REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Exclusiv: Primul caz de West Nile, confirmat în Constanţa anul acesta

Exclusiv: Primul caz de West Nile, confirmat în Constanţa anul acesta

Replica API 18 august 2011 | 00:00 130

Alertă la Constanţa. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie Cantacuzino din Bucureşti au confirmat, joi, primul caz de infecţie cu virusul West Nile din judeţul Constanţa. Medicii spun că este vorba de o pacientă cardiacă, de 74 de ani, din Techirghiol.

"Pacienta este internată în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, dar nu există nici un risc vital. Probele prelevate de la pacientă au fost transmise încă de săptămâna trecută la Bucureşti, iar astăzi s-a confirmat primul caz de neuroinfectie cu virusul West Nile din Constanţa. Sistemul de supraveghere a infecţiei a fost activat în urma cu o lună, acesta fiind primul caz confirmat la noi, în acest an", au declarat medicii infecţionişti din Constanţa, care au mai precizat că o altă pacientă de 54 de ani este supectă că ar fi purtătoarea virusului West Nile, însă cazul nu a fost încă confirmat. Consilierul ministrului Sănătăţii, dr. Geza Molnar, a afirmat că nu se poate vorbi despre o epidemie West Nile, ci doar de un caz punctual. Facem precizarea că la Constanţa au mai existat două suspiciuni de meningoencefalită cu virusul West Nile, la un bărbat şi o femeie, cu vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani. Cazurile au fost semnalate în luna iulie a.c., pacienţii fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, însă analizele transmise la Bucureşti nu au confirmat prezenţa virusului. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că va transmite urgent o adresă în atenţia Primăriei Techirghiol pentru a declanşa rapid o acţiune de dezinsecţie în oraş, dar şi în atenţia unităţilor sanitare de la malul mării pentru o atentă monitorizare a pacienţilor. De precizat că primul caz de meningoencefalită cu virusul West Nile din România a fost confirmat la o femeie de 38 de ani dintr-o comună din Galaţi, în luna iulie a.c. Menţionăm că West Nile este un virus care se transmite foarte usor printr-o simplă înţepătură de ţânţar şi care poate declanşa afecţiuni serioase, cea mai de temut fiind meningita. Acesta nu se transmite, însă, şi de la om la om.

Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite

"La majoritatea oamenilor nu există simptome. Aproximativ 80% din persoanele infectate cu virus West Nile nu prezintă nici un fel de manifestări. Unele persoane, până la 20% dintre cei infectaţi, pot prezenta o formă uşoară de infecţie manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Un procent mic de persoane, aproximativ 1 din 150 de persoane infectate, pot dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsă sechele. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite", dr. Loti Popescu, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică. Specialiştii constănţeni recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice ca să îndepărteze ţânţarii, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să asigure desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi să îndepărteze recipientele de apă stătută. În cazul în care o persoană prezintă semne de boală - febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare după ce a fost înţepată de ţanţari, este bine să se prezinte la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367