REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

F.I.T.I.C. a făcut revoluţie culturală! Mălăele scoate teatrul în stradă

F.I.T.I.C. a făcut revoluţie culturală! Mălăele scoate teatrul în stradă

Replica API 8 septembrie 2016 | 00:25 199

Un fenomen nemaiîntâlnit are loc, de câteva seri, în Constanţa, spărgând mitul „la Constanţa nu există public de cultură”. Dimpotrivă, experimentul Festivalului Internaţional de Teatru Independent – Blue Theatre, aflat la prima ediţie, a demonstrat că, la malul mării, mii de constănţeni, din toate categoriile sociale şi de vârstă, vor să vadă spectacole de teatru, indiferent de zi sau oră. Sute de oameni iau cu asalt în fiecare seară sala Teatrului de Stat ( 270 de locuri) din oraşul nostru, în încercarea de a vedea spectacolele Festivalului Internaţional de Teatru Independent. Din păcate, nu toţi pot să facă asta, iar organizatorii au încercat să găsească soluţii pentru a mulţumi pe cât mai mulţi.

Luni seara, peste 600 de persoane s-au strâns în faţa teatrului, protestând împotriva sistemului „primul venit, primul servit”, cum s-a intamplat de sambata. Marţi, situaţia s-a repetat, cu peste 800 de persoane doritoare de cultură, care doreau să intre în sala neîncăpătoare a teatrului. Văzând mulţimea adunată şi care, în mod evident, nu avea cum să intre, Claudiu Bleonţ, binecunoscutul actor care a venit în festival cu “Un bărbat şi mai multe femei”, spectacol în off, a iniţiat o propunere extraordinară, pe care a şi anunţat-o publicului. Ajutat de bodyguarzi, s-a urcat pe un scaun şi a declarat: “Spectacolul se va juca de două ori”! Şi aşa s-a întâmplat. Cu doar o pauză de 10 minute, Claudiu Bleonţ şi Magda Catone au semnat o premieră în experienţa lor de decenii de scenă. Actorul a declarat, după terminarea reprezentanţiilor: „Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Este o premieră pentru mine. În întreaga mea carieră nu am întâlnit o asemenea situaţie şi un asemenea public. Mulţumesc Constanţei şi constănţenilor pentru această sublimă experienţă”

Festivalul se mută în stradă!

Doritori să iasă în întâmpinarea publicului iubitor de teatru şi pentru că spaţiul nu le-a permis o altă variantă, organizatorii au propus un nou experiment: Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa - Blue Theatre se va încheia în stradă, în faţa Teatrului de Stat! Protagonistul evenimentului este Horaţiu Mălăele, cel care a fost de acord ca acest lucru să se întâmple, fiind mai mult decât încântat de fenomenul de la Constanţa. În acest context, celebrul actor a acceptat să scoată spectacolul său, „Sunt un orb” (sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 20.00), din sală în stradă, pentru ca toţi constănţenii care doresc să devină public şi să ia parte la un adevărat regal actoricesc să poată face asta. „Toţi oamenii trebuie să poată vedea un spectacol de teatru dacă îşi doresc. Este foarte important ca, dacă putem crea premizele pentru ca acest lucru să se întâmple, să o facem!”, au declarat organizatorii.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102