REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Exclusiv: Patru marinari români, abandonaţi într-un port din Turcia. Nu au curent electric şi nici mâncare de câteva luni de zile!

Exclusiv: Patru marinari români, abandonaţi într-un port din Turcia. Nu au curent electric şi nici mâncare de câteva luni de zile!

Replica API 10 octombrie 2013 | 00:00 211

În atenţia autorităţilor:

În atenţia autorităţilor:

Situaţie alarmantă! Patru marinari români, printre care şi constănţeni, sunt abandonaţi şi sechestraţi în Portul Iskenderun din Turcia, de câteva luni de zile. Nu au ce mânca, nu au curent electric şi nici motorină. Pornesc generatorul doar câteva ore pe zi şi colectează apă de ploaie pentru a se spăla. Printre aceştia se află şi ofiţerul II de punte, Sergiu Dumitrescu, care nu şi-a mai primit banii din luna mai a acestui an, dar nici nu poate pleca de la bord întrucât autorităţile portuare nu-i dau voie până nu vin oameni în schimb, nava fiind sub sechestru. În plus, managerul firmei prin care a plecat nu se implică, dar nici armatorul.

Patru marinari români, printre care şi constănţeni, se află într-o situaţie mai mult decât disperată, strigătoare la cer am putea spune. Sunt abandonaţi în Portul Iskenderun din Turcia şi nu şi-au primit banii încă din luna mai. De condiţiile în care-şi duc existenţa nici nu poate fi vorba, neavând nici măcar strictul necesar, aici referindu-ne la hrană şi tot ce ţine de igiena personală. Marinarii colectează apă de ploaie pentru a se putea spăla, nu au curent electric şi nici motorină. Printre aceştia se află şi ofiţerul II de punte, Sergiu Dumitrescu, care nu poate pleca de la bord întrucât autorităţile poartuare nu-i dau voie până nu vin oameni la schimb, nava fiind sub sechestru. Însă, atât firma prin care a plecat, respectiv Standard Shipping SRL, cu sediul în Constanţa, administrată de Niculae Szaiff, cât şi armatorul, nu se mai interesează de soarta celor aflaţi în impas. Este vorba de nava Aqua Hercules, sub pavilion Marea Britanie. Ofiţerul de punte a plecat în voiaj în luna aprilie a acestui an, dar nu şi-a primit banii decât pe primele 13 zile. De atunci, totul este în ceaţă. Echipajul, format din 36 de oameni, respectiv 29 de români şi 7 cetăţeni turci, a rămas de izbelişte. Între timp, au mai plecat dintre ei, fie pe bani proprii, fie ajutaţi,fie au fugit. În data de 14 septembrie au plecat şi cetăţenii turci, care au contactat un avocat, iar la acea dată comandantul navei a fugit de la bord, rămânând doar patru oameni, şi anume ofiţerul II de punte Sergiu Dumitrescu, mecanicul I, mecanicul II şi motoristul. Aceştia reprezintă echipajul de siguranţă, care aşteaptă listele cu oamenii de schimb, fie orice altă soluţie pentru a putea ajunge acasă. Numai că, din nefericire, nu se întrezăreşte nici o portiţă la orizont. Managerul Standard Shipping, contactat telefonic de către reporterii "Replica" de Constanţa a spus că nu are nimic de comentat şi că nu mai vrea să fie deranjat.

Vom reveni cu detalii!

L.C., C.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218