REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Eveniment important la Venus. A fost lansat proiectul Internațional Religious Freedom Roundtable

Eveniment important la Venus. A fost lansat proiectul Internațional Religious Freedom Roundtable

Replica API 9 octombrie 2019 | 16:02 418

Vineri, 4 octombrie 2019, a avut loc în stațiunea Venus, la hotel Inter, ceremonia de lansare a proiectului ”Internațional Religious Freedom Roundtable România”. Evenimentul, organizat de asociația non-profit Internațional Religious Freedom for Eastern Europe, face parte din proiectul global susținut de Departamentul de Stat al SUA și lansat în cadrul conferinței ministeriale anuale dedicată promovării libertății religioase și se aliniază principiilor stabilite prin modelul Internațional Religious Freedom IRF Roundtable de la Washington, DC.

La evenimentul de la Venus au participat lideri ai mai multor religii și culte din România, preoți militari, diplomați, autorități guvernamentale locale și naționale, oficiali străini din Statele Unite ale Americii, Bulgaria și Montenegro, precum și mai mulți reprezentanți ai societății civile. În cadrul unei mese rotunde, participanții s-au implicat în dialog mulți-religios și schimb de idei privind provocările actuale ale libertății religioase în lume, dar mai ales în zona Europei de Est. Astfel, au onorat cu prezența primarul din Tuzla Reșit Taner, ÎnaltPreaSfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pastorul Viorel Iuga, președintele Congresului Alianței Evanghelice din România și Iusuf Muurat, Muftiul Comunității Musulmane din România.

Invitați speciali au mai fost Greg Mitchell, Chair al Internațional Religious Freedom (IRF) Roundtable din Washington, DC, precum și înalți reprezentanți ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Kirsten Evans Executive Director și Cristina Li Senior Advisor USAID, Muhammad Latif Lead Sr. Engineering and Infrastructure Officer USAID, Biroul American Schools and Hospitals Abroad (ASHA), Chief Chaplain Captain Wayne MacRae, Office of the Chairman Joint Chief of Staff, Pentagon, Mr. Veljko Milonjic, Director General for Multilateral Affairs în the Ministry of Foreign Affairs of Montenegro. Acestora li s-au alăturat reprezentanți diplomatici din partea Ambasadei SUA în România și ai Ambasadei Bulgariei în România.

La finalul mesei rotunde, participanții s-au împărțit în grupuri pentru a discuta pe tematici specifice, în cadrul unor evenimente secundare. Preoții militari și liderii religioși s-au reunit într-un panel de discuții pe tema consolidării păcii prin libertatea religioasă, iar reprezentanții societății civile, diplomați și oficiali ai agenției USAID au discutat pe tema înțelegerii valorii socio-economice a libertății religioase în România și Europa de Est.

În iulie 2018, Mike Pompeo, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului de Stat al SUA, găzduia prima reuniune ministerială pentru avansarea libertății religioase (Ministerial to Advance Religious Freedom) și lansa invitația de a construi o Alianța Globală între guverne și a întări proiectul IRF Roundtable. Cea de-a două reuniune ministerială organizată în 2019 a atras participarea a peste 100 de guverne și mai mult de 1000 de participanți din partea societății civile, aducând viață și vigoare acestui proiect. De la prima reuniune ministerială, Ambasadorul SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională, Sam Brownback, și echipa să din Biroul Internațional pentru Libertatea Religioasă din cadrul Departamentului de Stat al SUA, au perfecționat această viziune lucrând îndeaproape cu alte guverne și cu IRF Roundtable Washington, DC pentru a aduce împreună diferite grupuri și a formă mese rotunde în 100 de țări din întreagă lume. Președintele Donald Trump este de asemenea primul președinte american care a organizat în urmă cu câteva zile în cadrul Organizației Națiunilor Unite o întâlnire având că scop libertatea religioasă subliniind că “protejarea libertății religioase este și a fost întodeauna una dintre cele mai înalte priorități ale mele.” “Trebuie să lucrăm împreună pentru a proteja comunitățile oricărei credințe,” a spus Președintele Trump. Până în prezent, proiectul IRF Roundtable a fost lansat în numai câteva țări precum Coreea de Sud, Nigeria, Colombia, Taiwan, Ucraina, Belgia și Italia. România se alătură astfel acestora, lansând totodată un model pentru întreagă regiune est-europeană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218