REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Exerciţiu tactic la Oil Terminal. Cum colaborează SMURD şi ISU la incendiile de la depozitele de ţiţei

Exerciţiu tactic la Oil Terminal. Cum colaborează SMURD şi ISU la incendiile de la depozitele de ţiţei

Replica API 29 octombrie 2014 | 11:27 506

Confruntaţi cu un caz real!

Confruntaţi cu un caz real!

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au luat parte, marţi, la un exerciţiu de testare a planurilor de urgenţă extremă la Oil Terminal - Secţia Platforma Sud. Militarii au avut misiunea de a stinge incendiile pornite la două dintre rezervoare, în urma unor explozii şi, ulterior, de a salva vieţile unor persoane intoxicate într-un autocar al Oil Terminal. Potrivit planului, după lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă produse, echipajele de intervenţie specializate au trecut la efectuarea operaţiunilor de reconstrucţie a mediului şi revenirea la situaţia de normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată.

Cooperarea alături de echipajele ISU şi SMURD a fost excelentă, potrivit directorului Oil Terminal, Sorin Viorel Ciutureanu. „În primul rând, avem o colaborare foarte bună cu ISU şi că, în fiecare an, avem exerciţii de genul acesta. Verificăm şi constatăm în fiecare an că echipajele noastre colaborează foarte bine cu cele ale ISU şi că, într-adevăr, suntem apţi de a interveni în timp real pentru rezolvarea incidentelor care apar. (...) Un incident poate avea o mai mare amploare, ca să spun aşa, în depozitul 4 Sud, cel mai mare depozit al companiei Oil Terminal, cu o capacitate de 900.000 de metri cubi, în care avem ţiţei, produse derivate petroliere, chimicale mai puţin, dar este cel mai mare depozit al nostru. De când sunt eu în compania Oil Terminal, am avut în 2006 o intervenţie, în depozitul Port, la o rampă de chimicale, dar, din fericire, incendiul a fost stins în şase-şapte minute de către echipajele Oil Terminal”, a declarat Ciutureanu.

La fel de eficienţi s-au considerat şi cei de la ISU, care şi-a mobilizat toate structurile pentru aplicaţia de marţi. „În această zi, a avut loc un exerciţiu complet pentru testarea planului de urgenţă externă al Oil Terminal, depozitul SARA Sud. În acest exerciţiu, au fost implicate atât forţe din toate structurile Inspectoratului Judeţean de Poliţie, cât şi Jandarmerie, în colaborare cu serviciul privat al Oil Terminal, precum şi toate structurile ISU ale judeţului Constanţa. S-a urmărit colaborarea dintre ISU şi serviciul privat al Oil Terminal pentru stingerea şi lichidarea unui incendiu, izbucnit la un rezervor, în cadrul acestui complex”, a precizat plt. Anca Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea. Toate forţele mobilizate pentru exerciţiu au avut parte şi de o situaţie mai puţin plăcută. La finalul aplicaţiei, unuia dintre cei care simulau afecţiuni chiar i s-a făcut rău, însă situaţia s-a remediat cu rapiditate, graţie echipajelor SMURD, prezente la faţa locului. „S-a simulat un accident cu un autobuz în care au fost implicate 27 de victime, trei de cod roşu, două de cod galben, restul de cod verde. S-a făcut triaj medical la cort, s-a instituit planul roşu şi totul s-a terminat cu bine. Cod roşu se aplică victimelor a căror viaţă este pusă în pericol şi trebuie acţionat imediat. Am avut şi un caz real, un pacient care a intrat în panică şi i-a crescut tensiunea. Am înţeles că el a mai fost implicat într-un accident real şi din cauza asta simularea i-a crescut tensiunea. E în regulă, tensiunea i-a scăzut, EKG-ul e în regulă”, a declarat medic inspector dr., Andreea-Cecilia Raznovan. Exerciţiul a urmărit verificarea şi evaluarea realizării fluxului informaţional - decizional, a procedurilor de notificare în urma unui accident major, în care sunt implicate substanţe periculoase, dar şi modul de cooperare între forţele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte atât în interiorul, cât şi în exteriorul amplasamentului. Directiva europeană privind controlul asupra riscului de accidente majore care implică substanţe periculoase (SEVESO) a fost transpusă în legislaţia românească prin HG 804/2007. Atingerea obiectivelor enunţate în acest normativ, se poate realiza numai printr-un cumul de activităţi cu scop de prevenire a accidentelor majore cauzate de substanţe periculoase, precum şi de reducere şi atenuare a consecinţelor unor asemenea evenimente asupra sănătaţii oamenilor şi mediului.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218