REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Explozie pe un petrolier grec sub pavilion maltez, ancorat într-un port saudit

Explozie pe un petrolier grec sub pavilion maltez, ancorat într-un port saudit

Replica API 26 noiembrie 2020 | 00:00 1330

Un petrolier grecesc sub pavilion maltez care era acostat în portul Al Shuqaiq din Arabia Saudită a fost avariat în urma exploziei unei mine, informează compania de securitate maritimă Ambrey, citată de dpa și Agerpres. Alte surse susţin că nava ar fi fost lovită de un şrapnel în urma unei operaţiuni antiteroriste a coaliţiei conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor houthi din Yemen.

Explozia s-a produs miercuri, în arealul portului Al-Shuqaiq, şi a provocat o gaură în carena petrolierului Agrari. Petrolierul ajunsese luni în portul Al-Shuqaiq.

Incidentul nu a provocat poluare, potrivit dpa.

Un angajat al operatorului grec TMS Tankers a confirmat între timp că Agrari a fost afectat de explozie, dar nu a furnizat alte informaţii.

Potrivit Reuters, operatorul grec a anunţat că nava a fost lovită la un metru sub linia de plutire şi carena a fost străpunsă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului marinei comerciale, citat de agenţia de ştiri greacă ANA, cei şapte membri greci ai echipajului, inclusiv căpitanul, şi restul echipajului de până la 25 de oameni aflat la bordul Agrari sunt în afara oricărui pericol. Autorităţile saudite au declanşat o anchetă asupra incidentului.

"Explozia a avut loc în jurul orei locale 03.00 (00.00 GMT), dar cauzele nu au fost încă stabilite", a declarat biroul de presă al ministerului pentru AFP.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită, care luptă în Yemen cu rebelii houthi sprijiniţi de Iran, a anunţat miercuri că a distrus o ambarcaţiune plină cu explozibili şi a dejucat un "act de terorism" în sudul Mării Roşii, a relatat postul deţinut de saudiţi al-Arabiya.

Un vas comercial a suferit pagube minore după ce a fost lovit de un şrapnel, a menţionat Alianţa, fără a furniza alte informaţii.

"Actele teroriste ale miliţiei houthi, cu sprijin iranian, ameninţă transportul maritim mondial şi comerţul", a anunţat alianţa, potrivit al-Arabiya.

Până acum nu au existat reacţii din partea rebelilor houthi.

Explozia care a afectat petrolierul Agrari intervine într-un context sporit de tensiuni între Arabia Saudită şi rebelii houthi din Yemen, care şi-au intensificat recente atacurile transfrontaliere împotriva monarhiei.

Luni, rebelii houthi au anunţat că au lovit o staţie de distribuţie operată de gigantul petrolier saudit Aramco. Arabia Saudită a confirmat atacul, afirmând că un proiectil tras asupra acestei facilităţi din oraşul Jeddah a provocat un incendiu.

Marţi, coaliţia condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva houthi a anunţat că a distrus cinci mine navale despre care se presupune că au fost montate de houthi în sudul Mării Roşii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614