EXCLUSIV! 45 de milioane de lei, PREJUDICIU la Confort Urban. ANAF a sesizat PROCURORII
EXCLUSIV! 45 de milioane de lei, PREJUDICIU la Confort Urban. ANAF a sesizat PROCURORII
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestEste jale la SC Confort Urban, firma Consiliului Local Constanța. În urma unei inspecții realizată de ANAF la Confort Urban, în anul 2019, organul de control a reținut obligații suplimentare totale de zeci de milioane de lei. ANAF a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, organele de inspecție fiscală stabilind înregistrări de documente care nu au la bază operațiuni reale și ascunderii bazei impozabile, cu scopul creării de avantaje fiscale. A fost provocat, astfel, un prejudiciu la bugetul de stat în sumă totală de 45.010.346 lei reprezentând impozit pe profit și TVA la care se adaugă suma de 212.163 lei cu care s-a modificat baza de impozitare.
Ce a constatat organul fiscal
În fapt, organele de inspecție fiscală au constatat că reclamanta a procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate atât pentru reparații și întreținere la bunurile publice, cât și pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, acestea fiind înregistrate în evidența sa contabilă ca imobilizări corporale proprii. Totodată, s-a constatat că societatea nu a procedat la deducerea TVA pentru achizițiile efectuate pentru reabilitări și modernizări la bunurile publice, aceasta fiind inclusă în valoarea de înregistrare a mijloacelor fixe. Organele de inspecție fiscală au constatat că societatea nu a întocmit facturi fiscale către Primăria Municipiului Constanța, deși lucrările au fost executate pentru acest beneficiar, în baza contractului de delegare a gestiunii și au fost încasate de la acesta prin majorări de capital social (aporturi în numerar).


Având în vedere aceste constatări, organele de inspecție fiscală au considerat că diminuarea capitalului social reprezintă operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, S.C. Confort Urban având obligația colectării TVA, dacă TVA aferentă acestor bunuri a fost dedusă.
ANAF a sesizat organele de cercetare penală
În urma celor constatate, organele de inspecție fiscală din cadrul AJFP Constanța au transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța o sesizare, însoțită de procesul verbal având aceleași constatări cu cele din Raportul de inspecție fiscală în baza căruia a fost emisă decizia de impunere, în vederea constatării existenței sau inexistenței elementelor constitutive ale infracțiunilor privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Sesizarea formulată de organul de inspecție ar viza sancționarea societății și a reprezentanților săi pentru săvârșirea unei presupuse fapte ilicite de evaziune.
Între timp, până când procurorii se vor pronunța, Confort Urban se chinuie să obțină în instanță anularea deciziei de impunere. Societatea a formulat contestație, la Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF, invocând prescripția organului fiscal de a stabili creanțele aferente anilor 2008-2017, însă aceasta a fost respinsă ca neîntemeiată. Confort Urban a contestat soluția la Curtea de Apel și a câștigat. ANAF a formulat recurs, Dosarul se află la Curtea Supremă, fiind înregistrat pe 19 ianuarie. Instanța a apreciat că tocmai pentru a evita sancționarea atât penală, cât și administrativ-fiscală, s-a procedat la suspendarea contestației administrative până la soluționarea sesizării penale și nu se poate dispune, așa cum solicită societatea anularea obligațiilor fiscale având în vedere că eventuala obligație de plată a acestora se va stabili în cauza penală.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.