REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Eveniment de marcă la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: E cel mai important punct de reper pentru piața financiară din România! Video

Eveniment de marcă la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: E cel mai important punct de reper pentru piața financiară din România! Video

Mirela PASCAL 2 iunie 2023 | 00:00 1759

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat miercuri, 31 mai a.c., un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre impactul fiscal al IMM Invest, dar și despre evenimentul important care a avut loc, pe 26 mai a.c., la Palatul Victoria. 

Eveniment de marca la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: E cel mai important punct de reper pentru piata financiara din Romania! Video

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare a vorbit, în debutul interviului, despre evenimentul care a avut loc la Palatul Victoria, însă nu înainte de a marca Ziua Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, la împlinirea celor 21 de ani de existență. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a semnat la data de 31 mai 2002 prima convenție de garantare, cu Patria Bank, iar după 21 de ani a ajuns la zeci de parteneriate în mediul bancar.

Astăzi, 31 mai a.c., aș dori să spun la mulți ani Fondului Național de Garantare. Se împlinesc astăzi 21 de ani de când a fost înființat Fondul Național de Garantare. Sunt 21 de ani, în care Fondul Național de Garantare a fost alături de mediul de afaceri. Asta o arată cifrele. Vorbim despre peste 500.000 de IMM-uri care au beneficiat de garanția Fondului Național de Garantare. Garanțiile acordate de către Fondul Național de Garantare au atins peste 120 de miliarde de lei, iar instituțiile financiar bancare, cu care avem convenții de garantare, au finanțat economia cu peste 168 de miliarde de lei. Sunt niște cifre care arată rolul Fondului Național de Garantare, în economia României”, a spus Nancu.

Eveniment de marcă la Palatul Victoria

În ceea ce privește evenimentul de pe 26 mai, acesta a precizat că este cel mai important punct de reper pentru piața financiară din România, pentru că au fost prezenți la București 31 de bancheri, din 46 de țări. „Evenimentul din 26 mai reprezintă cel mai important punct de reper pentru piața financiară din România, pentru că au fost prezenți la București 31 de bancheri, din 46 de țări. A fost pentru prima dată când Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare din Europa a luat decizia să se desfășoare la București, la Palatul Victoria, sub înaltul patronaj al Guvernului României. Evenimentul s-a desfășurat pe doi piloni. Am avut în prima parte o ședință a Consiliului de Administrație, unde au participat cei 15 membri ai consiliului de administrație și am abordat 14 puncte, de la aprobarea raportului financiar, până la programul de finanțare, pe care  Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare o va propune Comisiei Europene și, bineînțeles, statelor membre. Pe lângă prelungirea schemei Ucraina, adică Programul IMM Invest, s-au abordat și alte teme. În cea de-a doua parte, s-a insistat asupra băncilor de dezvoltare, la nivelul Asociației Europene a Instituțiilor Financiar-Bancare. Pe lângă Fondul Național de Garantare, cum este cazul României, peste 60% sunt bănci de dezvoltare. România nu are încă o bancă de dezvoltare și de investiții, care să funcționeze. A participat președintele Asociației Europene, Guy Selbherr, care este președintele Băncii de Dezvoltare din Germania. A prezentat, pe lângă bune practici la nivelul Asociației Europene a Instituțiilor Financiar- Bancare, și modul în care lucrează Banca de Dezvoltare din Germania, pe land-uri. A urmat o prezentare a fostului președinte, Bernard, din Austria, care a arătat modul de funcționare și care este rolul în economie a acestor bănci. Am avut participanți din Grecia, reprezentanți ai Băncii de Dezvoltare din Franța, Italia și în încheiere cu ai băncii din Polonia, a cărei economie este asemănătoare cu a noastră. România a încercat să meargă pe modelul polonez. Evenimentul a avut un impact asupra celor prezentate și a deciziilor care au fost luate. Sperăm ca, începând din luna iunie, să devină funcțională și banca de dezvoltare a României. Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Finanțelor, care a fost prezent la acest eveniment”, a precizat șeful Fondului Național de Garantare.

Nancu: În orice normă de garantare sau de creditare există gradul de îndatorare

Și, pentru că tot am adus vorba despre bănci, Dumitru Nancu a vorbit și despre scandalul care se învârte în jurul instituțiilor bancare și ANPC.  ”Orice instituție financiar-bancară funcționează sub supravegherea Băncii Naționale. Contractul de creditare sau cel de garantare este un contract comercial, între două părți. Nu am toate datele, ca să pot vedea ce au constatat instituțiile de control, dar bănuiesc că ele vor fi atacate în instanță. Este foarte greu, atâta timp cât între beneficiar și instituția financiară există acel act comercial. Dacă acel act comercial, act civil, are o formulă de calcul greșită, este clar că vor avea de câștigat beneficiarii. Trebuie să ținem cont că în orice normă de garantare sau de creditare există gradul de îndatorare, astfel, pentru a fi eligibil, fie prelungești perioada și împarți în mai multe rate mai mici, fie plătești la început mai mult. Am înțeles că pe acest principiu a fost problema majoră. Pentru a deveni eligibil se aleg aceste opțiuni, pentru că, pe norma Băncii Naționale, există prevederea care zice că gradul de îndatorare nu trebuie să depășească 49%, din venituri. Este clar că în urma calcului a reieșit că unii plătit prima dată dobânda și apoi principalul și invers. Atâta timp cât sistemul financiar –bancar este sub supravegherea Băncii Naționale a României și ANPC-ul are dreptul de a controla, instanța va spune clar dacă au existat neregularități. Până la urmă este vorba despre un contract semnat de ambele părți”, a explicat Nancu.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Care este impactul fiscal al IMM Invest?!

Legat de impactul fiscal al IMM Invest, Dumitru Nancu a explicat. ”Începând cu 2020, când a fost lansat programul, în fiecare an facem orice instrument financiar, care să își dovedească rolul în economie, gradul de multiplicare. Începând din 2020, până în prezent, Fondul Național de Garantare a acordat 73 de mii de garanții. Până la sfârșitul anului sperăm să ajutăm 100 de mii de IMM-uri, doar prin acest program. Valoarea garanției, acordată de Fondul Național, se ridică la 41 de miliarde de lei, doar pe programul IMM Invest, iar cele 20 de instituții financiar-bancare au acordat credite de 45 de miliarde de lei. Rolul statului a fost ca, pe lângă garanția de 20%, să subvenționeze și dobânda pe o perioadă de 1 an. Ajutorul de stat, pe perioada de 3 ani și jumătate de program, a fost de 2,1 miliarde de lei”

Eveniment de marca la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: E cel mai important punct de reper pentru piata financiara din Romania! Video

Șeful Fondului de Garantare a mai precizat că ”pentru fiecare leu de garanție acordată prin IMM Invest, companiile beneficiare au întors în economie 12 lei, prin contribuții, taxe și impozite. Am început cu anul 2020, când am avut un număr record de finanțări. Doar în primul trimestru al anului acesta, am acordat aceeași sumă cât în întregul an 2019, când exista un boom economic. În 2020, timp de 4 luni, economia a fost practic închisă. Am acordat un număr record de finanțări, 25.586 de lei. Instituțiile financiare au creditat economia cu 15 miliarde, iar Fondul Național de Garantare a acordat garanții în valoare de 11,9 miliarde. Ce ne-a impresionat plăcut este efectul de multiplicare și aici este rolul garanției Nume și cont stat”.

Mai multe, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614