REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, susţine că funcţia de procuror general a fost „cumpărată“ în 2009 cu 2 milioane de euro

Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, susţine că funcţia de procuror general a fost „cumpărată“ în 2009 cu 2 milioane de euro

Replica API 16 iulie 2019 | 00:00 546

Vlad Filat

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, ex-preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), susţine într-un interviu acordat din închisoare unui post de televiziune local că funcţia de procuror general a fost 'cumpărată' cu 2 milioane de euro de către controversatul oligarh Vlad Plahotniuc, fostul lider al democraţilor moldoveni, informează luni Radio Chişinău.

Înainte de formarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au venit la el acasă într-o seară doi deputaţi - Veaceslav Untilă şi Veaceslav Platon, care i-ar fi spus că 's-a decis vânzarea' funcţiei de procuror general cu suma de 2 milioane de euro şi că beneficiarul - Valeriu Zubco - venea din partea lui Serafim Urecheanu, dar de fapt acesta era omul lui Vlad Plahotniuc, a dezvăluit Filat în interviul realizat în închisoare şi difuzat duminică seara de postul de televiziune TV8.

Cei doi parlamentari 'au încercat să împiedice această numire', susţine fostul premier, care spune că s-a întâlnit după aceea cu ambasadorul american de la acea vreme la Chişinău. 'Dânsul mi-a spus că este grav, dar că până la urmă noi decidem', a mai spus Vlad Filat, care ispăşeşte o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Fostul premier a mărturisit că relaţia cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc - oligarhul care controla până recent politica de la Chişinău - nu a fost niciodată una simplă. Potrivit lui, cei doi vedeau lucrurile în mod diferit. Vlad Filat spune că el avea viziuni 'largi' despre guvernare, iar 'adversarul' său politic avea interese foarte înguste, de exemplu, să-şi numească oamenii în diferite domenii care îl interesau.

Valeriu Zubco a fost numit de parlament în funcţia de procuror general în octombrie 2009, iar în ianuarie 2013 a trebuit să-şi părăsească postul în urma incidentului din Rezervaţia Pădurea Domnească, unde, în decembrie 2012, a participat la o vânătoare în cursul căreia a fost împuşcat un bărbat de 35 de ani, Sorin Paciu. Despre acest caz s-a aflat abia la 6 ianuarie 2013. Dezvăluirile au fost făcute de către liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, aminteşte portalul IPN. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614