REPLICA ONLINE CONSTANTA

35.3° Constanța Lun., 15 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6791
35.3° Constanța Luni, 15 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6791
 

Experienţe poloneze în cadrul proiectului Erasmus+ Act for a Sustainable Life

Experienţe poloneze în cadrul proiectului Erasmus+ Act for a Sustainable Life

Andreea VREJOIU 8 mai 2023 | 11:56 719

În perioada 24-29 aprilie a avut loc a treia mobilitate din cadrul proiectului "Act for a Sustainable Life" (Learning Teaching Training) organizată de Școala privată Jadwiga din Lublin, Polonia. Echipele ţărilor partenere, Romȃnia şi Turcia au fost compuse din 2 profesori, respectiv 4 elevi din fiecare ţară, care, alături de ţara gazdă, au participat la activităţile propuse de profesorii şi elevii scolii din Lublin. Ţara noastră a fost reprezentată de elevii Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari, Bianca Dospinescu, Ana Nicole Todincă, Georgiana Mădălina Dumitru  şi Maria – Liliana Amaximoaiei, însotţiti de doamnele profesoare  Bulgariu Alina ( coordonator proiect) şi Arşaluis – Luiza Rîpeanu.

Experiente poloneze in cadrul proiectului Erasmus+ Act for a Sustainable Life

,,În prima zi, am participat la diferite activități de grup la școală și au făcut un tur de mers pe jos al orașului Lublin, folosind o aplicație interactivă: Comorile din Lublin. Studenții polonezi au făcut câteva prezentări despre încălzirea globală în Polonia și amprenta de carbon, precum și introducerea în Lublin. De asemenea, au lucrat pe grupe pentru a face o salată de legume poloneză tradițională și au folosit deșeurile alimentare pentru a face compost natural Bokashi. Am avut o primă zi plină de activități, inclusiv sportive, și încărcătură emoțională împreună.

A doua zi, am vizitat un orășel cochet, Kazimierz Dolny: ruinele castelului, datând din secolul al XIV-lea, turnul, cafenelele și restaurantele sale ciudate și plimbarea fenomenală în natură, în susul defileului Korzeniowy Dół. A treia zi, o zi cu experiențe inedite în Lublin, Polonia: partenerii polonezi, gazdele noastre, ne-au învățat, în cadrul unui workshop culinar, să gătim feluri de mâncare tradițională, "cebularz", un soi de lipie cu ceapă, mac și piper cu lămâie coapte în cuptor și "găluște" fierte cu o umplutură de cartofi și brânză proaspătă, servite cu smântână. Apoi am mers într-un centru cultural, unde pe acoperiș este amenajată o grădină și acolo sunt amplasați stupi pentru creșterea albinelor. Un specialist, cercetător, ne-a deslușit tainele apiculturii, iar elevii au avut ocazia să facă un interviu. Următoarea activitate, tot sustenabilă, a constat în curățarea de deșeuri într-un parc din apropierea centrului cultural: "Împreună pentru un mediu mai curat!" Programul a continuat cu vizita la Castelul Lublin, unde elevii au aflat istoria castelului datând din secolul al XIV-lea, care în prezent este muzeu de artă și găzduiește expoziții permanente și două temporare. A patra zi a început cu o vizită la firma de reciclare KOMEKO, unde ne-am familiarizat cu procesul de sortare a hârtiei și a deșeurilor din plastic.

Apoi am mers la Centrul de Practici Teatrale din Gardzienice, unde, împreună cu doamna Joanna Holcgreber, am văzut o expoziție despre istoria teatrului din Gardzienice și scena amenajată pentru ultima lor reprezentație. Am făcut și un picnic în frumosul parc aparținând centrului. Ne-am petrecut restul zilei la un atelier în aer liber condus de Paweł Czuba, care conduce ferma ecologică „Back to Eden” împreună cu familia. Elevii noștri au învățat despre rolul tehnicilor regenerative în refacerea resurselor naturale ale Pământului, au făcut o plimbare prin grădină cu descrierea funcționării elementelor ecosistemului și a relațiilor lor și au învățat cum să planteze roșii și cartofi în grădină.

Ultima noastră zi a început cu o activitate de grup de creare a unui jurnal al mobilității poloneze. Studenții au lucrat în echipe internaționale pentru a realiza o carte electronică, pe care apoi l-au împărtășit între ei. Apoi am avut o ceremonie oficială și destul de emoționantă a certificatelor, urmată de o petrecere mai puțin oficială de dans și cânt. Ultima după-amiază din Lublin a fost petrecută la muzeul Majdanek, unde studenții au făcut un tur al lagărului de concentrare cu un ghid cu totul special, profesorul Rafal Wnuk, căruia îi suntem foarte recunoscători.  Ne vom aminti cu drag de experienta poloneză.”, au transmis reprezentanții unității de învățământ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510