REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Exclusiv: Vameşii care protejau o fabrică ilegală de alcool au încercat să-l scoată nebun pe colegul care i-a reclamat la Parchet

Exclusiv: Vameşii care protejau o fabrică ilegală de alcool au încercat să-l scoată nebun pe colegul care i-a reclamat la Parchet

Replica API 21 septembrie 2015 | 09:59 1239

Nazîru se simte hăituit după ce a sesizat instituţiile statului să verifice activităţile infracţionale de la Regionala Vamală

Nazîru se simte hăituit după ce a sesizat instituţiile statului să verifice activităţile infracţionale de la Regionala Vamală

Anumite „îndeletniciri” derulate în „curtea” Vămii Constanţa nu mai sunt tabu de multă vreme. Unele fapte au ieşit la iveală în urma anchetelor derulate de oamenii legii, mai mulţi angajaţi ajungând în faţa judecătorilor pentru diferite fapte de trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals intelectual etc. În urma unui material apărut în cotidianul „Replica” de Constanţa, cu detalii despre arestarea la domiciliu a comisionarului vamal Adrian Moldoveanu, controlorul vamal superior din cadrul Biroului Vamal Constanţa Port, Nicolae Naziru, a făcut mai multe declaraţii cu privire la situaţia actuală din cadrul instituţiei. Acesta a precizat că a depus sesizări şi plângeri la Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, pe numele mai multor persoane, întrucât se simte denigrat.

Se simte hăituit, denigrat şi târât prin Comisia de Disciplină pe motiv că nu se supune „regulilor” după care se desfăşoară lucrurile în cadrul Vămii. Sunt spusele controlorului vamal superior Nicolae Nazîru, care susţine că a depus plângeri şi sesizări la Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, ultima ajungând pe masa oamenilor legii din cadrul Poliţiei Transporturi. Totul ar fi pornit la începutul anului 2014, când acesta a înmânat un material fostului şef vamal, Cristian Nicolae Stanigut, prin care îi semnala unele nereguli comise de anumiţi angajaţi, respectiv Iulian Marcu, Cătălin Brădulescu şi Costel Leţcanu, cu privire aprovizionarea unor nave cu produse accizabile, respectiv ţigări şi motorină.

De aici ar fi pornit întreaga „poveste”, cei implicaţi încercând să-i bage „beţe în roate”. Astfel, pe 15 august 2014 ar fi fost informat de către fostul şef de tură, respectiv Marcu, că nu mai are acces la documentele vamale. Ulterior, Naziru ne-a declarat că a tot fost convocat în şedinţe, aducându-i-se la cunoştinţă tot felul de acuzaţii. „Am explicat că toate aceste acuzaţii sunt nefondate şi că sunt inventate de către colegii mei, din dorinţa de răzbunare. La finalul şedinţei mi-au spus că mă trimit la Comisia de Disciplină de la Focşani, iar în perioada 8 septembrie - 8 decembrie 2014 am fost mutat la Biroul Vamal Mihail Kogălniceanu”, a declarat, pentru „Replica”, Nicolae Naziru.

Colegii au propus să i se facă un control psihiatric

Vameşul susţine că s-au tot făcut sesizări de către fosta conducere în atenţia Comisiei de Disciplină, cerându-se şi părerile colegilor despre situaţia de fapt, dar fără ca el să fie înştiinţat, motiv pentru care consideră că nu i s-a acordat dreptul la apărare. În plus, într-un referat din august 2014, fostul şef de tură şi înlocuitorul ar fi cerut să nu i se acorde un calificativ mai bun decât satisfăcător pe anul 2014 şi se propunea mutarea acestuia la un alt departament. Mai mult, colegii au propus să i se facă şi un conmtrol psihiatric! „Având în vedere că afirmaţiile colegilor şi superiorilor sunt nefondate, sunt în măsură a afirma că din luna ianuarie 2014 sunt denigrat în mod constant.

Spre exemplu, pe o gură de canalizare din faţa scării A, cineva a scris în ciment numele meu”, a mai spus Naziru. În continuare, acesta susţine că a încercat, prin apărătorul său ales, să participe la o mediere amiabilă, cei implicaţi refuzând. Climatul în care Nicolae Naziru îşi desfăşoară activitatea este unul anormal, spune acesta, motiv pentru care a depus pe numele celor mai sus menţionaţi, dar şi al altora, 7 la număr, sesizări şi plângeri la Direcţia Generală de Integritate din cadrul ANAF şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa (7268/P/2015).

Leţcanu şi Brădulescu, trimişi înjudecată de DNA

Precizăm că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, la finele anului 2014, i-au trimis în judecată pe Costel Leţcanu, Cătălin Brădulescu şi Costel Simion. Toţi, la data faptelor, erau angajaţi la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Biroul Supraveghere Produse Accizabile, Compartiment Echipe Mobile. Astfel, pe 1 februarie 2010 şi 23 aprilie 2010, au efectuat controale la o societate controlată de controversatul Gheorghe Pufleanu, care era autorizată ca antrepozit fiscal de producţie alcool etilic, dar nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu ce le reveneau.

Mai exact, nu au procedat la verificarea stocurilor de materii prime şi produse şi a integrităţii sigiliilor vamale aplicate asupra unor instalaţii de producere a alcoolului etilic. Mai exact, respectiva fabrică mai fusese controlată, iar instalaţia fusese sigilată, fiind declarată inactivă. Este vorba despre Myt Dan Impex, fabrica funcţionând pe strada Celulozei numărul 6, condusă de afaceristul Gheorghe Pufleanu. Prin urmare, inspectorul şi controlorii vamali nu au constatat situaţia de fapt reală, spunând că acolo nu se mai producea alcool etilic, deşi firma fucţiona în continuare. Aceasta a produs o cantitate de 63.973 litri alcool etilic rafinat ce a fost comercializat pe piaţa internă în condiţii de clandestinitate, fiind produs un prejudiciu la bugetul statului de 2.424.568 lei. Cei trei au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi obţinerea de foloase pentru alţii, fiind vorba de 12 incidente.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102