REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

EXPLOZIV! 90 de HECTARE de teren din Portul Constanța sunt REVENDICATE de LATIFUNDIARUL COCĂNEANU

EXPLOZIV! 90 de HECTARE de teren din Portul Constanța sunt REVENDICATE de LATIFUNDIARUL COCĂNEANU

Replica API 13 octombrie 2020 | 00:00 7418

Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului în armata română Beldiman Cocăneanu, ajuns peste noapte unul dintre cei mai importanți oameni din orașul de la țărmul mării, revendică mai multe loturi de teren din Portul Constanța, zona Poarta 6. Prima notificare în acest sens a fost formulată în 2001. Vorbim despre un total de 660 de loturi în suprafață de aproximativ 90 de hectare, fiecare lot având o suprafață de 1.000 mp sau 2.000 metri pătrați. În 2018, Primăria Municipiul Constanța a emis dispoziţia nr. 19588/25.09.2018, prin care a declinat competenţa de soluţionare a notificării formulate de către Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, în baza Legii nr. 10/2001, către CN Administraţia Porturilor Maritime SA. Deoarece, conform legii, CN APM SA nu are calitatea de unitate deţinătoare în temeiul legii nr. 10/2001, a formulat cerere de chemare în judecată, solicitând obligarea primăriei să anularea dispoziția mai sus menționată, și redirecționarea competenței către Ministerul Transporturilor.

Prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 11.02.1932 și transcris la Tribunalul Constanța sub nr. 1709/30.05.1932 Beldiman Cocăneanu a cumpărat lotul de parcelare nr. 30 situat în Cătunul Lasmahale. Terenuriel au fost ctumpărate de la E. M.I. După 1945, imobilele au fost preluate de către stat. Acestea au făcut în întregime obiectul unui proiect de parcelare pentru locuințe aprobat de Prefectura Județului Constanța prin încheierea nr. 5971/1896, și vizează zona Km 4-5, Poarta 6. În temeiul Legii 10/2001, fiul lui Beldiman Cocăcneanu, Dumitru Cocăneanu, a solicitat restituirea în natură a imobilelor sau acordarea de măsuri reparatorii prin compensarea cu un imobil de aceeași valoare sau prin acordarea de puncte. Așa se face că, de-a lungul timpului, mai multe dintre suprafeţele dobândite de Cocăneanu au făcut obiectul unor schimburi de terenuri cu municipalitatea. În anul 2002, la dispoziția primarului de atunci, mai mult terenuri situate atât în centrul municipiului, cât și în stațiunea Mamaia, acolo unde se află, în prezent, parcul de distracții Aqua Magic, au ajuns în posesia moștenitorului. Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu solicitase prin trei notificări, restituirea în natură a terenului situat în municipiul Constanţa, Km 5.

Revendică sute de loturi de teren din Port

Din Portul Constanța, zona Poarta 6, mai cere o suprafață de 90 de hectare, terenurile fiind afectate de instalații portuare, căi de acces, platforme, etc. Fiecare lot are aproximativ 1000 mp, conform planurilor vechi și actualizate ale zonei

A formulat, în 2001 notificare la Primăria Constanța. În baza unei dispoziții semnate în 25.09.2018, administrația locală a dispus declinarea competenței de soluționare a Notificării nr.1393/10.08.2001 către C.N. A.P.M. S.A. Deoarece, conform legii, CN APM SA nu are calitatea de unitate deţinătoare în temeiul legii nr. 10/2001, a formulat cerere de chemare în judecată, solicitând obligarea primăriei să anularea dispoziția mai sus menționată și redirecționarea competenței către Ministerul Transporturilor. Solicitarea i-a fost respinsă definitiv,însă a cerut repunerea cauzei pe rol.

De altfel, familia Cocăneanu, alături de familia Suditu, revendică și parcul din Poarta 6. De altfel, aici este amplasat un panou pe care se specifică faptul că terenul este revendicat și că, până la finalul litigiului, orice construcție este ilegală.

