REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Exclusivitate: Conturile Casei de Asigurări de Sănătate, blocate de Spitalul Judeţean pentru o datorie de 4 milioane de euro

Exclusivitate: Conturile Casei de Asigurări de Sănătate, blocate de Spitalul Judeţean pentru o datorie de 4 milioane de euro

Replica API 21 septembrie 2012 | 00:00 123

Decizie fără precedent în cazul miilor de internări nedecontate

Decizie fără precedent în cazul miilor de internări nedecontate

Sentinţă fără precedent în instoria Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa! Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a reuşit să pună poprire pe contul instituţiei care decontează serviciile medicale prestate de către medicii de familie, farmaciile şi toate unităţile sanitare din judeţul nostru. Motivul: o datorie în valoare totală de 4 milioane de euro! Deşi procesul pe miile de internări neplătite de către Casa de Asigurări a avut parte de numeroase amânări, verdictul instanţei de judecată este unui extrem de surprinzător: sentinţa este definitivă şi irevocabilă. Marinel Ciobanu, directorul economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Constanţa, a confirmat, în exclusivitate pentru "Replica", faptul că, pe 17 septembrie a.c., s-a instituit poprire pe contul deschis la Trezorerie. Reprezentanţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ spun că au încercat să recupereze milioanele de euro pe cale amiabilă, însă fără nici un rezultat. Aşa că ultima variantă a rămas instanţa, care în cele din urmă a dat câştig de cauză celor de la Spitalul Judeţean.

"Discutăm despre servicii medicale realizate în perioada 2002-2003, peste valorea de contract, de către Spitalul Judeţean, dar care nu au fost decontate, iar instanţa de judecată a încuviinţat executarea silită. În luna august s-a primit o somaţie la Casa de Asigurări, iar luni, 17 septembrie a.c., s-a institut poprire pe contul pe care îl avem în Trezorerie. S-a făcut o cotestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care se va judeca în perioada februarie-martie 2013. Până atunci vom încerca să găsim soluţii, să vedem cum se poate pune în aplicare hotărârea instanţei, dar asta nu înseamnă că în viitorul apropiat furnizorii de servicii medicale vor fi afectaţi. Chiar dacă s-a pus poprire pe cont, legea ne permite, ca timp de 6 luni, să mai putem face anumite plăţi către cei care au contracte încheiate cu CJAS, cheltuieli de personal, dar în această perioadă suntem nevoiţi să identificăm soluţii. Suntem deschişi dialogului cu Spitalul Judeţean, dar în acelaşi timp sistemul sanitar trebuie să funcţioneze", a declarat Marinel Ciobanu, directorul economic al CJAS. Conform acestuia, de la înfiinţarea instituţiei, pe care o reprezintă, şi până în prezent, nu a existat nici o poprire pe contul din Trezorerie. "Este o decizie fără precedent, o realitate, o situaţie incredibilă. La acest moment nu dispunem de cele 20 de milioane de lei pe care le datorăm Spitalului Judeţean. Dacă până la finele anului vom identifica economii în buget, care să nu afecteze funcţionarea furnizorilor de servicii medicale, vom pune în aplicare hotărârea instanţei, decontarea se va face în mod treptat", susţine economistul Ciobanu. Demersul celor de la Spitalul Judeţean nu va fi singular, alte unităţi sanitare dau asigurări că vor urma acest exemplu în cazul în care Casa de Asigurări nu le va deconta serviciile prestate. "Noi am iniţiat procedura de executare silită conform hotărârii din proces. Dacă s-a pus poprire pe conturi ne vom recupera banii pe care i-am câştigat în instanţă, aproximativ 20 milioane de lei", a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. De precizat că în perioada 2003-2004 Casa Judeţeană de Asigurări din Constanţa a înregistrat un excedent bugetar, iar decontările către Spitalul Judeţean s-ar fi putut face fără popriri de conturi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218