REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

EXPLOZIE DEVASTATOARE. Comandantul echipajului de pompieri, Daniel Marius Fripis, a murit în misiune

EXPLOZIE DEVASTATOARE. Comandantul echipajului de pompieri, Daniel Marius Fripis, a murit în misiune

Replica API 31 august 2015 | 00:00 1978

Arafat: Sunt alături de familia îndoliată şi echipa ISU Dobrogea în aceste momente grele!

Arafat: Sunt alături de familia îndoliată şi echipa ISU Dobrogea în aceste momente grele!

Daniel Marius Fripis

Zi neagră la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) Dobrogea! Unul dintre pompieri a murit, sâmbătă dimineaţă, în timpul unei intervenţii, după ce o butelie de aragaz a explodat. Butelia a explodat în momentul în care militarul a ajuns în apropierea ei, suflul exploziei smulgându-i acestuia casca de protecţie, bucăţile de metal lovindu-l în plin în zona feţei. Este vorba chiar de şeful echipei de intervenţii Dan Fripis, de 42 de ani, care se deplasase la faţa locului. Era unul dintre cei mai buni pompieri constănţeni. Plutonierul adjutant Fripis s-a angajat la ISU din sursă externă, în 2006.

„În jurul orei 11.20 s-a intervenit la o solicitare privind un incendiu izbucnit la o butelie aflată în curtea unei locuinţe de pe strada Tabla Buţii din muncipiul Constanţa. Acolo s-a deplasat o autospecială de la Detaşamentul Constanţa Oraş. În timpul intervenţiei, din nefericire, butelia a explodat. Un subofiţer de la noi, comandant de echipaj, a decedat. La faţa locului s-au deplasat organele abilitate, Poliţie, respectiv un procuror, şi au demarat cercetările”, a declarat, pentru „Replica”, Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

Pompierii fuseseră solicitaţi să intervină la o locuinţă de pe strada Tabla Buţii, în zona Delfinariu, unde locatarii au declarat că se simţea miros puternic de gaze. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, încadrată cu şase pompieri. În timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat, comandantul echipajului de intervenţie suferind leziuni grave la nivelul feţei.

Proprietarul locuinţei ar fi încercat să schimbe butelia, dar aceasta a fost cuprinsă de flăcări. Bărbatul a reuşit să o scoată în curte şi a sunat la 112. Pentru Dan Fripis a fost ultima misiune. La faţa locului au fost solicitate de urgenţă echipajele medicale. Din păcate, viaţa pompierului nu a mai putut fi salvată.

“Încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş, încă din 2006, în funcţia de comandant de echipaj, colegul nostru a rămas devotat Armei în tot acest timp, participând la numeroase misiuni în care şi-a smuls semenii din ghearele morţii. Cu trăsături alese de caracter, subofiţerul şi-a pus timp de nouă ani priceperea şi puterea în sprijinul celor aflaţi în dificultate, remarcându-se prin tenacitate şi profesionalism la misiunile complexe la care a participat, umăr la umăr, alături de coechipierii săi.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pierdut un bun profesionist, cu adevărate calităţi de salvator confirmate de pregătire a dovedită în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Rămas bun, drag camarad, vei rămâne mereu în sufletele noastre!”, au declarat reprezentanţii ISU. Poliţiştii şi criminaliştii au declanşat o anchetă în acest caz, accesul pe strada respectivă fiind blocat. Trupul neînsufleţit al pompierului decedat în timpul intervenţiei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală (SML), pentru efectuarea necropsiei.

Totodată, urmează să fie identificate cauzele producerii deflagraţiei şi a împrejurărilor în care a decedat pompierul. Referitor la acţiunea de intervenţie de sâmbătă, în care un pompier din cadrul ISU Constanţa şi-a pierdut viaţa în misiune, viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a transmis următorul mesaj:

“Am fost informat despre situaţia tragică în urma căreia un pompier a murit astăzi în misiune în Constanţa. Transmit condoleanţe familiei şi colegilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa. Suntem solidari şi vom da tot sprijinul nostru familiei îndurerate, la fel ca de fiecare dată când am avut astfel de tragedii, în care am pierdut poliţişti sau militari în misiune, în timp ce îşi făceau datoria”. ISU Dobrogea a arborat pe pagina sa de Facebook un semn de doliu, în memoria pompierului Fripis.

“Am primit cu tristete vestea pierderii colegului nostru, Marius Daniel Fripis, pompier militar în cadrul ISU Dobrogea. Gândurile mele se îndreaptă către familia îndoliată, căreia îi transmit cu preţuire condoleanţe pentru pierderea suferită. În astfel de momente mă gândesc şi la a doua familie, cea formată din colegii pompieri, şi ştiu cât de dureros e să conduci un camarad pe ultimul drum. Sunt alături de echipa ISU Dobrogea în aceste momente grele! Sunt recunoscator tuturor colegilor pompieri care îşi riscă zi de zi viaţa pentru a salva vieţi. Sunt mândru să vă fiu coleg!”, a scris dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, pe reţeaua de socializare Facebook. Catafalcul va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, iar înmormântarea va fi marţi, 1 septembrie.

IN MEMORIAM: Plutonier adjutant Daniel Marius Fripis

Fripis s-a născut la data de 09 mai 1973 în Constanţa, într-o familie de oameni gospodari, în mijlocul căreia a fost înconjurat de multă dragoste şi de la care a primit o bună educaţie, moştenind nu numai cinstea şi omenia, dar şi respectul pentru muncă. Subofiţerul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa din anul 2006, din sursă externă, cu gradul de plutonier major, ocupând funcţia de comandant de echipaj în cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraş, funcţie pe care a deţinut-o până în prezent.

La data de 01 august 2013, plutonier major Daniel Marius Fripis a fost avansat, la termen, la gradul de plutonier adjutant. Ca și comandant de echipaj și-a făcut cu cinste, pricepere şi devotament datoria şi a manifestat grijă faţă de colegii săi. Nu se pot uita calităţile sale de militar şi nici calităţile umane, apropierea de oameni, calmul cu care rezolva problemele apărute şi spiritul de solidaritate faţă de cei cu care a lucrat.

Puterea de muncă, pregătirea profesională şi nu în ultimul rând diplomaţia sa au contribuit la mersul bunul mers al intervenţiilor la care a participat de-a lungul carierei sale de pompier. Cu profund respect, aducem omagiul nostru celui ce a fost plutonier adjutant Fripis Daniel Marius şi adresăm familiei îndurerate, sincere condoleanţe.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367