Numele lui Dumitru Cocăneanu se leagă de Dosarul Retrocedărilor din Constanța

Moștenitorul lui Cocăneanu Beldiman a vândut 80.076,53 mp terenuri atribuite ca măsuri reparatorii, împărțite în 13 loturi, către Paraschiva Barbu, cu care făcuse un antecontract de vânzare -cumpărare.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In 1945 la Poarta 6 cred ca nici ciulinii nu cresteau. Haideti sa ne mutam din Constanta ca a fost a lui Cacaneanu. Puscarie scrie pe el.
2
1
Cocaneanu a vandut inainte de 1944 mari suprafete de teren si le cere acum de la statul roman. Sa fie verificat in amanunt.
1
2
Mars, ba escrocule...acolo e teren recuperat din marea noastra!
6
3
nu n-au fost despagubiti, comunsiti au pradat si jefuit tot ce au prins in cale si au luat tot avutul oamenilor ABUZIV! Familiei mele i s-a laut casa si pamantul chipurile ptr rusii stationati aici fara proces verbal fara acte fara nimic si pe urma dupa ce au plecat rusii a luat-o comunistii cu japca sustinand ca nu a fost nicodata a naostra! DECI HAI SICTIR SI MORI IN CHINURI CU COMUNISTII TAI!
5
2
legea trebuie schimbata imediat ! atunci cand comunistii au decis sa construiasca pe acele terenuri , oamenii au fost despagubiti la acele timpuri cu sume de bani sau terenuri in alte parti ale tarii ! Atentie !,,, Oamenii nu au fost aruncati in drum ! dupa 50- 60 de ani vin si mai cer odata despagubire , cui ??? tot statului roman ??? cine este pierzatorul ? statul roman ! si atunci si acum si in viitor , pamantul apartine tarii ! hoti au fost si atunci , hoti sunt si acum , hoti vor fi si in viitor !
16
5
nu au fost facute cu intentie de pesedei. Vroiau si ei o bucata din furaciunile comunistilor, ei fiind din aceeasi mama curva. Problema intrebatoare e cum a fost posibil ca beldiman cocaneanu sa vanda terenuri in km 5 pe vremea ceausescului cu toate ca au fost confiscate ???
9
1
Interesant
4
0
Terenurile revendicate de cocareanu cocarel Nu exista.Ala este teren recuperat din mare,asaca,du-te cocarel la cimitir,ai acolo rezervare.Cu toata famiglia ta de drogalai!
15
4
Dupa anii 30 a fost un rasboi la care se presupune ca au luptat si cei care n aveau pamant pt a apara pamantul celor care l aveau .Dupa rasboi cei care aveau pamantul ar fi trebuit sa cedeze parte din aceasta avere celor care au luptat sa apere aceasta avere...Lucrurile astea ar trebui reglementate prin legi
15
1
da cine a insistat ma cu retocedarile inclusi plangeri la UE, nu partidele istorice ca doar ei aveau boieri si patroni si atunci amaratii aveau bordei, alair care li s-a luat banii de dacii nu li s-a dat nimic. Ne-am intors cu un secol in urma!!!
17
7
Miliane de oamenii,parintii si bunicii nostri au muncit din greu in tara asta ca pana la urma sa vina niste nemernici sa revendice sute sau mii de hectare de teren si unitati industriale.Astea sunt legile PSD-uylui partidul lui Iliescu.
25
5
Retrocedarile mascariciului...sa va stea puiul congelat in gat pensionari tampiti ca l-ati votat de 4 ori
26
3
In anii 60 in zona poarta 6 nu exista port sau instalatii portuare. Dupa calea ferata erau niste carari pe unde umblau magarii cu samare si carau nisip, era o panta foarte abrupta care ducea direct la o plaja ingusta. Tot ce s-a construit s-a facut dupa anii 60-70. Dar madam Barbu cere, ca asa s-a invatat. O sa primeasca, ca noi toti 2 mp. Cu placa de marmura de Carrara
26
1
Dati va deacu !!! A ti uitat de pamantul de la flori. Se alege praful de tot.
11
2
sa traga acest pamant peste ei!
13
1
mafia securista, vandut catre cine? catre alimentarista Coca Barbu, cea din sleatca bobului de mazare, va mai mira ceva?
24
0
Iar tanti Coca Barbu ? Pai babeta asta e cea mai buna prietena a mamitzicii Gabi Mazare, ma sa mascariciului.
25
0
Matusa Tamara
17
2
stat mafiot
27
3
Cerere absurda!
26
4
Singura tara din lume care retrocedeaza in natura si fara limitare in timp si valoare a cererii este Romania. Totul este o hotie fara de margini generalizata. S-a retrocedat pamant intravilan in oras la paritate cu terenurile agricole revendicate, s-au acceptat transferuri de terenuri de la tara in orase iar limita in timp nu s-a impus de nici o guvernare. Polonia a fost singura tara care a retrocedat in natura dar o suprafat foarte mica la oras indiferent cat de mare era revendicarea iar suma maxima admisa ca despagubire a fost 100000 dolari.
42
5
Ar trebui sa mai facem rost de o planeta ca sa putem retroceda totul !Dupa treizeci de ani de la Revolutie,inca mai sunt revendicari de terenuri !Ar fi trebuit pusa o limita de timp pentru retrocedari,peste zece ani,vede vreunul un teren liber pe undeva si hop cu retrocedarea! Nu cunosc detalii despre cazul prezentat aici,dar au venit tot felul de printi si printese cu cereri de mii de hectare,iar politicienii romani in schimbul unor comisioane in bani sau terenuri erau foarte amabili.Ce se mai aude de cazul lui Paul Lambrino,Truica si Tariceanu?Dar Hrebenciuc care retroceda 43 de mii de ha?
48
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614