REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Exercițiile și mișcarea după operația de cancer la sân

Exercițiile și mișcarea după operația de cancer la sân

Replica API 21 august 2020 | 00:00 1041

Mișcarea și exercițiile de intensitate mică joacă un rol vital în îmbunătățirea funcției cardiopulmonare, a evenimentelor psihologice, a rezistenței musculare și a anduranței în rândul supraviețuitoarelor cancerului de sân.

Aceste beneficii, spun oamenii de știință, sunt îndeosebi importante din moment ce femeile diagnosticate cu cancer mamar, potrivit estimărilor din SUA, își reduc nivelul de activitate fizică cu până la 11% că urmare a diagnosticului de cancer la sân, scrie doc.ro.

Multe femei cu cancer la sân trec printr-un anume tip de intervenție chirurgicală, chiar dacă urmează în același timp și alte tipuri de tratamente. Poate că ai avut:

o biopsie mamară (puncție)

o biopsie a ganglionilor limfatici sau îndepărtarea acestora

o intervenție chirurgicală pentru conservarea șanului (numită lumpectomie)

o mastectomie

o reconstrucție mamară.

Oricare dintre aceste intervenții poate afecta modul în care poți să îți mișți umărul sau brațul (poți să îl mișți bine sau nu), modul în care respiri adânc sau cum îți desfășori activitățile tale zilnice - să te îmbraci, să faci baie, să îți piepteni părul. Durerea și rigiditatea (redoarea) pot cauza slăbiciune și pot limita mișcările pe care le poți face cu brațul și cu umărul.

Din fericire, există unele exerciții fizice care te pot ajută să îți recuperezi gama de mișcări. Indiferent de tipul de intervenție chirurgicală pe care l-ai avut, este important să faci exercițiile fizice după ce începi să îți mișți din nou brațul și umărul. Exercițiile fizice simple te ajut să reduci efectele secundare ale operației tale și te ajută să revii la activitățile tale normale, de zi cu zi.

De ce sunt importante exercițiile după operație

Dacă ai făcut radioterapie după intervenția chirurgicală, exercițiile fizice sunt și mai importante, pentru că te ajută să îți menții brațul și umărul flexibile. Radioterapia poate să îți afecteze brațul și umărul chiar și la multă vreme după încheierea tratamentului. Din această cauza, este important să îți dezvolți un plan regulat de exerciții fizice, pentru a menține mobilitatea brațului și a umărului după tratamentele ce includ radioterapia pentru cancerul de sân.

Discuta cu medicul tău înainte

Este foarte important să discuți cu medicul tău înainte de a începe orice fel de exerciții, astfel încât să puteți decide asupra unui program care este indicat în cazul tău. Medicul îți poate sugera să mergi la un fizioterapeut sau la un specialist în terapie ocupațională sau alt gen de specialist în exerciții fizice și recuperare pentru pacientele cu cancer mamar.

Acești profesioniști sunt cei mai potriviți pentru a dezvoltă un program de exerciții special pentru ține. Este posibil să ai nevoie de acest gen de ajutor din partea unui specialist, dacă nu poți să îți folosești în totalitate brațul în interval de 3 sau 4 săptămâni de la operație.

Când poți începe să faci exercițiile pentru braț și umăr

Unele exerciții nu ar trebui efectuate până când nu s-au îndepărtat drenele și firele după operație, dar e bine să știi că unele exerciții pot fi făcute la scurt timp după operație.

Exercițiile care îți sporesc gama de mișcări ale umărului și brațului pot fi începute, de regulă, în câteva zile. Exercițiile care te pot ajută să ai un braț mai puternic sunt adăugate mai târziu în programul tău.

Ce poți face în săptămâna de după operația de cancer mamar

Recomandările și exercițiile enumerate mai jos ar trebui să fie efectuate/respectate în primele 3-7 zile după operație. Reține: nu face aceste exerciții până când nu primești acordul din partea medicului tău.

1. Folosește-ți brațul afectat (de pe partea unde a avut loc operația ta) așa cum ai face-o în mod normal când îți piepteni părul, îți faci baie, te îmbraci și mănânci.

2. Întinde-te pe pat și ridică-ți brațul afectat, astfel încât să fie deasupra nivelului inimii tale vreme de 45 de minute, potrivit cancer.org. Fă acest lucru de două sau de trei ori pe zi. Așază-ți brațul pe perne, astfel încât mâna ta să fie mai sus decât încheietura, iar cotul să fie situat puțin mai sus decât umărul tău. Acest lucru va ajută la reducerea edemului (umflăturii) care poate să apară după operație.

3. Pune-ți în mișcare brațul afectat în timp ce este situat deasupra nivelului inimii tale, prin închiderea și deschiderea pumnului, de 15-25 de ori. Apoi îndoaie și întinde-ți cotul. Repetă această mișcare de 3-4 ori pe zi. Acest exercițiu ajută la reducerea edemului.

4. Nu dormi pe brațul afectat și nu stă întinsă pe acea parte a corpului.

Îți recomandăm și alte exerciții pe care le poți face după operația la san, așa că nu uită să discuți mai întâi cu medicul sau cu terapeutul tău. El îți poate recomandă și alte exerciții și mișcări indicate în cazul tău și îți va spune când poți începe să le faci (la cât timp după operație).

Exercițiu pentru a crește mobilitatea umerilor

Vei avea nevoie de o coadă de matură sau de mop sau de alt obiect pe care îl poți folosi că pe o "bagheta" în cadrul acestui exercițiu.

Fă mișcările pe pat sau pe podea. Stai întinsă pe spate, cu genunchii îndoiți și cu tălpile pe pat sau podea.

Ține "bagheta" de-a latul abdomenului, cu ambele mâini întinse, cu palmele orientate înspre tavan.

Ridică "bagheta" deasupra capului, cât de departe poți, ținând brațele drepte, perpendiculare pe corp. Folosește-ți brațul neafectat de operație, pentru a te ajută să ridici "bagheta", până când simți o întindere în brațul afectat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218