REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Experţi din şapte ţări, inclusiv România, discută la Sofia despre coridorul sudic energetic

Experţi din şapte ţări, inclusiv România, discută la Sofia despre coridorul sudic energetic

Replica API 16 aprilie 2014 | 00:00 214

Experţi din şapte ţări - România, Bulgaria, Grecia şi ţările din grupul de la Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) - s-au reunit marţi la Sofia pentru discuta despre construirea coridorului sudic în sectorul gazelor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului bulgar al Afacerilor Externe. În discursul său, ministrul de externe bulgar Kristian Vighenin a amintit că în februarie, la Budapesta, miniştrii din cele şapte ţări şi-au reconfirmat angajamentul pentru crearea unei pieţe comune în domeniul energetic şi au sprijinit iniţiativa preşedinţiei ungare pentru încurajarea cooperării în domeniul securităţii energetice, scrie Agerpres.

Realizarea coridorului sudic în sectorul gazelor s-a aflat în centrul discuţiilor dintre premierul bulgar Plamen Oreşarski şi ministrul energiei azer Nagit Aliev, desfăşurate tot marţi la Sofia. La întâlnire a participat şi ministrul bulgar al economiei şi energiei Dragomir Stoinev, care a subliniat că Bulgaria a semnat deja un contract cu consorţiul Shah Deniz pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaze pe an. Aceste livrări vor deveni posibile după finalizarea proiectului TAP, care a fost preferat de investitori în dauna Nabucco şi care va transporta gazul azer până în Grecia şi Italia.

Bulgaria este singura ţară care a semnat un asemenea acord, în afară de ţările prin care trece conducta transadriatică TAP. Ministrul Aliev a explicat că deja a început explorarea zăcământului Shah Deniz şi că se aşteaptă că în 2018-2019, când trebuie finalizat proiectul TAP, să fie extrase 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce în opinia sa va rezolva problemele energetice ale Bulgariei. În prezent, ţara balcanică este dependentă în proporţie de peste 90% de gazele ruseşti, conform Agerpres.

Pentru a reduce această dependenţă, guvernul de la Sofia a făcut demersuri pentru construirea unor conducte de interconexiune cu România, Grecia, Turcia şi Serbia. Dintre acestea, singura conductă care se construieşte deja este cea cu România, între Giurgiu şi Ruse, şi care urmează să fie finalizată în luna iunie a acestui an.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218