REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Exerciții de simulare a inundațiilor în județele Constanța și Tulcea

Exerciții de simulare a inundațiilor în județele Constanța și Tulcea

Replica API 28 mai 2015 | 00:09 192

Plan de acțiune

Plan de acțiune

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru mai multe bazine hidrografice. Un număr de 18 localități din șapte județe ale țării sunt afectate de inundații, ploile au afectat 42 de locuințe și 104 anexe gospodărești, iar pentru a preveni situații de risc pentru populație, pe parcursul dimineții, au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare, a anunțat miercuri, într-o videoconferință cu prefecții, vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

El le-a cerut prefecților ca acolo unde se va impune să evacueze preventiv populația, pentru a evita pierderea de vieți omenești. “Acolo unde nu mai există condiții de siguranță, vorbiți cu oamenii să înțeleagă că trebuie să părăsească gospodăriile”, a precizat vicepremierul. De precizat faptul că judeţul Constanţa a scăpat pentru moment de inundaţii.

Însă, specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale „Apele Române”, Administrației Naționale de Meteorologie şi Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor s-au reunit, la Braşov, unde au discutat despre situaţiile de apărare împotriva inundaţiilor. Potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), în cadrul reuniunii s-au făcut propuneri pentru o mai bună funcţionare a fluxului informațional, în perioadele cu risc de inundaţii, iar un subiect important pe ordinea de zi a fost Stadiul de implementare al Directivei Inundaţii din România – Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI).

Planul de Management al Riscului la Inundaţii ia în considerare aspecte de amploare deosebită, precum viiturile și zonele potențial a fi afectate și anume: albiile majore cu retenţie naturală, obiectivele de mediu, gestionarea solului şi a apei, planificarea spaţială, utilizarea terenurilor, conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară, etc. În intervalul septembrie-noiembrie 2015 este propusă informarea şi consultarea publicului asupra PMRI, iar termenul de raportare este de 22 decembrie a.c.

Potrivit ABADL, s-a discutat și programul exerciţiilor de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare - alarmare a populaţiei. Exerciţiile de simulare se vor desfăşura la nivelul fiecărei Administraţii Bazinale de Apă iar structurile implicate vor fi: Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrele Meteorologice Regionale, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţiile Bazinale de Apă şi Sistemele de Gospodărire a Apelor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – filialele judeţene, S.C. Hidroelectrica S.A., societăţi piscicole şi alţi deţinători de acumulări mici, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, Grupurile de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene - Centrele Operaţionale, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

ABADL informează că exercițiile de simulare se vor desfăşura în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral pe raza judeţelor Tulcea şi Constanţa, timp de două zile, în perioada 22 - 26 iunie 2015. Pe scurt, exerciţiul prevede următorul scenariu: „În urma precipitaţiilor abundente s-au produs scurgeri pe versanţi, cu pagube importante pe raza mai multor localităţi din bazinul hirdrografic Dobrogea-Litoral.

Se va institui cod portocaliu de precipitaţii, cu cantităţi de 90-100 l/mp.” Localităţile vizate în cadrul exerciţiului sunt: Rasova, Topalu, Oltina (Constanţa) şi Babagad, Greci, Luncaviţa (Tulcea). La sfârşitul exerciţiilor de simulare se vor face evaluări, la nivel de bazin hidrografic, în vederea stabilirii termenelor şi responsabilităţilor necesare pentru remedierea deficienţelor, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. Analizele vor fi vizate de către prefecţii judeţelor în care au avut loc exerciţiile de simulare și vor fi aprobate de către directorul ABADL, George Papari.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369