EXPLOZIV! 90 de HECTARE de teren din Portul Constanța sunt REVENDICATE de LATIFUNDIARUL COCĂNEANU
EXPLOZIV! 90 de HECTARE de teren din Portul Constanța sunt REVENDICATE de LATIFUNDIARUL COCĂNEANU
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestConstantin Ioan Dumitru Cocăneanu, moștenitor al ofițerului în armata română Beldiman Cocăneanu, ajuns peste noapte unul dintre cei mai importanți oameni din orașul de la țărmul mării, revendică mai multe loturi de teren din Portul Constanța, zona Poarta 6. Prima notificare în acest sens a fost formulată în 2001. Vorbim despre un total de 660 de loturi în suprafață de aproximativ 90 de hectare, fiecare lot având o suprafață de 1.000 mp sau 2.000 metri pătrați. În 2018, Primăria Municipiul Constanța a emis dispoziţia nr. 19588/25.09.2018, prin care a declinat competenţa de soluţionare a notificării formulate de către Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu, în baza Legii nr. 10/2001, către CN Administraţia Porturilor Maritime SA. Deoarece, conform legii, CN APM SA nu are calitatea de unitate deţinătoare în temeiul legii nr. 10/2001, a formulat cerere de chemare în judecată, solicitând obligarea primăriei să anularea dispoziția mai sus menționată, și redirecționarea competenței către Ministerul Transporturilor.
Prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 11.02.1932 și transcris la Tribunalul Constanța sub nr. 1709/30.05.1932 Beldiman Cocăneanu a cumpărat lotul de parcelare nr. 30 situat în Cătunul Lasmahale. Terenuriel au fost ctumpărate de la E. M.I. După 1945, imobilele au fost preluate de către stat. Acestea au făcut în întregime obiectul unui proiect de parcelare pentru locuințe aprobat de Prefectura Județului Constanța prin încheierea nr. 5971/1896, și vizează zona Km 4-5, Poarta 6. În temeiul Legii 10/2001, fiul lui Beldiman Cocăcneanu, Dumitru Cocăneanu, a solicitat restituirea în natură a imobilelor sau acordarea de măsuri reparatorii prin compensarea cu un imobil de aceeași valoare sau prin acordarea de puncte. Așa se face că, de-a lungul timpului, mai multe dintre suprafeţele dobândite de Cocăneanu au făcut obiectul unor schimburi de terenuri cu municipalitatea. În anul 2002, la dispoziția primarului de atunci, mai mult terenuri situate atât în centrul municipiului, cât și în stațiunea Mamaia, acolo unde se află, în prezent, parcul de distracții Aqua Magic, au ajuns în posesia moștenitorului. Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu solicitase prin trei notificări, restituirea în natură a terenului situat în municipiul Constanţa, Km 5.


Revendică sute de loturi de teren din Port
Din Portul Constanța, zona Poarta 6, mai cere o suprafață de 90 de hectare, terenurile fiind afectate de instalații portuare, căi de acces, platforme, etc. Fiecare lot are aproximativ 1000 mp, conform planurilor vechi și actualizate ale zonei
A formulat, în 2001 notificare la Primăria Constanța. În baza unei dispoziții semnate în 25.09.2018, administrația locală a dispus declinarea competenței de soluționare a Notificării nr.1393/10.08.2001 către C.N. A.P.M. S.A. Deoarece, conform legii, CN APM SA nu are calitatea de unitate deţinătoare în temeiul legii nr. 10/2001, a formulat cerere de chemare în judecată, solicitând obligarea primăriei să anularea dispoziția mai sus menționată și redirecționarea competenței către Ministerul Transporturilor. Solicitarea i-a fost respinsă definitiv,însă a cerut repunerea cauzei pe rol.
De altfel, familia Cocăneanu, alături de familia Suditu, revendică și parcul din Poarta 6. De altfel, aici este amplasat un panou pe care se specifică faptul că terenul este revendicat și că, până la finalul litigiului, orice construcție este ilegală.
Numele lui Dumitru Cocăneanu se leagă de Dosarul Retrocedărilor din Constanța
Moștenitorul lui Cocăneanu Beldiman a vândut 80.076,53 mp terenuri atribuite ca măsuri reparatorii, împărțite în 13 loturi, către Paraschiva Barbu, cu care făcuse un antecontract de vânzare -cumpărare.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.