REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Explicațiile MApN după ce o blindată Piranha „s-a dus la fund“ în Dunăre! Video

Explicațiile MApN după ce o blindată Piranha „s-a dus la fund“ în Dunăre! Video

Andreea VREJOIU 7 iunie 2023 | 00:00 2623

Ministerul Apărării a făcut precizări, marți, 6 iunie a.c., după apariția clipului video cu o blindată de tip Piranha 3 a Armatei Române care s-a scufundat în Dunăre în timpul unor exerciții NATO din weekend. Conform oficialilor din domeniul apărării, incidentul a avut loc în data de 3 iunie și niciunul dintre militarii din vehicul nu a fost rănit, iar blindata a intrat în „lucrări de întreținere”.

Explicatiile MApN dupa ce o blindata Piranha „s-a dus la fund“ in Dunare! Video

MApN raportează că militarii care se aflau în vehicul în momentul incidentului nu au suferit răni și au fost extrași din blindată după „aplicarea procedurilor standard de salvare și evacuare”. Toți „au ajuns la mal în siguranță”, au mai precizat oficialii.

„Evenimentul la care se face referire a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii. În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat.

Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment.

În timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă. În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță”, a informat MApN.

Conform informațiilor oferite de oficiali, blindata s-a scufundat la 15 metri distanță de mal și a ajuns la o adâncime de circa opt metri. Într-un final, vehiculul a fost recuperat din apele Dunării și a intrat în „lucrări de întreținere. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m.

Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre.

La această dată, sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate.

La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire.

De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă”, mai transmite Ministerul Apărării.

