REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Exclusiv! Nu se va pune lacătul pe ușa Șantierului Naval Damen Mangalia

Exclusiv! Nu se va pune lacătul pe ușa Șantierului Naval Damen Mangalia

Mirela PASCAL 7 ianuarie 2023 | 00:00 8721

Florin Spătaru, ministrul Economiei și fost șef în Damen Mangalia, reacționează în urma protestelor organizate de salariații șantierului, cărora le-a ajuns cuțitul la os. Joi, 5 ianuarie, angajații au protestat, pentru a doua zi consecutiv, în curtea companiei, nemulțumiți de faptul că mai marii companiei intenționează restructurarea forței de muncă și a posturilor. Replica de Constanța l-a contactat pe ministrul Economiei, Florin Spătaru, care îi liniștește pe angajați și le transmite că, în perioada imediat următoare, nu se vor face concedieri. În ceea ce privește măririle de salariu și negocierile... Consiliul Director trebuie să-și asume. Mai mult, Spătaru spune că nu se va pune lacătul pe ușa șantierului... chiar dacă o companie olandeză din Galați i-a cerut insolvența. Mai multe despre aceste subiecte, și nu numai, urmăriți în materialul de mai jos.


Situația Damen Shipyards Mangalia SA este una deosebit de complicată. Singurul șantier naval pe care îl deține, teoretic, Statul Român - acționar majoritar cu 51% din acțiuni - nu a raportat nici la această dată rezultatele financiare aferente anului 2021. Potrivit ultimelor date disponibile, șantierul Damen a înregistrat, în 2020, afaceri de 88,5 milioane lei și pierderi de peste 108 milioane lei, cu 2.107 angajați, dar și datorii de aproape 900 milioane lei. Cifra de afaceri s-a prăbușit dramatic, în condițiile în care în 2016 înregistra un maxim de peste 2 miliarde lei. Șantierul se confruntă cu probleme extrem de grave cauzate de lipsa comenzilor, chiar dacă nivelul datoriilor a scăzut semnificativ, de la peste 5,3 miliarde lei în 2016, la circa 890 milioane lei cât avea în 2020.

Florin Spătaru

Situația șantierului i-a adus la capătul răbdării pe salariații care vorbesc despre o mafie în interiorul companiei, care nu o lasă să prospere. Salariații spun că Directoratul are o atitudine negativă și ostilă față de reprezentanții salariaților, ignorând prevederile legale și cele ale contractului colectiv de muncă, refuzând în mod repetat să negocieze, neprezentându-se la convocările Comisiei Paritare, motiv pentru care s-au și adresat instanței, în luna noiembrie a anului trecut. Totodată, angajații protestează, nemulțumiți de faptul că salariile sunt mici, deloc corelate cu dinamica actuală a scumpirilor.

Joi, 5 ianuarie, a fost a doua zi consecutiv când salariații au protestat în curtea șantierului, strigând în fel și chip, în speranța că poate cineva din conducere… sau din Ministerul Economiei îi aude.

Florin Spătaru: Ministerul Economiei nu a dat aviz pentru restructurare

Replica a vorbit cu ministrul Economiei, Florin Spătaru care, după îndelungi insistențe, a  binevoit să răspundă apelurilor noastre. Întrebat dacă are cunoștință de situația de la Damen, acesta ne-a declarat ”am cunoștință despre anumite nemulțumiri pe care le au salariații, doar că va trebui să verific un pic să văd dacă protestul ăsta are legătură cu nemulțumirile pe care le știu eu. Nu se fac niciun fel de disponibilizări. Într-adevăr a fost notificată o Adunare Națională a Acționarilor, să se facă o reorganizare a societății, dar care n-a fost discutată cu noi, cu acționarul majoritar, și nici n-a fost avizată, din câte am înțeles, de Consiliul de Supraveghere. Dar este clar că nu se face restructurare. Iar eu am explicat acest lucru, le-am explicat și liderilor de sindicat că nu voi accepta o reorganizare de niciun fel, fără să fie fundamentată corespunzător și fără să fie discutată și avizată de Consiliul de Supraveghere. Niciodată nu voi face așa ceva. A fost notificată AGA în vederea reorganizării societății. Însă, această adunare nu a fost avizată de noi. În AGA care a fost convocată în luna decembrie Ministerul Economiei nu a dat aviz pentru restructurare și nu va da aviz pentru restructurare atât timp cât nu există un plan și un acord cu Consiliul de Supraveghere și cu acționarul majoritar”.

