REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Extractul din fructe de soc poate combate simptomele răcelii

Extractul din fructe de soc poate combate simptomele răcelii

Replica API 27 ianuarie 2021 | 00:00 842

Folosit din vechime în tratarea unor infecții, în zilele noastre socul este cel mai adesea luat ca supliment imunitar sau sub formă de ceai pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă.

Deși florile de soc sunt folosite în general pentru a prepara ceaiuri care să ușureze simptomele răcelii, boabele crude, scoarța și frunzele plantei sunt cunoscute ca fiind otrăvitoare și cauzează probleme cu stomacul. Fructele de soc sunt dispuse în ciorchini mici negri sau albastru închis și trebuie ingerate doar dacă sunt preparate sau sub formă de extract standardizat, scrie doc.ro.

Diverse părți ale socului au fost folosite de-a lungul istoriei în scopuri medicinale și culinare: florile și frunzele au fost utilizate pentru atenuarea durerii sau a inflamației, pentru a stimula producția de urină și pentru a induce transpirația. Coaja a fost utilizată ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile în caz de intoxicare. Fructele de soc erau folosite pentru a face suc, gemuri și vin de soc.

Ce beneficii are socul pentru sănătate?

Se pare că socul luptă împotriva simptomelor de răceală și gripă, susține sănătatea inimii și poate combate inflamațiile și infecțiile. Socul are un conținut ridicat de vitamina C, un conținut mare de fibre dietetice, este o sursă bună de acizi fenolici (antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism) și bogat în antocianine (antioxidanți cu efecte antiinflamatorii).

Un studiu care a comparat 15 varietăți diferite de fructe de pădure a constatat că socul este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți. Un alt studiu a constatat că situația antioxidantă s-a îmbunătățit după o oră la participanții care au băut 400 ml de suc de soc.

Extractul de soc combate simptomele de răceală și gripă

S-a demonstrat că extractul de soc negru și infuziile din flori de soc reduc severitatea și durata gripei. Preparatele comerciale din soc pentru tratamentul răcelii vin sub diferite forme, inclusiv capsule și tincturi.

Un studiu efectuat pe 60 de persoane bolnave de gripă a constatat că cei care au luat 15 ml de sirop de soc de patru ori pe zi au arătat o ușurare a simptomelor în două până la patru zile, în timp ce grupul de control a avut nevoie de șapte până la opt zile pentru a se simți mai bine.

Un alt studiu efectuat pe 64 de persoane a constatat că administrarea unor pastile din extract de fructe de soc timp de două zile a dus la ușurarea semnificativă a simptomelor gripei, inclusiv febra, cefaleea, durerile musculare și congestia nazală - efectele bune au apărut după primele 24 de ore.

Mai mult, un studiu³ efectuat pe 312 de călători aerieni care au luat capsule cu extract de soc de trei ori pe zi a concluzionat că persoanele care s-au îmbolnăvit au avut o durată mai scurtă a bolii și simptome mai puțin severe.

Deși dovezile sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare pe scară largă pentru a confirma aceste rezultate și pentru a stabili dacă extractul din fructe de soc poate juca un rol în prevenirea și tratarea simptomelor gripei.

Socul poate fi bun pentru sănătatea inimii

Socul poate avea efecte pozitive asupra unor markeri ai sănătății inimii și a vaselor de sânge. Unele cercetări au arătat că sucul de soc poate reduce nivelul grăsimilor din sânge și poate scădea colesterolul. Un studiu efectuat pe șoareci cu colesterol ridicat a constatat că o dietă care conține soc negru a redus cantitatea de colesterol din ficat și aortă, dar nu din sânge. Studii suplimentare au constatat că șobolanii hrăniți cu alimente care conțin polifenoli extrași din soc au avut o reducere a tensiunii arteriale și au fost mai puțin sensibili la deteriorarea organelor cauzate de tensiunea arterială crescută.

Un studiu a constatat că florile de soc inhibă enzima α-glucozidază, care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, cercetările efectuate pe șobolani diabetici cărora li s-a administrat soc au arătat un control îmbunătățit al zahărului din sânge.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, o reducere directă a atacurilor de cord sau a altor simptome ale bolilor de inimă nu a fost încă demonstrată și sunt necesare studii suplimentare efectuate pe oameni.

Alte beneficii pentru sănătate ale socului

Există și alte beneficii raportate ale socului, deși cele mai multe dintre acestea au dovezi științifice limitate:

Ajută la combaterea cancerului. În studii efectuate în eprubetă, s-a descoperit că socul are unele proprietăți de inhibare a cancerului.

Combate bacteriile dăunătoare. Se pare că socul inhibă dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori și poate ușura simptomele sinuzitei și ale bronșitei.

Poate susține sistemul imunitar. La șobolani, s-a constatat că polifenolii din soc susțin apărarea imunitară prin creșterea numărului de celule albe din sânge.

Deși aceste rezultate sunt interesante, sunt necesare cercetări suplimentare efectuate pe subiecți umani pentru a stabili dacă beneficiile socului sunt cu adevărat semnificative.

Ce riscuri pentru sănătate și efecte secundare are socul?

În timp ce socul are unele beneficii potențiale promițătoare, există și unele pericole asociate cu consumul. Coaja copacului și boabele crude conțin cantități mici de substanțe cunoscute sub numele de lectine, care pot provoca probleme stomacale dacă sunt consumate. De asemenea, socul conține substanțe numite glicozide cianogene, care pot elibera cianură în anumite circumstanțe.

Cu toate acestea, preparatele comerciale și fructele de pădure fierte nu conțin cianură, deci nu există rapoarte despre probleme de sănătate sau decese cauzate de consumul acestora. Simptomele consumului de fructe de soc crude, frunze, scoarță includ greață, vărsături și diaree.

Dacă îți colectezi singur florile sau fructele de soc, asigură-te că ai identificat corect planta și nu consuma fructele crude. Dacă sunt fierte, acestea nu mai prezintă un pericol pentru sănătate. Florile se pun la uscat și se pot folosi pentru ceai în caz de răceală, dar și pur și simplu, pentru a degusta un ceai aromat.

Extractul din fructe de soc nu este recomandat femeilor însărcinate ori care alăptează. Deși nu au fost raportate evenimente adverse în aceste grupuri, nu există suficiente date pentru a confirma că este sigur pentru consum în cazul lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920