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu puteau sa faca si ei un pod decat sa intre ca curca in apa? Astea sunt curci nu pirania
1
12
47 milioane de euro a platit statul mafiot pentru balariile astea
1
13
E clar o problema de proiect slab cu unele greseli; nu poti sa ceri soferului sa fie vreun geniu; daca este amfibiu trebuie sa pluteasca indiferent de greselile conducatorului; sacii gonflabili ar fi fost de ajutor probabil intre altele cum este centrul de greutate, etc; profului de fizica - sindicalistii nu sunt auristi ai tu probleme cu capul; paturi largi din societate si intreg mediul universitar sprijina greva
1
16
Daca soferul incepator ar fi mers incet, in momentul in care rotile blindatului PIRANHA III loveau dambul de pe fund, soferul putea folosi atat elicele, dar si rotile sa le invarta cu viteza redusa, astfel incat blindatul sa urce usor peste damb pentru cateva secunde si sa-l depaseasca, ori sa-l ocoleasca pentru evitarea unui astfel de incident. Este categoric o greseala a soferului. De altfel, PIRANHA III nu are alta problema de genul in apa adanca. Tocmai de aceea este recomandat sa mergi cu viteza redusa langa mal, cand intri in apa, apoi nu mai ai probleme. Si ca o gluma, imaginati-va ca soferul incepator ar fi lovit CU VITEZA MAXIMA dambul care il astepta langa malul opus. S-ar fi inecat ca GEORGE SlMlON la mal. Corect? Hahahhahahahahahahaha!!!
20
3
Mesaj pentru trolul putinist care s-a semnat "VETERAN": Ce se intampla cand pui frana pe fata la bicicleta? Ti se ridica putin roata din spate de la sol cand franezi? Ce se intampla daca pui frana pe fata la viteze mari? Te arunca peste ghidon? Ce s-a intamplat in video asta cand soferul incepator a pornit elicele blindatului PIRANHA III la viteza maxima? A bagat viteza, nu? Si ce s-a intamplat cand rotile din fata au lovit un damb de pe fund? Viteza de deplasare a botului PIRANHA III (ghidonul de bicicleta) s-a deplasat pentru o secunda cu viteza MULT MAI MARE decat rotile din fata ale PIRANHA III care si-au redus viteza cand au "franat pe fata" in mod accidental."Soferul PIRANHA III"a fost "ARUNCAT PESTE GHIDON". Corect? Este evidenta comparatia intre bicicleta si PIRANHA III, deoarece botul s-a dus in jos(sub apa), iar fundul s-a ridicat (ca de pe sa de bicicleta). Fizica se aplica pentru toti. Centru de greutate in bot, elicea a impins botul ca un submarin si a intrat apa pe trapa.
20
3
La razboi , ca la razboi! Asa este...se mai intampla! De aceea se face instructie si antrenament! Sa se intample la instructie si nu in misiune reala sau razboi!
6
0
De asemenea, e vorba de PIRANHA III, ci nu de PIRANHA V (5). Romania are doar vreo 40 de PIRANHA III, din cate stiu eu. Si am o banuiala ca le vom vinde Moldovei, caci ei au mai multa nevoie de ele, noi oricum RIDICAM NIVELUL. Pe langa actualele PIRANHA 5 mult mai moderne, Romania va achizitiona si vehicule de lupta K21 din Coreea de Sud, sper eu. Acestea sunt echipate si cu obloane laterale care au perne gonflabile cu umflare rapida si pot trece foarte usor prin apa. Parerea mea e ca pot fi echipate astfel de obloane si pe PIRANHA III pentru a-i mari flotabilitatea. Imaginati-va apoi chiar si daca ar fi sparte acele perne intr-o situatie de COMBAT, desi e greu de crezut, apoi PIRANHA III ar reveni la flotabilitatea personala. Ceea ce este destul de OK din punctul meu de vedere. Dar sper sa le vindem Moldovei, iar moIdovenii sa le echipeze astfel, iar noi trebuie sa tinem pasul cu POLONIA si sa devenim superputere regionala in anii viitori. PIBul si procentul alocat apararii ne permite
20
1
Pentru blindatele PIRANHA este un AVANTAJ ca pot trece SI PRIN APA, dar este in acelasi timp un BONUS RISCANT. Nu toate sunt echipate "AMFIBIU". PIRANHA are centrul de greutate sus, la fel si centrul de carena, asta insemnand ca blindatul este aproape complet in apa, ca un crocodil care merge doar cu ochii pe afara, iar faptul ca PIRANHA are roti, ci nu senile, ele "atarna" in apa, iar in zone cu apa nu foarte adanca, cum s-a intamplat si in cazul de fata, o roata sau mai multe pot atinge denivelari, cauzand o inclinare scurta, cum s-a intamplat cand rotile din bot au pierdut contactul cu fundul si botul s-a inclinat in jos, mutandu-se centrul de greutate acolo, iar elicele cu viteza prea mare au impins"submarinul"cm buni mai in jos si apa a intrat pe trapa. Daca erau gandite special pentru apa, aveau MINUSURI in combat. Langa mal nu invarti elicele la maxim, ci doar in larg. Soferul e vinovat. IFV K21 are obloane laterale cu perne de aer si le umfla rapid. Merg echipate si pe PIRANHA!
21
1
A fost CATEGORIC o greseala de operare. Este strict vina soferului! E bine ca toata lumea e teafara si acum au invatat din aceasta greseala. Pe viitor isi vor aminti de aceste incident si vor actiona cu maxima precautie. Ceea ce inseamna ca avem mai mult de castigat, decat de pierdut de pe urma acestui incident. Faptul ca soferul a fost prea increzut, prea cu nasul pe sus, a facut manevre gresite. In primul rand, blindatele cu roti sunt in dezavantaj AICI,la IMBARCARI de genul. Blindatele cu senile au un avantaj doar la"IMBARCARE"si sunt in contact permanent cu solul pana ajung sa pluteasca. Cele cu roti pot lovi denivelari si se dezechilibreaza. Soferul avea pornite elicele pentru apa, cu VITEZA PREA MARE, apoi rotile au atins un damb de pe fund, botul fiind indreptat in jos cand rotile au trecut peste prag/denivelare, greutatea s-a mutat in bot cateva secunde, dar elicele au impins blindatul cu botul si mai jos cat sa intre apa pe trapa, rotile atingand iar fundul, dezechilibrandu-se
25
0
Prea multzi bani si drepturi pentru militari romani slab pregatitzi,aici este vorba de un mecanic conductor p***t,dar pentru cine crede ca generali din armata sunt mai capabili ii invit sa priveasca la Nicolae Ciuca sau la v****l Chitzac niste incapabi si plagiator dovedit in cazul lui N.Ciuca.
7
14
Se vede clar ca mecanicul conductor a ratat rampa de intrare in apa, alta greseala a fost ca erau trapele deschise si a intrat mai multa apa in timp scurt afectand flotabilitatea.
10
1
ciocu mic, nu mai latrati contra rusilor.
3
22
Lasă bă că merge și așa (!!)
7
3
o dovada in plus ca ne-am angajat intr-o falsa cursa a inarmarii... cumparam pe bani multi cele mai s.labe si p.roaste echipamente si tehnici. Si aceasta probabil si se pare in conditiile unei armate mici cu putin personal inalt calificat in comparatie cu alte puteri din zona. se pare ca acesta este costul apartenentei la organizatiile ue-nato, sa platim bani multi pe care ii imprumutam pentru lucruri inutile, pentru imbogatirea excesiva a tarilor bogate.
12
20
Din pacate articolul nu face referire la producatorul elvetian, la pretul de peste un milion de euro si la slabirea capacitatii de lupta a armatei prin acest grav incident! Acela este anfibiu - nu trebuie sa se scufunde! Il ai, sa treci apa cu el nu sa -i faci pod! Cum era aia cu pensiile militarilor in prag de pensie cu mari experiente ...?
12
20
In ucraina se razboiesc doua armate care au făcut parte din marea armata a URSS care se cunosc f bine si care s au antrenat împreună zeci de ani și de aceea războiul nu se mai termina . Din pacate noi nu i mai cunoastem pe rusi ' ba mai mult ne scufundam singuri ....oare ce vom face în situații reale de luptă ?
13
25

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614