REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Există o legătură între obezitate și alergii?

Există o legătură între obezitate și alergii?

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 985

Oamenii de știință scot la iveală o legătură neașteptată între obezitate și declanșarea alergiilor.

Cercetătorii de peste Ocean au analizat datele a peste 4000 de copii cu vârstele cuprinse între 2 și 19 ani. Astfel, aceștia au putut studia legătură dintre nivelul de imunoglobulina, care este indicator al activității alergice din organism, și obezitate. S-a constatat, astfel, că acei copii care au un nivel mai mare al imunoglobulinei în sânge sunt, totodată, cei care au probleme cu greutatea – copiii supraponderali sau obezi, scrie doc.ro.

Statistic vorbind, copiii care suferă de obezitate prezintă un risc cu 26% mai mare de a dezvoltă o formă de alergie, comparativ cu copiii normoponderali.

Aceste informații i-au făcut pe cercetători să tragă concluzia potrivit căreia obezitatea este un factor care contribuie la declanșarea alergiilor, mai ales la declanșarea celor alimentare.

Mai mult decât atât, și inflamația sistemică, frecvența în rândul pacienților obezi, contribuie la dezvoltarea alergiilor. Proteină C reactivă este indicatorul inflamației în organism.

Obezitatea nu crește, însă, riscul de alergii numai în rândul copiilor, ci și în rândul adulților. Peste 30% dintre cazurile de astm diagnosticate la adulți sunt declanșate de alergii, care la rândul lor pot fi declanșate sau favorizate de obezitate.

Un alt studiu, făcut de cercetătorii de origine finlandeză, a analizat legătură dintre factorii ce țin de stilul de viață, printre care și obezitatea, și debutul astmului la adulți. Cercetătorii au descoperit astfel că pacienții care au acumulat kilograme în plus au fost mai predispuși astmului decât cei care și-au menținut greutatea pe parcursul a 9 ani.

Alegerile nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață contribuie și ele la declanșarea alergiilor, iar pacienții care suferă de obezitate au tendința de a face asemenea alegeri. De pildă, oamenii de știință au descoperit că pacienții care se uită la televizor mai mult de 2 ore pe zi prezintă risc crescut de astm alergic. Pacienții obezi au tendința de a avea asemenea obiceiuri nesănătoase, specifice stilului de viață sedentar.

Având în vedere faptul că obezitatea crește riscul de dezvoltare a alergiilor, este indicat că greutatea să fie redusă și indicele de masă corporală să fie în limitele normale.

În acest sens, se recomandă adoptarea unui regim alimentar echilibrat, precum și a unui stil de viață sănătos.

Modificări alimentare – reducerea numărului de calorii consumate, precum și alegerile alimentare sănătoase sunt esențiale pentru reducerea kilogramelor în plus. Se recomandă, însă, o dietă adecvată, nu un regim alimentar drastic, care poate crea dezechilibre în organism. În acest sens, se recomandă evitarea alimentelor precum: preparatele de tip fast-food, dulciurile, sucurile, produsele semi-preparate sau cele de

Sportul - este, de asemenea, important atunci când vrei să ajungi la o greutate sănătoasă. Mersul pe jos, dar și activitățile fizice precum înotul, yoga, pilates, aerobic sau fitness pot fi folosite pentru reducerea greutății.

Consilierea terapeutică – această poate fi, de asemenea, de mare ajutor pacientului supraponderal care încearcă să scape de kilogramele în plus. Un psiholog poate ajută pacientul să își recapete stimă de sine, dar și să își regăsească motivația pentru a reuși să câștige lupta cu kilogramele în plus.

După scăderea greutății, faza de menținere este cel puțin la fel de importantă. Kilogramele în plus au tendința de a reveni după ce sunt eliminate, de aceea e important că pacientul să își mențină stilul de viață sănătos chiar și după ce ajunge la greutatea dorită.

Prietenii și familia trebuie să susțină pacientul în lupta cu kilogramele în plus. Aceștia trebuie să îi ofere suport emoțional în perioadele grele, în care pacientul este încercat de tot felul de sentimente negative, neputință și frustrări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367