Ministrul Economiei: Iau în calcul să vin la Mangalia

Întrebat dacă vine la Mangalia, în mijlocul salariaților, pentru a le asculta, direct, nemulțumirile, ministrul a precizat: „Bineînțeles. Dacă vor continua aceste proteste ori vin eu, ori trimit Secretarul de Stat, care e direct responsabil de relația cu această societate. Va trebui să discut cu ei și să văd care sunt nemulțumirile și cum acționează atât Consiliul de Supraveghere cât și Directoratul. Eu știu că pe data de 10 ianuarie va fi o ședință a Consiliului de Supraveghere. Nu îmi e indiferent ce se întâmplă acolo, mai ales că șantierul de la Mangalia este un șantier strategic pentru industria navală a României. Iar legat de teoriile că s-ar putea pune lacătul, pot să vă spun că nu se va întâmpla în niciun caz”.

Spătaru: Știți de câți ani nu a mai avut profit?!

Așa cum spuneam și mai sus, șantierul se confruntă cu probleme extrem de grave, cauzate de lipsa comenzilor, nemaiavând profit de ani buni. Ministrul, însă, este liniștit, precizând că are informații că în anul fiscal 2022 compania… a stat bine. ”Știți de câți ani nu a mai avut profit această companie? În 2017 au avut un profit contabil, din reevaluări. Această companie nu a mai avut profit din 2000. E adevărat că, la preluarea pachetului de acțiunii și schimbarea acționariatului, s-a dat un termen, anul 2024,  în care se va face o analiză a situației societății. O să cer o notă de informare atât Consiliului de Supraveghere cât și acționarului privind portofoliul de comenzi și care sunt perspectivele de redresare a acestei companii Înțeleg, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții părții române din Consiliul de Supraveghere că situația financiară sau indicatorii financiari s-au îmbunătățit în 2022. Aștept rezultatele financiare finale din 2022, care probabil vor veni în luna februarie, ca să putem să avem o situație mai clară. Ce s-a întâmplat în 2020, 2021, știu pentru că eram acolo. Dar în 2022, cel puțin, mesajul pe care eu, ca ministru, l-am primit, a fost că s-au îmbunătățit rezultatele financiare ale societății. Dar rămâne de văzut dacă e suficient un astfel de lucru. Să vedem cam unde suntem, și în funcție de asta putem să decidem ce o să se întâmple în viitor cu această societate. Nu neapărat să vorbim de închideri, restructurări, dar să îi dăm o direcție. Până la urmă interesul statului român trebuie protejat”, ne-a mai spus Spătaru.  

Damen are datorii la olandezi de 900 de milioane de lei

Cât despre datoriile de 900 de milioane de lei, cât erau în 2020, acesta a precizat: ”Sunt datorii față de acționarul minoritar, față de partea olandeză, nu față de Stat. Este vorba despre capitalul de lucru al părții olandeze necesar continuării activității… și de investițiile care s-au făcut. Adică nu vorbim de datorii față de neplata taxelor. Ele există și vor fi discutate când compania va fi profitabilă”. 

