REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Exercițiile Kegel: bune pentru sănătate, dar și pentru viața intimă

Exercițiile Kegel: bune pentru sănătate, dar și pentru viața intimă

Replica API 4 martie 2021 | 00:00 995

Tehnica Kegel reprezintă o serie de exerciții simple de încordare și eliberare pe care le poți face pentru a întări mușchii planșeului pelvin. Pelvisul marchează zona dintre coapse care găzduiește organele reproducătoare și nu numai, scrie doc.ro

Planșeul pelvin este format din mai mulți mușchi, țesuturi și ligament, aflate în partea inferioară a pelvisului, al cărui rol este de a susține organele pelvice, și anume uterul, intestinul gros și vezica urinară. Slăbirea planșeului pelvin poate duce la apariția unor probleme, cum ar fi pierderea controlului asupra vezicii urinare și incontinență. Din acest motiv, exercițiile Kegel, cunoscute în special pentru beneficiile aduse în viața intimă, pot fi de folos și pentru alte aspecte ale sănătății tale.

De ce este bine să faci exerciții Kegel?

Este important de reținut că atât femeile, cât și bărbații, pot face exerciții Kegel, care au numeroase beneficia pentru sănătate. Există mulți factori care pot slăbi planșeul pelvin la femei, cum ar fi sarcina, nașterea, înaintarea în vârstă și luarea în greutate.

De asemenea, după cum am menționat, mușchii planșeului pelvin susțin uterul, vezica urinară și intestinul gros. Atunci când mușchii se slăbesc, aceste organe pelvine pot coborâ înspre vagin. Pe lângă faptul că acest lucru este incomod pentru persoana în cauză, fenomenul poate duce la apariția incontinenței urinare.

În aceeași măsură, și bărbații pot manifesta o slăbire a mușchilor planșeului pelvin, odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate duce la incontinență urinară și fecală, mai ales dacă pacientul a fost operat la prostată.

Localizarea mușchilor planșeului pelvin la femei

Dacă te-ai decis să începi să faci exerciții Kegel, este important, mai întâi să identifici corect mușchii care trebuie antrenați – cei ai planșeului pelvin. O cale simplă de a-i localiza este prin inserarea unui deget curat în interiorul vaginului și contractarea mușchilor vaginali în jurul acestuia. De asemenea, mușchii planșeului pelvin pot fi identificați prin oprirea fluxului de urină în timpul actului de urinare.

Mușchii pe care îi folosești pentru această acțiune sunt cei ai planșeului pelvin. Odată ce i-ai localizat, îți va fi mai ușor să execuți exercițiile de contractare și relaxare specifici metodei Kegel. Cu toate acestea, este bine să folosești metoda descrisă mai sus strict pentru localizarea mușchilor planșeului pelvin. Nu este o idee bună să oprești, mereu, în mod abrupt urinarea, sau să faci exerciții Kegel atunci când ai vezica urinară plină. Evacuarea incompletă a vezicii poate crește riscul de infecții de tract urinar.

Dacă nu ești sigură că ai identificat mușchii planșeului pelvin în mod cirect, e o idee bună să discuți acest aspect cu medicul tău ginecolog. Medicul îți poate recomanda, de exemplu, să folosești o ustensilă numită con vaginal. Acest con se inserează în vagin, pentru ca apoi mușchii planșeului pelvin să îl imobilizeze, în timpul exercițiilor Kegel.

De asemenea, tehnica de biofeedback poate fi utilă în identificarea și izolarea mușchilor planșeului pelvin. Tehnica de biofeedback este o metodă terapeutică, folosită în multe arii ale medicinei, prin care pacientul efectuează anumite antrenamente pentru a-și îmbunătăți, în mod voluntar, starea de sănătate.

În acest sens, medicul poate insera o mică sondă în vagin sau atașa electrozi pe suprafața exterioară a vaginului sau a anusului, după care ți se va solicita să încerci un exercițiu Kegel. Un monitor conectat va afișa dacă mușchii contractați sunt cei care trebuie și ți se va spune și cât de mult ai reușit să menții contracția.

Localizarea mușchilor planșeului pelvin la bărbați

Problema identificării corecte a mușchilor planșeului pelvin poate apărea și la bărbați. Așadar, pentru bărbați, o modalitate ușoară de a localiza acești mușchi constă în inserarea unui deget în rect, urmată de încordarea mușchilor fesieri, fără a încorda, în același timp, mușchii abdomenului sau ai coapsei.

De asemenea, exercițiul blocării urinei în timpul actului de urinare, ca la femei, poate fi folositor, dar, la fel, nu trebuie să devină o practică obișnuită, pentru că poate duce la probleme ale vezicii urinare.

Tehnica de biofeedback poate fi utilă și în cazul bărbaților, pentru identificarea corectă a mușchilor planșeului pelvin. Te poți consulta cu medicul curant cu privire la posibilitatea efectuării unui test de biofeedback la o clinică din orașul tău.

Cum se efectuează corect exercițiile Kegel?

Înainte de a începe exercițiile Kegel, este important să ai vezica urinară golită. În calitate de începător, este important să te afli singură într-o încăpere cu liniște și intimidate, unde poți sta așezată sau întinsă, deci cât mai comod. După ce te obișnuiești cu aceste exerciții, le poți practica confortabil oriunde.

Atunci când faci exerciții Kegel pentru prima dată, o practică utilă este să încerci să încordezi mușchii planșeului pelvin timp de trei secunde, după care să îi relaxezi pentru alte trei. Încearcă să execuți o serie de zece repetări. În cursul zilelor următoare, poți crește durata tensionării și, respectiv, relaxării musculare până ajungi la zece secunde. Scopul este să efectuezi serii de câte zece repetări pe zi.

Nu te lăsa descurajată de faptul că rezultatele nu se vor vedea imediat. Potrivit specialiștilor, efectele exercițiilor Kegel ajung să se vadă abia în câteva luni, în ceea ce privește incontinența urinară sau fecală.

De asemenea, este important de știut că exercițiile funcționează diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii oameni vor vedea îmbunătățiri semnificative în controlul asupra mușchilor pelvini și ai incontinenței urinare chiar și la o lună de la prima zi de exerciții. Chiar dacă nu remarci un progres imediat, exercițiile Kegel pot ajuta în prevenirea agravării problemei de incontinență.

Măsuri de precauție

Dacă simți o senzație de durere la nivelul abdomenului sau al spatelui după efectuarea exercițiilor Kegel, este un semn că nu le faci corect și trebuie să te oprești. Ține minte că, chiar dacă te concentrezi strict pe contractarea mușchilor planșeului pelvin, mușchii abdomenului și ai spatelui pot contribui la acest efort. Nu în ultimul rând, este important să nu faci exces în efortul depus pentru exercițiile Kegel. Dacă îți suprasoliciți mușchii pelvini, aceștia se vor surmena și nu vor mai putea lucra la fel de eficient în sesiunile următoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920