REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Eveniment de maximă importanţă la Liceul Telecom. S-a demarat un proiect internaţional

Eveniment de maximă importanţă la Liceul Telecom. S-a demarat un proiect internaţional

Replica API 23 noiembrie 2016 | 00:20 364

În perioada 22-24.11.2016, la Constanţa, se derulează prima reuniune de proiect la care vor participa reprezentanţi ai partenerilor externi şi interni, la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa. Pe holul liceului a fost organizată o expoziţie de proiecte realizate de elevii care urmează cursurile instituţiei şi, de asemenea, au fost prezenţi şi colegi din alte licee din Uniunea Europeană. La faţa locului s-au aflat şi reprezentanul unei firme din Constanţa, Dorin Delcă, care a punctat ce înseamnă ramura cea mai apreciată a domoticii, construcţia şi optimizarea caselor inteligente, pentru care deja lucrează tineri pasionaţi. Elevii care urmează cursurile instituţiei de învăţământ care a demarat proiectul doresc să se specializeze într-o astfel de ramură, care devine din ce în ce mai căutată pe piaţa din România.

„Astăzi are loc prima reuniune de proiect, din cadrul unui proiect strategic care are drept scop crearea unui curiculum pentru clasele a X-a, pe domeniul domotică, un domeniu nou pentru zona noastră. Domotica însemnând case inteligente. În afară de aceste produse intelectuale care înseamnă această propunere de curiculum, se va realiza și un îndrumar de practică pentru atelierele din școală pe acest domeniu. Vor avea loc șase reuniuni de proiect, primele două vor fi la liceul nostru, pentru că această școală este inițiatorul și coordonatorul proiectului.

Avem parteneri din Spania, Italia, Portugalia și Germania și o companie românească, SRL din Constanța. Vor avea deplasări la partenerul nostru spaniol 5 profesori care se vor specializa pe acest domeniu. Și, bineînțeles, la anul, 14 elevi vor merge tot la partenerul nostru spaniol pentru a lucra cu colegii pe acest domeniu. Vor fi selectați după competențele pe care le au. Deja avem o serie de elevi care sunt efectivi pasionați de programarea anumitor dispozitive și aceștia vor fi primi care vor fi selectați pentru a participa la acest proiect.”, a declarat Andra Șandru, directoarea liceului.

„Ce înseamnă o casă inteligentă? Înseamnă o instalație electrică, o soluție, care să aducă un anumit confort casnic. De la închiderea electrică a stolurilor, la udatul grădinei, la soluția de închiderea întregii case în momentul în care ai părăsit-o, mai puțin consumatorul vital, cum ar fi frigiderul, la scenarii de iluminat, protecție, alarme tehnice, însemnând incendiu, spargeri de conducte de gaz, soluții de video-interfonie. Asta înseamnă o casă inteligentă. Posibilitatea să fie accesate de pe o tabletă. Un exemplu: aveți o casă de vacanță în care nu locuiți. Să presupunem că ajungeți pe 20 decembrie acolo. Este foarte ușor să comanzi prin intermediul unui smartphone încălzirea acelei case. Când eu ajung pe 20 decembrie, să fie încălzită la temperatura pe care eu mi-o doresc și o setez. Asta făcută din Constanța pentru Bușteni, de exemplu”, a explicat Dorin Delcă, reprezentantul firmei din Constanța, implicată în proiect.

„Voi prezenta următoarele lucrări, și anume: bariera optică, un senzor de umiditate, un încărcător de baterii și diferiți senzori și transformatoare. De exemplu, aceasta este bariera optică. Funcționează pe următorul principiu: în momentul în care sunt doi senzori, unul care percepe și unul care remite. Momentul în care trecem cu mâna, țipă”, a prezentat Șerban Alexandru, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnilogic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța.

Activitățile proiectului sunt în număr de șase.

Primul reprezintă patru produse intelectuale, însemnând rezultate tangibile ale proiectului, și anume: curriculum de instalații electrice de domotică pentru clasa a X-a, catalogul general al sistemului de domotică ales, îndrumar de practică pentru instalația de domotică a unei locuințe cu două camere, manual de instrucțiuni pentru aparatele de automatizări utilizate în instalația electrică de domotică. Cel de-al doilea proiect este format din șase reuniuni de proiect pe durata celor 2 ani, prima și ultima reuniune în cadrul Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța.

Vor urma două evenimente de multiplicare, apoi o activitate de formare profesională a 5 profesori specialiști din România interesați de implemetarea instalațiilor de domotică la patenerul din Spania. Al cincilea proiect reprezintă o activitate de formare a 14 elevi în domeniul instalațiilor de domotică ce se vor desfășura în Spania. Activitatea de formare a unui profesor de informatică pentru adminstrarea platformei Moodle reprezintă ultima parte a proiectelor.

Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța beneficiază de un grant în valoare de 137 395 € în cadrul singurului proiect de Parteneriat strategic- Domeniul Formare profesională, acțiunea cheie 2 a programului Erasmus+, 2014-2020, cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, acordat unei unități de învățământ preuniversitar din județul Constanța. Proiectul „Improving students’ and teachers’ skills in home automation” abordează o temă cu un mare impact – realizarea instalațiilor electrice de domotică, prin urmare, realizarea așa numitelor „case inteligente”, și are scopul de a oferi tinerilor absolvenți de învățământ tehnic șansa de a ocupa un loc de muncă mai bun pe piața muncii din România și din UE, dezvoltându-le competențe cheie, de bază în domeniul instalațiilor de domotică.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614