Ce spune ministrul despre cererea de intrare în insolvență a companiei, cerută de o firmă din Galați

De parcă nu ar fi avut suficiente griji, angajații au mai adăugat una în palmares: la finele anului trecut,  Tribunalul Constanța a admis cererea de intrare în insolvență solicitată împotriva companiei olandeze din sudul litoralului de către o mică firmă din Galați, Pegroup Climate & Design SRL, deținută, ironic, tot de un olandez. Creditoarea mai trebuia doar să depună cauțiunea de 25.000 de lei pentru ca instanța să dicteze intrarea propriu-zisă a insolvenței a Șantierului Damen Mangalia, cu toate consecințele juridice și economice ce decurg de aici. Pe 30 ianuarie urmează să se judece cererea societății din Galați. Ministrul Economiei cunoaște situația și spune că i s-a comunicat că ar fi vorba despre… o sumă mică, de 50.000 de euro, pe care compania nu o recunoaște. ”Am văzut acel proces al companiei de intrare în insolvență. Până la urmă vorbim despre o sumă mică, care mă aștept să fie rezolvată la nivel local, să nu fie nevoie de intervenția ministrului. Am primit o notă de informare asupra relațiilor comerciale cu acea companie și, din punctul de vedere al Directoratului, compania (n.re.d din Galați) nu are toate documentele necesare pentru a solicita acele plăți. Au refuzat plățile respective, pentru că nu aveau documentele  justificate pentru acea diferență de bani. Cred că este vorba de aproximativ 50.000 de euro, dacă nu mă înșel. Deci este o sumă relativ mică, nu vorbim despre o sumă mare de bani”.

Oficialul ne liniștește: Nu se va pune lacătul pe ușă!

