REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Exproprierile şi demolările de pe litoral încep din staţiunea Eforie Nord

Exproprierile şi demolările de pe litoral încep din staţiunea Eforie Nord

Replica API 21 decembrie 2011 | 00:00 160

Udrea anunţă, Chiru se bucură

Udrea anunţă, Chiru se bucură

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Elena Udrea, a declarat marţi că în primăvara anului viitor va da startul procesului de expropriere pe litoral, începând cu staţiunea Eforie Nord. "Vom începe exproprierile pe litoral. În această primăvară, iarnă, din ianuarie încolo, vom începe procesul de expropriere pe litoral, cu staţiunea Eforie Nord, şi vom continua, pe măsură ce vom reuşi să ducem la bun sfârşit exproprierile şi demolările, şi reamenajarea zonei costiere", a menţionat Udrea, potrivit presei centrale. Aceasta speră că, cel puţin în zona Eforie, turiştii vor avea parte de un litoral modern, "comparabil cu al altor destinaţii de soare şi plajă".

Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, şi fost director al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, crede că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a decis să înceapă exproprierile pe litoral cu staţiunea Eforie Nord pentru că, din punct de vedere urbanistic, respectiva zonă este dezvoltată extrem de haotic. "Ministrul a constatat că zona Eforie Nord s-a dezvoltat foarte haotic, iar o intervenţie din partea ministerului acolo nu face decât să ajute turismul din Eforie. Există Legea 255/2010, am şi lucrat în baza ei şi este foarte bine că se începe procesul de expropriere pentru zonele unde autorităţile locale sau centrale vor să dezvolte anumite proiecte. Apreciez că este un lucru bun pentru că, din păcate, în ultimii 20 de ani s-au dezvoltat foarte haotic staţiunile de pe litoralul românesc. Discutăm de construcţii care s-au extins până în apă şi eu am fost implicat în acţiunile de desfiinţare a construcţiilor ridicate fără autorizaţie, nu ştiu cu exactitate care sunt zonele de interes, dar urmează să vedem ce hotărăsc factorii de decizie. Legea 255 permite exproprierea în interes de utilitate publică. Era necesară apariţia acestei legi", a declarat Chiru, pentru "Replica". După exproprierile de la Eforie, Chiru spune că acţiunea va continua şi la Mamaia, dar şi în alte staţiuni unde Ministerul Dezvoltării intenţionează să dezvolte proiecte sau să protejeze anumite zone. "Cu siguranţă că se va proceda la expropriere şi în celelalte staţiuni, cum ar fi Mamaia", a spus Chiru.

Brăiloiu: "Sper că proprietarii vor fi despăgubiţi la valoarea corectă a construcţiilor, nu la una făcută din birou"

Conform primarului din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, procedura de expropriere ar urma să vizeze zeci de persoane. "Din partea ministrului aşteptam să spună ce urmează după exproprierea proprietarilor care deţin construcţii în zonă. Vorbim de aproximativ 100 de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în Eforie Sud şi Eforie Nord. La Belona discutăm de 40 de agenţi economici. Poate ministrul ne va face o surpriză şi va implementa în zona în care ar urma să se demoleze construcţiile un proiect deosebit. Primăria Eforie a transmis ministerului în 2009 un proiect pentru amenajarea zonei care nu se referea la demolarea construcţiilor existente, ci la reabilitarea lor, pentru a nu crea traume proprietarilor", a spus Brăiloiu. Conform acestuia, unii spun că este bine să se facă lucrurile acestea în vederea modernizării zonei, alţii invocă impactul social al acţiunii. "Sper că proprietarii vor fi despăgubiţi la valoarea corectă a construcţiilor, nu la una făcută din birou, pentru că acolo sunt proprietăţi de o anumită valoare şi dacă ministerul va acorda 30 de euro pe un teren care poate face 300 de euro, atunci vor exista probleme. Dacă ministerul îşi asumă toate procedurile privind exproprierile, atunci vor răspunde pentru toate actele juridice pe care le vor elibera, dar şi pentru eventualele efecte negative sau pozitive care se vor întâmpla acolo. Sperăm ca lucrările de consolidare, amenajare a zonei costiere, stoparea eroziunii cu refacerea digurilor de larg să înceapă înaintea exproprierilor. Pentru unii singura sursă de venit o reprezintă activitatea turistică din zonă, îşi întreţin familiile din câştigurile de acolo şi mă bazez pe discernământul factorilor de decizie din minister că vor evalua la corecta valoare toate proprietăţile şi infrastructura din zonă", a mai declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Ovidiu Brăiloiu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108