REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Extraordinarul potenţial al oraşului Hârşova

Extraordinarul potenţial al oraşului Hârşova

Replica API 26 martie 2019 | 20:52 480

Oraşul Hârşova are un extraordinar potenţial, iar primarul Viorel Ionescu duce, de 3 ani, o muncă de sisif pentru ca localitatea să intre în categoria celor balneare. Există şi reusrse naturale care justifică acest demers. „O zonă turistică și de agrement urmează să fie realizată în Hârșova, în zona cunoscută drept ‘Gura Văii’. Se poate vorbi despre concretizarea unui proiect de valorificare a apelor termale!”, a afirmat primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

Acesta a reamintit că 3 ani au durat demersurile pe lângă instituțiile abilitate pentru obținerea avizelor pentru modificarea Planului Ubanistic Zonal, prin care a suprafață de 30.591 mp a fost scoasă din pășunea orașului și introdusă în intravilan. Scopul, după cum a precizat primarul Viorel Ionescu, este amenajarea unei zone turistice și de agrement, în zona „Gura Văii”.

Apele termale de la Hârşova fac parte dintr-un zăcământ mineral lung de cca 30 km, de-a lungul unei falii care începe în stânga Dunării (Piua Petrei) şi merge până la Capidava. Conform Buletinului de analiză din data de 25 mai 1990 emis de Institutul de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi recuperare medicală Bucureşti, aceste ape termominerale sulfuroase, iodurate, bromurate, radioactive au proprietăţi terapeutice conferind posibilitatea

tratării unor afecţiuni ale aparatului locomotor - reumatism degenerativ şi inflamatoriu, disfuncţii neurologice periferice - afecţiuni ginecologice etc.

În completarea celor deja anunţate, adăugăm că Hârşova este senzaţională şi din următorul punct de vedere: Dealul Băroi. Calcarele impregnate cu oxid de fier dau stâncii o imagine spectaculoasă. Înălţimea adăposteşte unul din cele mai importante puncte fosilifere de pe linia Dunării şi o aşezare hallstatt-iană cu necropola aferentă.

Totodată, nu trebuie să omitem Dealul Celea Mare, în amonte. Face parte din suprafaţa protejată Celea Mare - Valea lui Ene, cu o suprafaţă de 54 ha. Aici sunt resturi ale pădurilor de foioase care acopereau, în vechime, platoul Dobrogei Centrale. Lor li se alătură Celea Mică – “Moşu şi Baba”, adică relicve ale dealurilor jurasice modelate de vânturi şi ploi.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614