REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
21.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

"Există o problemă generală a întregului judeţ - preţul mult prea mare pentru utilităţi. Mă voi implica să o rezolv"

"Există o problemă generală a întregului judeţ - preţul mult prea mare pentru utilităţi. Mă voi implica să o rezolv"

Replica API 7 decembrie 2012 | 00:00 223

Tănase Barde, candidatul ARD pe Colegiul 2 Senat:

Tănase Barde, candidatul ARD pe Colegiul 2 Senat:

Tănase Barde este candidatul ARD pe Colegiul 2 Senat. Are planuri mari dacă ajunge în Parlament, iar un gând al acestuia se îndreaptă către preţul la utilităţi în judeţul Constanţa, preţ pe care îl consideră prea mare.

Reporter: Cum a decurs campania, cum aţi făcut faţă avalanşei de promisiuni din partea candidaţilor USL?

Tănase Barde: Păi, cea mai simplă metodă de a face faţă este să le spui oamenilor adevărul. Într-adevăr, USL a venit cu o avalanşă de promisiuni fără acoperire, câteodată spunând de-a dreptul minciuni. Şi am să dau câteva exemple. Au anunţat peste tot, pe nişte panouri mari, au împărţit şi flayere cu textul: "Ne-am ţinut de cuvânt. Am dat salariile înapoi", "Am crescut cu 8% salariile". Inflaţia de la începutul anului şi până acum a ajuns deja la 9%. Dacă salariile au fost mărite cu 8%, înseamnă că, de fapt, 1% a fost luat de către Guvern din buzunarul cetăţeanului, ceea ce dovedeşte că ce anunţă USL e o minciună. Un alt slogan al lor este: "Am redeschis 10 spitale" - nu ştiu eu câte spitale au fost deschise în ţară, că nu am stat să le număr, dar pot să vă spun că la Băneasa, spre exemplu, spitalul s-a închis pentru că atât conducerea Consiliului Judeţean, cât şi parlamentarii USL din colegiu, au refuzat oferta unui investitor din Germania, care dorea să investească în spitalul din Băneasa. S-au făcut că redeschid spitalul, de fapt au redeschis o singură secţie, celelalte trei secţii au rămas în paragină - s-au furat saltelele, paturile.

Rep.: Păi e sat fără câini acolo sau cum?

T.B.: Cam aşa ceva. Iar secţia pe care au deschis-o de fapt e un simulacru de secţie, a fost o chestie doar de faţadă pentru că sunt doar patru medici stagiari care nu au nici măcar parafă. Am stat de vorbă cu oamenii din Băneasa şi vă pot spune că nu ajută cu nimic ceea ce s-a făcut acolo. Oamenii dacă au o problemă sunt obligaţi ori să cheme salvarea, ori să meargă la medicul de familie. O altă promisiune sau altă idee a USL-ului este: "Am destructurat mafia lui Blejnar". Eu zic că au preluat mafia lui Blejnar, în nici un caz nu au destructurat-o, dacă ne uităm cine este un anumit primar din sudul litoralului.

Rep: Aţi simţit că lumea este împotriva dvs. pentru ca PDL a tăiat pensiile şi salariile?

T.B.: Nu. Nicăieri oamenii nu m-au primit cu ostilitate, de reproşat însă, trebuie să recunosc, mi s-a reproşat. Ceea ce vreau să subliniez este că sunt convins că cetăţenii vor înţelege că nimeni n-a făcut cu plăcere asta, nimeni nu şi-a dorit să se întâmple aşa ceva, a fost însă o necesitate pentru ca România să nu ajungă în situaţia Greciei, Italiei sau Spaniei. Astăzi se vede ce se întâmplă în ţările respective. Şi, ca să întăresc ceea ce spun, trebuie să fac o referire la o declaraţie a domnului Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul de Finanţe în Guvernul Ponta, care a declarat că măsurile de austeritate luate de România au fost benefice, au stabilizat şi salvat economia românească şi că trebuie să avem grijă ca în anul care urmează să nu ne batem joc de ceea ce s-a făcut. Este cu atât mai interesant acest punct de vedere, cu cât pe vremea când domnul Liviu Voinea era doar comentator la Antena 3, critica foarte tare şi foarte dur măsurile luate de Guvernul Boc la acea vreme. Iată că astăzi, în poziţia de ministru adjunct la Finanţe, şi-a schimbat optica şi laudă măsurile ce fuseseră luate atunci.

Rep.: Se poate ca pentru asta să fie schimbat din funcţie?

T.B.: Este posibil să fie schimbat din funcţie pentru că a spus adevărul, că aşa se întâmplă la USL, dacă spui adevărul, te schimbă din funcţie.

Rep.: Am stat de vorbă cu parlamentari şi candidaţi ai USL care spuneau că existau bani şi înainte, dar că PDL-ul n-a ştiut să îi gestioneze aşa încât pensiile şi salarile să rămână la fel, că PDL-ul a aruncat banii pe investiţii inutile, gen terenuri de sport în sate unde nu sunt decât zece locuitori bătrâni şi aşa mai departe. Au mai spus că ei de acolo taie, din investiţiile inutile, ca să fie bani de salarii şi de pensii. Cum comentaţi?

