REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fabrica de pâine Dobrogea a intrat în FALIMENT

Fabrica de pâine Dobrogea a intrat în FALIMENT

Replica API 13 februarie 2013 | 00:00 4011

Cel mai mare producător de panificaţie din sud-estul României,

Cel mai mare producător de panificaţie din sud-estul României,

Criza financiară a pus pe butuci, în ultimii ani, tot mai multe firme, iar numărul societăţilor care aşteaptă să-şi pună lacătul la uşă este în creştere. De la începutul lunii februarie, şi până astăzi, au fost înregistraţi la Tribunalul Constanţa peste 20 de agenţi economici care au cerut falimentul.

Surpriză! Printre acestea şi SC Dobrogea Grup SA Constanţa, unul din cei mai importanţi producători din domeniul morărit-panificaţie din România. Dobrogea Grup a cerut falimentul, conform legii 85, adică cererea să fie judecată de urgenţă în termen de 5 zile, în camera de consiliu, fără citarea părţilor, iar acţiunea a fost depusă luni, 11 februarie. Instanţa a stabilit termen de judecată pentru 22 februarie. Dobrogea Grup este o firmă cu tradiţie în judeţul Constanţa, ce activează pe piaţă de peste 40 de ani. În 1961 a luat fiinţă Intreprinderea de Morărit Panificaţie Dobrogea, prin punerea în funcţiune a două mori de grâu, o fabrică de pâine şi o fabrică de biscuiţi, în 1991 este înregistrată la Registrul Comerţului Dobrogea SA - societate pe acţiuni, iar în 1995 - Dobrogea Grup se privatizează - capital 100% românesc. În prezent, Dobrogea Grup SA deţine 4 filiale cu profil de producţie, distribuţie, comerţ şi transporturi şi are participări de capital în alte 6 firme din Constanţa şi din ţară. Atenţie, însă!, Dobrogea Grup are şi alte societăţi-satelit, prin urmare falimentul nu va însemna desfiinţarea producătorului de pâine şi alte produse de profil, ca de exemplu biscuiţi.

Cum comentează concurenţa

Chiar şi aşa, vestea produce reacţii în branşă. Pe de o parte, există comentarii cum că falimentul a fost grăbit şi de managementul defectuos, conducerea companiei fiind suspectată că, în loc să se îngrijească de bunul mers al afacerii, a preferat să facă investiţii păguboase în vremuri de criză, ca de exemplu înnoirea parcului auto pentru directorii Dobrogea Grup. Pe de altă parte, reprezentanţi ai societăţilor de profil şi-au exprimat îngrijorarea, declarând că problemele de la Dobrogea sunt generate de "evaziunea fiscală din domeniu". "Îmi pare sincer rău să aflu despre Dobrogea Grup că a cerut falimentul. Acest lucru este generat de evaziunea fiscală din domeniu. Toate marile companii vor avea probleme din cauza evaziunii fiscale tot mai mari, iar o soluţie ar fi adoptarea unui TVA de 9% la produsele de panificaţie", a declarat deputatul Mircea Titus Dobre, acţionar la firma Dobre şi Fiii (producătoare de panificaţie). "Şi eu mă confrunt cu aceeaşi problemă, am fost nevoit să fac disponibilizări. Gândiţi-vă că franzela de 300 de grame se vinde la 0.70 lei, adică sub preţul de producţie. Normal, preţul corect ar fi de 1.20 lei fără TVA. Însă nu poţi creşte preţul, pentru că sunt o puzderie de mici producători care fac evaziune fiscală, şi care ţin preţul jos. Acesta este motivul pentru care o firmă cunoscută, mare, cum este şi cazul Dobrogea, ajunge să dea faliment", a explicat Dobre. Revenind însă la Dobrogea Grup, facem precizarea că vom reveni, în numerele viitoare, cu detalii despre ce se ascunde, de fapt, în spatele acestui faliment.

Mirela Sorina PASCAL, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218