REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Expoziția în premieră națională la Constanța, „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“, la final

Expoziția în premieră națională la Constanța, „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“, la final

Replica API 18 august 2018 | 17:29 305

Expoziția „Regina Maria – 100 de ani de inspirație“, parte a proiectului “Unirea - Sub zodia Mariei, Regina tuturor românilor”, un eveniment în premieră naţională la Constanţa, ce a celebrat-o pe Regina Maria în toate ipostazele sale, a ajuns la final. Expoziția s-a desfășurat în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa până pe 19 august a.c..

În cadrul sărbătoririi Centenarul Marii Uniri de la 1918 în oraşul de la malul mării, expoziţia a integrat, într-o scenografie creativă, cărți rare (inclusiv cu autograful Reginei), celebrele reclame, fotografii originale cu Regina Maria (expuse în premieră), vestimentație și accesorii din epocă, precum și creații vestimentare contemporane inspirate de personalitatea ei, din colecții private sau prezentate în premieră, cu această ocazie.

Artiști precum Aurel Tar, Paul Hitter, Mircea Nechita sau Ciprian Istrate au evocat-o în viziuni plastice diferite, de la expresionism balcanic la hiperrealism. Au fost expuse prețioase piese țărănești din perioada 1900 – 1930, cu înaltă valoare etnografică și estetică, în stilul celor purtate de Regina Maria a României, care a transformat IA în veșmânt regal. Expoziția a cuprins şi cărți poștale și fotografii originale cu Regina Maria a României, precum şi multe alte exponate.

Sutele de vizitatori care i-au trecut pragul au admirat, s-au emoţionat s-au bucurat de frumuseţea şi sensibilitatea conceptului, căci această colecție, al cărei curator a fost Iulia Gorneanu, are două suflete, după cum spune artista: unul este generator de conversație identitară - obiecte țărănești ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepție și rafinament (ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice etc.), iar celălalt aduce în actualitate feminitatea, candoarea, misterul femeilor de la sfârșit de sec XIX - început de XX (dantele, poșete, pălării, umbreluțe, bijuterii, carnețele de bal, pantofi, reviste și fotografii). Întreg demersul expozițional a dorit să atragă atenția asupra faptului că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, a inspirat doamnele din perioada în care aceasta a trăit, iar acum, dincolo de timp, continuă să ne inspire și să ne ajute să ducem povestea mai departe.

Expoziţia a ajuns la Constanţa, în premieră, datorită Iuliei Gorneanu şi Andreei Ciortea şi cuprinde multe nume frumoase: colecţionarii - Raluca Alexandru Partenie by NoHai!Design, Georgeta Marinescu, Diana Lazăr şi Alexandra Marina Gheorghe; designerii - Raluca Elena Coşăreanu, Andreea Zahn, Iulia Neagoe by Luviane (Parfumul „Florile Reginei”), Ioana Palicica by Kronik Bijoux (colierul „Timpul Reginei”), Alina Popa by Ostara (care a adus în expoziţie un colier creat de ea, cu amprenta vocală a Reginei Maria) şi artiştii - Aurel Tar (artist vizual), Paul Hitter (pictor), Giulian Dumitriu (sculptor), Mircea Nechita (artist vizual - grafică, gravură, design, sticlă), Ciprian Istrate (pictor), Mirela Trăistaru (artist vizual - pictură, desen, scenografie, bodyart, happening, media).

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218