REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Extinderea danei de gabare din Portul Constanța este gata!

Extinderea danei de gabare din Portul Constanța este gata!

Replica API 29 ianuarie 2015 | 20:55 178

În urmă cu doi ani, Administrația Națională a Porturilor Maritimie Constanța (APM) a dat startul lucrărilor de extindere spre sud a danei de gabare, o investiție ce are ca scop îmbunătățirea infrastructurii portuare și eficientizarea operațiunilor portuare. Miercuri, constructorul, în prezenta reprezentaților ANP, au inaugurat investiția.

Proiectul „Extindere spre sud a danei de gabare“ a constat în realizarea unui cheu în lungime 171 mp, în vederea eficientizării activității portuare desfășurate în zonă. Între latura de sud a teritoriului existent aferent danei de gabare și noul cheu s-au realizat umpluturi, obținându-se astfel un teritoriu suplimentar de 10.900 mp, creându-se condiții pentru realizarea unor lucrări de suprastructură care vor conduce la creșterea traficului ce se va derula prin dana de gabare. „Este o extindere a danei de gabare. Aici a fost o dană în care se încărcau gabarele basculante pentru construcția portului. În fața acestei dane s/a făcut acest cheu, iar acum s-a făcut o extindere. Este o lucrare portuară, un cheu de greutate, cu lungimea de 171 metri, fundat la o adâncime de 13,5 metri. Patul de fundare e executat din piatră brută, așezată în două starturi, cu o compactare prevăzută în două etape, una dinamică și una statică. După realizarea acestui pat de fundare s-au montat blocuri prefabricate de aproximativ 100 de tone. Umplutura este una de pâmânt de aproximativ 10.900 m pătrați. Acum, se va excava partea de suprafață și se va realiza o platformă betonată sau ceea ce va dori viitorul concesionar“, a explicat Grigore Fundătureanu, manager proiect. Lucrarea a fost începută în urmă cu doi ani, iar ea a fost realizată din fonduri europene și are ca scop îmbunătățirea infrastructurii portuare și eficientizarea operațiunilor portuare, în vederea sporirii atractivității față de utilizatori și creșterea traficului de nave în porturile dunărene și maritime. Valoare proiectului este de 24.496.819 lei, priectant fiind: SC SCIM SA, liderul asocierii dintre SC SCIM SA, SC ARGOS Industrial Construcţii SRL şi SC TRACTEBEL Engineering SRL (proiectant), iar consultant: SC CINNAMON Project SRL, liderul asocierii dintre SC CINNAMON Project SRL Bucureşti şi MH POLY Consultants&Engineers BV Olanda.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218