REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

EXCLUSIV Ţiganii din zona Peninsulară, evacuaţi din clădirile pe care le-au ocupat ABUZIV

EXCLUSIV Ţiganii din zona Peninsulară, evacuaţi din clădirile pe care le-au ocupat ABUZIV

Replica API 8 iunie 2015 | 23:53 585

Primăria şi Poliţia şi-au unit forţele

Primăria şi Poliţia şi-au unit forţele

Constanţa se poate lăuda cu un centru vechi care începe să concureze cu altele, vestite de altfel, din ţară. Însă mai sunt de remediat dedesubturi, în acest sens lucrându-se de zor. Putem porni de la faptul că joi, 4 iunie, mai multe familii de etnie romă îşi cărau catrafusele în stradă, fiind vorba de zona Peninsulară, eliberând o clădire. „Nu ne mai lasă să stăm aici, trebuie să plecăm”, bolboroseau în barbă. Semne de întrebare? Bineînţeles, dar sunt şi răspunsuri! Se pare că au avut loc multe controale şi „presiuni” şi poate că unii au priceput mesajul. Bine, bine, dar mai sunt şi alţii. Foarte bine, să fie! Controalele vor continua, avertismentele şi ultimatumurile vor curge, în caz contrar se va recurge la toate măsurile legale sau cel puţin aşa se anunţă. „Constănţenii şi turiştii trebuie să se simtă în siguranţă. Orice factor de nesiguranţă va fi înlăturat”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău.

Zona peninsulară a renăscut! A fost reabilitată, au răsărit terasele, putându-se spune că începe să arate precum alte centre vechi din ţară ce reprezintă principala atracţie a turiştilor. Numai că ar fi prea frumos ca totul să fie declarat, oficial şi irevocabil, roz! Şi spunem asta pentru că, pe lângă clădirile dărăpănate, care încă ameninţă că-şi desprind vreo cărămidă la orice oră, o altă problemă cu care se confruntă municipalitatea este repezentată de persoanele de etnie romă care au ocupat în mod abuziv zona. Potrivit informaţiilor noastre, peste 30 de clădiri ale RAEDPP sunt locuite fără forme legale de către aceşti indivizi. Cazuri sociale - ar spune mulţi, însă problema se iveşte atunci când la mijloc intervine creşterea infracţionalităţii pentru că, da!, mai toţi au asemenea îndeletniciri. Furturi peste furturi, tâlhării şi câte şi mai câte. Un lucru grav de altfel, mai ales că, în cazul turiştilor care vin cu navele de croazieră, prima zonă bifată de luat la pas este chiar Piaţa Ovidiu. Şi atunci încep „strategiile”, persoanele de etnie romă neavând altceva de făcut decât să treacă peste pragul casei şi să pună în aplicare escrocherii. Metoda „Maradona”, spre exemplu, când hoţii se dau drept poliţişti, legitimează turiştii, iar în timpul acela fură ce găsesc prin portofele. Sau „Suvenirul”, când şuţii se dau drept vânzători şi tot aşa. Nu lipsesc nici tâlhăriile clasice, când smulg o poşetă, un portofel şi o iau la goană. Anul trecut au fost înregistrate foarte multe fapte, poliţiştii lucrând la foc automat. Numai că sezonul estival şi-a făcut apariţia şi pe 2015, cu un avantaj pentru infractorii amintiţi mai sus: un centru vechi taman de vizitat de turişti, cu precădere de cei străini.

Persoanele de etnie romă, cu catrafusele în stradă?!

Astfel, pentru a evita aceste evenimente neplăcute şi interminabile, autorităţile au pus la bătaie un plan. Spre exemplu, poliţiştii Secţiei 3 au făcut evidenţa tuturor clădirilor şi le-au luat la control. Rezultatul? Haos! Ţigani, claie peste grămadă, locuind în paragină, dar mulţumiţi că nu dau bani. Au urmat avertismente peste avertismente şi „vizite” zilnice şi se pare că lucrurile au început să mişte. Joi, 4 iunie, mai multe astfel de familii „trebăluiau” de zor, scoţând dintr-o clădire dărăpănată, situată pe strada Aristide Karatzali, haine şi mobilă pe care le depozitau în stradă. „Trebuie să nu mai stăm aici, că nu ne lasă poliţia”, au spus ei. Şi aşa este, sunt nevoiţi să părăsească locuinţele care, în fond, nu le aparţin. Întrebarea este: până când? Poate că se vor întoarce, poate că nu, poate că au înţeles mesajul, poate că nu. Cert este că administraţia locală este determinată să „anihileze” fenomenul, să redea strălucirea zonei. Potrivit informaţiilor noastre, controalele vor continua, poate că zi de zi, iar respectivele persoane, care deja au fost luate în evidenţă, vor fi monitorizate atent.

Decebal Făgădău: „Constănţenii şi turiştii trebuie să se simtă în siguranţă. Orice factor de nesiguranţă va fi înlăturat!”

Astfel, reprezentanţii Primăriei Constanţa, în colaborare cu oamenii legii, sunt dispuşi să apeleze la orice măsuri, prevăzute de lege, pentru a „curăţa” zona. „Municipalitatea are ca prioritate implementarea cu succes a proiectului de restaurare a zonei Peninsulare. Vom face orice este necesar în conformitate cu prevederile legale pentru a duce la îndeplinire acest proiect. Situaţia va fi analizată, în respect faţă de cetăţeni. Obiectivul de repornire a inimii oraşului este unul determinat şi ireversibil. Constanţa trebuie să-şi arate strălucirea, puterea, frumuseţea şi bogăţia, începând cu zona Peninsulară. Tot ceea ce nu este în conformitate cu acest deziderat va fi analizat şi tratat”, a declarat, pentru „Replica”, Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, cu atribuţii de primar. Prin urmare, putem declara deschis sezonul de eliberare a clădirilor ocupate în mod abuziv. Însă, nici acele persoane nu vor fi lăsate de izbelişte, căutându-se metode pentru integrarea lor, dacă sunt din municipiu, bineînţeles. „În continuare avem un program de reparare a străzilor rămase neacoperite în prima etapă a proiectului. Acestea vor fi incluse în etapa a doua a programului”, a mai spus Decebal Făgădău, care şi-a încheiat declaraţia în mod ferm: „Trebuie să precizez şi faptul că turiştii şi constănţenii trebuie să se simtă în siguranţă. Orice factor de nesiguranţă va fi înlăturat!”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614