T.B.: Asta e demagogie ieftină. Investiţiile inutile despre care vorbeau au existat, trebuie să recunoaştem, dar într-un număr nesemnificativ şi au fost făcute, în general, cu bani de la Uniunea Europeană. Adevărul este că deficitul bugetar era în 2008 - 7,5, iar astăzi, datorită măsurilor luate, este de 2,2. Şi eu consider că s-ar fi putut lua alte măsuri, nu cele de tăiere de salarii şi pensii - o singură măsură ar fi trebuit să fie luată în aşa fel încât să nu afecteze pe nimeni şi toată lumea să fie mulţumită - să se reducă achziţiile publice cu 20-30 % sau 50% chiar, pentru că, am spus de mai multe ori, preţul la achiziţiile publice creşte de la 20% la 400% - acolo se fură cel mai mult. Nu ştiu din ce motiv, nu se poate stopa acest furt, bănuiesc că e încrengătura foarte mare pentru că nici USL-ul nu face nimic în acest sens, dimpotrivă, USL-ul sprijină furtul prin metoda achiziţiilor publice, întrucât vor să mărească plafonul prin care se poate încredinţa direct o lucrare de 15.000 la 100.000, ori asta va duce la creşterea gradului de furt. Nici ei nu au fost în stare să stopeze lucrurile astea şi cred însă că era mai bine dacă se tăia tot de la achiziţiile publice. N-a făcut asta PDL-ul, n-o face nici USL-ul, înseamnă că e o problemă de sistem acolo, cred că ar trebui schimbat tot sistemul, toată viziunea despre achiziţiile publice. Eu am mai susţinut şi în conferinţe de presă că îmi propun să fac acest lucru.

Rep.: USL vrea să ia acţiunile Portului Constanţa, să le transfere administraţiilor locale. Cum vi se pare acest lucru, având în vedere că alţi colegi de-ai dumneavoastră au comentat că USL ar urmări de fapt să facă afaceri în port?

T.B.: Trebuie să spun că n-am fost foarte preocupat de problema asta întrucât eu candidez într-un colegiu unde, cu excepţia municipiului Mangalia, nu există port. M-a interesat şi trebuie să am o poziţie vizavi de ceea ce se va întâmpla cu portul din Mangalia. Eu nu ştiu dacă e bine sau nu ca portul să treacă la municipiu pentru că n-am primit încă lămuriri cu privire la anumite aspecte şi anume - eu ştiu ca Portul Constanţa are nevoie de investiţii de aproape 700 de milioane de euro, bani pe care Primăria Constanţa, în mod cert, nu-i are şi atunci nu ştiu care este răspunsul USL-ului cu privire la aceste investiţii - le vor stopa? Asta înseamnă că vor opri activitatea în port. Vor face rost de bani? Aş vrea să ştiu de unde? Asta cu privire la Portul Constanţa. Însă, în ceea ce priveşte Portul Mangalia, da, este foarte bine să treacă la Primăria Mangalia, de ce să treacă la Primăria Constanţa? Ca să aibă Radu Mazăre şi Portul Mangalia?

Rep.: Mai este discuţia cu herghelia din Mangalia, ca ea să fie transferată la Consiliul Judeţean, să fie lucrurile mai bine administrate, gestionate, cabalinele mai bine îngrijite...

T.B.: Eu vreau să vă spun că, în acest moment, animalele sunt foarte bine îngrijite, mai bine decât erau înainte, pentru că herghelia deţine o suprafaţă de 600 de hectare de teren pentru a îngriji aceşti cai. Odată acolo erau vreo 600 de cai, acum sunt vreo 300 şi ceva, deci cailor le e mult mai bine acum şi e bine ca herghelia să rămână la Mangalia, este o emblemă pentru municipiu. Toată povestea asta cu preluarea hergheliei la Consiliul Judeţean are de fapt drept ţintă cele 300 de hectare în plus.

Rep.: Adică?

T.B.: Păi, una e să le administreze Mangalia, şi alta e să le administreze Consiliul Judeţean. Cine ştie ce urmează să fie făcut acolo, ce gânduri sunt cu acel teren?

Rep.: Ştiţi ce ar putea face Consiliul Judeţean cu acel teren?

T.B.: Păi nu ştiu, dar putem bănui, n-am de unde să ştiu, pentru că nu s-a exprimat, este un gând ascuns, aici trebuie să intuieşti. Pot face foarte multe lucruri pe 300 de hectare pe malul mării. Dacă hergheliei îi merge bine la Mangalia, de ce s-o dăm Consiliului Judeţean? Să îmi dea un argument logic, şi atunci n-o să mai bănuiesc că de fapt ţinta sunt cela 300 de hectare.

Rep.: La Cernavodă aţi fost zilele acestea. Ce v-au spus oamenii, ce probleme au, ce le-aţi spus dumneavoastră că se va întâmpla acolo, la un moment dat, legat de centrală?

T.B.: La Cernavodă sunt două probleme mari. Locurile de muncă - acestea putând fi rezolvate prin finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară. M-am angajat atât eu, cât şi domnul Tudor Şerban, care este specialistul partidului pe problemele de energie şi candidat pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor, că vom susţine foarte mult şi ne vom implica activ în rezolvarea finanţării reactoarelor. A doua mare problemă este una generală a întregului judeţ - preţul mult prea mare pentru utilităţi. Am promis că şi în această problemă ne vom împlica şi vom căuta soluţii de remediere, mai ales că în Cernavodă există potenţial.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369