REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Exercițiile fizice matinale determină scăderea tensiunii arteriale

Exercițiile fizice matinale determină scăderea tensiunii arteriale

Replica API 15 mai 2020 | 00:00 1042

30 de minute de exerciții fizice în fiecare dimineață contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la fel ca și medicamentele, sugerează un studiu realizat în Australia.

”Atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, magnitudinea reducerii presiunii arteriale sistolice medii în urma exerciţiilor fizice şi a întreruperii perioadelor sedentare s-a apropiat de ceea ce ar fi fost de aşteptat în urma administrării medicamentelor antihipertensive la această populaţie pentru diminuarea riscului de deces în urma bolilor cardiovasculare şi a accidentului vascular cerebral”, a explicat Michael Wheeler de la Universitatea din Perth, autor principal în cadrul studiului, scrie ziarmedical.ro.

Un set scurt de exerciții, alături de sesiuni de plimbare efectuate pe parcursul zilei, a prezentat efecte benefice de lungă durată și a determinat scăderea tensiunii arteriale.

Valorile presiunii sistolice – presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor în timpul bătăilor inimii – constituie un indicator important al problemelor cardiace în comparaţie cu cea diastolică, ce măsoară presiunea în artere între contracţiile inimii.

Specialiştii au examinat date prelevate de la persoane supraponderale şi obeze, de sex masculin şi feminin, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani.

Primul plan consta într-o perioadă sedentară neîntreruptă de opt ore, iar al doilea includea o oră sedentară, urmată de 30 de minute de mers pe bandă la intensitate moderată şi de alte 6,5 ore sedentare. Cel de-al treilea plan consta în o oră petrecută în mod sedentar, 30 de minute de mers pe bandă şi 6,5 ore sedentare, întrerupte însă la fiecare 30 de minute de sesiuni de câte trei minute de mers la intensitate uşoară.

Experţii au controlat tensiunea arterială şi ritmul inimii şi au prelevat mostre de sânge pentru evaluarea nivelurilor de adrenalină în cadrul fiecărui plan.

Conform rezultatelor publicate în jurnalul Hypertension al BHF, bărbaţii şi femeile care au participat la planurile active au prezentat o tensiune arterială mai mică – în special cea sistolică – în comparaţie cu valorile înregistrate în cadrul planului sedentar.

Femeile au prezentat beneficii suplimentare în cazul în care au adăugat sesiunile de câte trei minute de mers pe parcursul zilei.

Fundaţia Britanică a Inimii (BHF) a salutat studiul adăugând că 30 de minute de exerciţii efectuate în fiecare dimineaţă prezintă totodată beneficii pentru sănătatea mintală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
30 de min este exagerat; 10 min de exercitii fizice facite dimineata sunt foarte benefice
0
0
Daca continui toata ziua ce se intimpla ? nu de alta dar sunt salahor in constructii.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614