În încheiere, ministrul Economiei a transmis, prin intermediul Replica, un mesaj către salariați: ”Nu se va pune lacătul pe ușă. Niciodată. În niciun caz. Nu vor mai fi concedieri. Cel puțin în perioada imediat următoare, cu siguranță, nu. Cu excepția acelui Plan de concediere din 2021  nu vor mai fi alte concedieri. Legat de negocierile de salarii și alte pachete de beneficii, mă aștept ca directoratul să-și respecte promisiune și dacă nu o va face reprezentanții români ai Consiliului de Supraveghere vor solicita planificări și detalii suplimentare”, a încheiat oficialul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti putem sa ne spunem parerea este democratic, dar avem informatii credibile sau nu. Politicienii gen Menabit Ozzy isi spun punctul de vedere dar ca si consilier local care este platit din banii nostrii a locuitorilor Mangaliei ce a facut? va spun eu nimic. Nici primarul Radu Cristian nici consiliul local nu a facut nimic. Acum acuza sindicatul ca a adus Damen. Fals sindicatul nu a solictat niciodata sa vina Damen. Sindicatul a solicitat sa vina un investitor care sa preia actiunile pentru ca in anul 2018 santierul nu mai avea comenzi.
3
0
Ministrul si alti mahari ne injura fara obscenitati. Cum sa spui ca din 2000 nu a fost de profitat cu santierul asta?! Atunci toti cei ce au venit sa stoarca romanii cu munca au fost chiar cretini? Bai fratilor,romanii sunt lasi,dezbinati,fricosi,umiliti dar nu sunt idioti! S-a castigat bine,s-a mentinut unitatea ca element strategic,atata ca muncitori dar si altii au fost aruncati afara cu miile,iar cei ramasi sunt platiti cu enorm mai putin fata de altii din strainatate pe pozitii similare. Adica execrabil si scarbos din partea reprezentantilor romani.Nimeni nu crede palavrele goale ,oamenii sunt satui de aceasi ciorba in farfurii diferite.
0
0
D-le Spataru, folositi scuza neprofitabilitatii santierului inca din 2020 pentru a justifica esecul Damen? Ce angajamente si- a luat actionarul asa-zis minoritar prin Contractul de management?? Care sunt rezultatele de pana acum, de ce nu sunt publice nici pana acum “performantele” anului trecut? In 2020 total cifra de afaceri de pana in 20 mil EUR?? De atata, cred, erau platile lunare pe vremea kr…deci?
5
0
Poate un audit si un control al Curtii de Conturi ar fi utile pentru a stopa jaful la drumul mare. Ok, ati adus firmele de “casa” in detrimentul celor locale, dar pe ce preturi?? Poate aici ar fi necesare niste cercetari si tragere la raspundere a factorilor de decizie.
6
0
Bai lake spataruu plii nu sunteți voi majoritari ?! -luatzio gura yabadabadoo! Lepre făcute de keasde proaste ! Trimiți pe mă.ta secretar de statsloboz sugyo de boboteaza!
4
0
Florin Spataru tine spatele la vanzarea activelor santierului.Deja anumite camine pentru muncitori au fost vandute unor turci care le renoveaza pentru vanzare.Aceste camine sunt langa mare , port turistic.Asa a ajuns Spataru ministru.Hai cu autogenul pe macarale....fer vechi
6
1
Florin Spataru tine spatele la vanzarea activelor santierului.Deja anumite camine pentru muncitori au fost vandute unor turci care le renoveaza pentru vanzare.Aceste camine sunt langa mare , port turistic.Asa a ajuns Spataru ministru.Hai cu autogenul pe macarale....fer vechi
5
1
Domnule Spătaru cum a-ți ajuns acolo sus pe tronul de ministru cum a-ți dat mina libera ca la Damen Mangalia sa se concedieze oamenii,dar vedeți dumneavoastră ca mai sus exista Dumnezeu și sa va ferească Sf sa primiți o palmă de-a lui. Dece nu declarati cit se fura din șantierul Mangalia? De ce îi acoperiți pe acei foști directorii pe care ia-ți prins cu furatul de sute de mii de euro,care l-ați cerut sa își dea demisia altfel îi băgați la pușcărie, de ce nu spuneți. Tot COREENII SUNT MAI BUNI. DAMEN A DISTRUS ȘANTIERUL MANGALIA SI LAU LUAT DOAR CA CONCURENTA SA DISPARĂ. HUUUUUUUU
10
0
Oricum, toată industria a fost distrusa prin tot felul de împrejurări!
10
0
Din 2000 nu are profit, deci daewoo a fost un moft ce a permis punerea in genunchi a celui mai performant santier naval, pana la urma Duca avea dreptate, Nastase si ai lui, spaima curoului.
5
1
I să vedem noi... deci nu ați votat Noua Dreaptă .... ați ajuns bineînțeles la mila străiniloooor. Nu vine măi Șoșoacă să vă rezolve ?
3
5
Este o mangla tipic PSD ista mai !! Damen Mangalia are datorii la firma mama,adica Damen Olanda, aceste datorii cresc,cresc si Statul Roman , chipurile actionar majoritar cu 51 % trebuie sa le plateasca !!! Statul , PSD ist fiid nu va putea ........ghicitoare: cine devine actionar majoritar ???? Damen Olanda cu slugoiul de Florin Spataru pus ministru , cu Tudose , Ciolacu in spatele lor !!
17
3
G(olandezii) au luat în 2018 șantierul domnișoara fara datorii iar în 2024 tb sa de-a socoteala. Până atunci și au adus firme de casa pe care i plătește la preț de Occident. Acolo sunt banii. Au adus o șleahtă de manageri de la a Gl d aia de deces o bărcuță , cazare mâncare diurne ei benzina pt naveta lor la Galați. Acolo sunt banii. Au externalizat componente, zincaj etc și Gl facturează in detrimentul Dsm. Acolo sunt banii. Folosesc marionetele locale gen HR și folosesc discreționar alocările de prime și pozițiib facandu și CCM paralel. Ăștia sunt ,telectualii in frunte cu fir mare Ocnef zis Faliment
17
3
Când se bat rusofonii între ei s-ar scântei și unii și alții sănt tâmpiți r*mânii din Ucraina sănt sclavi Statul nu-i ajută cu nimic Pe ucraineni ii pupă in c Ur că au ce linge
9
3
Florin Spataru , slugoiul olandezilor. Si la Damen Galati situatia este de rahat , de ani buni.
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614