane de euro, capii reţelei n-au avut probleme în a-şi majora, de pildă, capitalul social cu 1 miliard de lei vechi bani cash într-o firmă ori în a cumpăra acţiunile deţinute de stat într-altă societate comercială. În acelaşi timp, mama de la ţară a unora din capii reţelei îşi descoperă la 66 de ani valenţele de afaceristă, motiv pentru care le devine asociată, iar liderul grupării devine unic asociat al unei firme de reciclare a deşeurilor din Oradea, după ce partenerul din Roşiorii de Vede se retrage din societate. Este vorba despre celebrul dosar în care petrolistul Peter Attila Racz (anchetat şi în mega-dosarele de evaziune care îl vizează pe fostul şef ANAF, Sorin Blejnar), fraţii Ion şi Stelian Livadariu, Adrian Botescu, şef serviciu în cadrul Oil Terminal şi alte 12 persoane sunt judecate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat din decembrie 2011 pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Procesul evaziunii cu produse petroliere de 20 de milioane de euro din Constanţa a avut deja 22 de termene, iar pe 3 septembrie va continua seria audierii martorilor. Între timp, membrii grupării, cercetaţi în stare de libertate, îşi văd liniştiţi de-ale lor. Capul reţelei de evazionişti, orădeanul Peter Attila Racz, de 43 de ani, despre care "Replica" a scris ani la rândul ca fiind unul din membrii exponenţi ai mafiei petrolului din România, şi-a diversificat afacerile. În iunie 2012, Racz devine unic asociat al Biocolect SRL din Oradea, firmă de recuperare a materialelor reciclabile sortate, după ce fostul său asociat, un foarte bizar personaj Cristian Emilian Marincu, s-a retras din afacere. Născut pe 4 august 1973 în Roşiori de Vede (un pol al evazioniştilor din România), Marincu are domiciliul într-un bloc din Montreal, dar învârtea afaceri cu deşeuri în Oradea, prin Biocolect, sau cu legume în Alexandria, prin Nyden SRL. Complicii lui Racz, fraţii Ion şi Stelian Livadariu, originari din Botoşani, dar cu afaceri solide în Constanţa, merg şi ei mai departe.

Ion şi Stelian Livadariu îşi bagă fratele cel mic şi mama în afaceri

În iulie 2012, Liv Agro Grup SRL Constanţa Filiala Dorohoi, la care Stelian Livadariu, de 45 de ani, are 34%, iar fratele Ion, de 38 de ani, deţine 32%, şi-a majorat capitalul social cu 100.000 de lei, depuşi în numerar de fratele cel mai mic, Cătălin Marian, de 33 de ani, care devine astfel asociat majoritar, cu 66%. Juniorul Livadariu pare a prelua frâiele afacerilor familiei, pentru a le pune astfel la adăpost de problemele penale ale fraţilor mai mari. Până şi mama acestora a intrat în horă: tot în iulie 2012, Elena Livadariu, de 66 de ani, din satul Tudora, comuna Tudora, judeţul Botoşani, devine acţionară la Proagro SA Botoşani, firmă la care fiul cel mic Cătălin Marian Livadariu are 99,53% din acţiuni. Cooptarea mamei Livadariu în businessul feciorilor ei din Constanţa are loc la scurt timp după ce, în februarie 2012, Cătălin Marian Livadariu cumpără participaţia statului român, prin AVAS, din Proagro SA.

Decontări de 1.570 lei pentru o martoră, reprezentând benzina şi salariul pe o zi

Mult mai agitaţi sunt în această perioadă martorii din dosar, care fac curse tur-retur spre Tribunalul Bucureşti. Ce-i drept, n-o fac gratis, după cum arată datele de la dosar. Astfel, în ultimul termen, de pe 11 iunie, instanţa a încuviinţat plata cheltuielilor judiciare către martora Maria Diaconescu, în cuantum de 1.570 lei, reprezentând echivalentul benzinei şi salariul pentru o zi de muncă, pentru înfăţişarea la proces. În martie 2013, instanţa aproba şi pentru martorul Mihai Catargiu decontarea cheltuielilor acestuia de transport pe ruta Constanţa- Bucureşti şi retur pentru înfăţişările de pe 19.02.2013 şi 19.03.2013. Fost şef al Serviciului Calitate din cadrul Oil Terminal, Mihai Catargiu este unul dintre personajele contestate ale societăţii de stat constănţene. Coincidenţă sau nu, angajatul de la Oil Terminal trimis în judecată în dosarul evaziunii de 20 milioane de euro, Adrian Botescu, este actualul şef al Biroului Controlului Calităţii Serviciului.

Cristian ANTON

Update: Directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu, a ţinut să precizeze că lui Adrian Botescu i-a fost desfăcut contractul de muncă, fiind cercetat pentru tentativă de sustragere de documente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce noutati mai avet? Sa terminat procesul?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614