REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Eveniment al Casei Corpului Didactic, găzduit de Şcoala Gimnazială Numărul 6 din Constanţa

Eveniment al Casei Corpului Didactic, găzduit de Şcoala Gimnazială Numărul 6 din Constanţa

Replica API 21 februarie 2019 | 00:00 581

Pentru promovarea limbii materne

Pentru promovarea limbii materne

Joi, 21 februarie a.c., în spiritul marcării Zilei Internaționale a Limbii Materne, la inițiativa Casei Corpului Didactic Constanța, Școala Gimnazială Numărul 6 ”Nicolae Titulescu” a găzduit dezbaterea ”Limbă și comunitate”, eveniment la care au participat cadre didactice din județ, elevi și reprezentanți ai minorităților locale.

Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (U.N.E.S.C.O.) a proclamat în 1999 Ziua Internațională a Limbii Materne în fiecare an, pe data de 21 februarie.

Inițiatorii acestei întâlniri, Narciz Amza, profesor metodist la CCD Constanța, alături de Mihaela Niculae, director al Școlii Gimnaziale numărul 6 ”Nicolae Titulescu” au propus spre dezbatere, pe lângă promovarea limbilor materne și a diversității lingvistice din Dobrogea, și problema imigranților și integrarea acestora în sistemul românesc al educației, respectându-le acestora tradițiile, valorile și graiul matern. Reprezentații comunităților invitate au vorbit despre limba proprie, purtătoare de culturi, valori și tradiții specifice. Elevii diferitelor comunități etnice au prezentat în limba maternă un program artistic emoționant cu poezii, cântece și dansuri proprii.

Alis-Magdalena Simion, reprezentanta armenilor din Dobrogea a interpretat imnul comunității sale. Gelal Ferdis a vorbit despre rădăcinile graiului tătăresc, dar și despre specificul și importanța prezervării acestuia. Cristi Buzu a povestit despre albanezii dobrogeni și realizările comunității sale în spațiul românesc, iar Alin Iordache, profesor de istorie în cadrul Liceului Teoretic ”Traian”, a vorbit despre Dobrogea multiculturală și despre modelul de acceptare promovat pe plan local.

Un moment special al dezbaterii l-a constituit intervenția părinților unor elevi ai Școlii Gimnaziale Numărul 6 ”Nicolae Titulescu” , proveniți din Siria și Palestina, care au relatat modul în care au reușit să fie integrați în comunitate.

"Limbile sunt cele mai puternice instrumente pentru conservarea și dezvoltarea patrimoniului tangibil și intangibil al omului. Pentru că Dobrogea noastră este un minunat exemplu de înțelegere în cadrul unei comunități cu tradiții și cultură specifice, pentru că fiecare interacționăm cu grupuri etnice și culturale diferite, a fost necesar să marcăm împreună Ziua Internațională a Limbii Materne prin participarea la dezbaterea «Limbă și Comunitate»”.

C.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai exista Scoala nr 6? Nu dezinformati lumea? Intreb pentru un prieten!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614