REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Există sau nu Moș Crăciun? Când este momentul oportul ca cei mici să afle adevărul

Există sau nu Moș Crăciun? Când este momentul oportul ca cei mici să afle adevărul

Replica API 13 decembrie 2019 | 00:00 341

Momentul când cei mici află că Moş Crăciun nu există este unul dificil atât pentru ei, cât şi pentru părinţi. Psihologii recomandă ca momentul să fie amânat cât mai mult însă atunci când cei mici deja pun întrebări despre acest lucru, ar fi bine să afle.

Nu există un moment exact al copilăriei când cei mici ar trebui să afle faptul că dragul și iubitul Moș Crăciun nu există, însă atunci când apar întrebările de genul „cum ajunge Moșul într-o singură noapte la toți copii din lume?” sau încep să aibe îndoieli legate de ‘Moșul’ de pe la serbările de la grădiniță sau școală, ar fi indicat ca părinții să le spună. Pentru unii părinţi perioada sărbătorilor de iarnă este o bucurie pentru că văd fericire pe chipurile copiilor lor, mai ales atunci când aceştia primesc cadouri. Dar pentru fiecare părinte există un Crăciun în care această bucurie nu mai este parcă la fel de intensă, acesta fiind Crăciunul în care trebuie să îi spună copilului său că de fapt Moş Crăciun este un personaj fictiv, iar cadourile se pun sub brad de către părinţi. Unii părinţi nu ştiu când să facă acest lucru, lăsând anturajul copilului să îl convingă de acest lucru. „Nu există o vârstă exactă când îi spunem copilului despre Moş. Cel mai bine e sa le spunem în momentul în care ei ne pun întrebări cu privire la Moş si existenta lui. Desigur că vor simţii emoţii de dezamăgire şi decepţie datorită faptului de a fi prins cu minciuna. Dacă are o vârstă fragedă, emoţia aşteptării este o bucurie pentru un copil. Deci e foarte bine să amânăm cât putem momentul realităţii”, transmit psihologii.

Părerile părinților sunt însă împărțite, unii spun că este bine să afle cât mai târziu, iar alții spun că este bine să afle cât mai curând posibil. Motivele invocate de aceștia sunt ba pentru mituirea celor mici la modul „dacă nu faci acel lucru nu mai vine Moș Crăciun” sau „trebuie să fii cuminte ca Moșul să vină și la tine”, ba pentru faptul că nu vor să își mintă copii sau să îi dezamăgească.

O situaţie delicată se întâlneşte în situaţii în care sunt mai mulţi copii, munca părinţilor fiind îngreunată de situaţia de a-l convinge pe cel mai mare dintre copii de a nu desluşi secretul celor mai mici. Prin desluşirea lui s-ar pierde şi bucuria momentului, dar şi controlul pe care părinţii îl au asupra copiilor sub pretextul Moşului. Fiecare părinte alege când consideră că este momentul să spună copilului său acest secret, însă este recomandat ca acest lucru să nu aducă schimbări şi copilul să continue să resimtă spiritul sărbătorilor cu aceeaşi bucurie a primirii de cadouri de Crăciun, chiar dacă va şti că acestea vin din partea familiei şi nu a lui Moş Crăciun.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
anul acesta fagadau a promis ca se se va imbraca in mos gerila pentru locuitorii din Henri Coanda... ajutorul sau va fi babu , dar atentie la buzunare ca asta nu stie decat sa fure...
1
0
de ce nu l lasati cum era odata de mult. parca era frumos cnd il asteptam noaptea si niciodata nu l vedea nimeni!!!!!!!!!!!!
1
0
Nu-i problema, o iau de la capat ca adulti, cu dumnezeu. Lor nu le spune nimeni ca nu exista?! Dar sunt mai incapatanati decat copiii
2
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920