REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

FAC CINSTE CONSTANȚEI! Copiii care COLECȚIONEAZĂ PREMII cu penița!

FAC CINSTE CONSTANȚEI! Copiii care COLECȚIONEAZĂ PREMII cu penița!

Replica API 18 iunie 2019 | 09:08 905

Pasionați de literatură, „colecționari de premii” sau copii cu cerințe speciale care au evoluat enorm într-un timp foarte scurt, Alexandru, Bianca, Anamaria și Teodora sunt patru dintre absolvenții clasei a VIII-a cu care se mândrește Școala Gimnazială „Marin Sorescu” Constanța.

„Am fost privilegiată să predau acestor elevi!” – mărturisește prof. Mariana Marin, profesor de limbă și literatura română, în timp ce privește cu afecțiune spre elevii care o înconjoară. Sunt clasa a VIII-a, este ziua în care sună „ultimul clopoțel”, dar înainte de începerea festivității care s-a desfășurat la sediul Școlii Gimnaziale „Marin Sorescu” au fost de acord să se oprească la redacția „Replica de Constanța”.

Anamaria Manole - șefă de promoție 2015 – 2019 -, Bianca Livadariu, Teodora Marinovschi și Alexandru Miclăuș sunt patru dintre elevii cu care profesoara Mariana Marin, „doamna” lor de limba română, dar și Școala Gimnazială „Marin Sorescu” se mândresc. Au rezultate școlare frumoase, sunt cuminți, curioși și educați.

Școala Gimnazială „Marin Sorescu” este o școală de cartier, fiind situată în cartierul Palas, în structura Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța. O zonă „renumită” în rândul constănțenilor ca fiind cu probleme. Aici studiază, cot la cot, copii de etnie romă, turcă, tătară și română. Aici vin inclusiv copiii celor care trăiesc în cocioabe, pe strada Munții Tatra. Dar, indiferent de pătura socială din care provin, de problemele medicale pe care le au, profesorii se preocupă să nu existe discriminare și să se facă școală. „În proporție de 80 – 85%, cadrele didactice sunt titulare. Relația cu părinții este foarte bună, problemele, atunci când apar, se soluționează cu tact, astfel încât copiii să aibă de câștigat. Am considerat întotdeauna că dacă punem bine fundația, construcția va fi una solidă. Acești copii sunt deosebiți, iar eu pot spune că am fost privilegiată să le fiu profesoară”, a afirmat prof. Mariana Marin.

Pe lângă faptul că sunt colegi, Alexandru, Teodora, Bianca și Anamaria au în comun pasiunea pentru literatură. Alexandru, Bianca și Anamaria au participat la numeroase concursuri și se mândresc cu premii la nivel național. De exemplu, Alexandru Miclăuș a obținut, doi ani la rând, premiul I la Concursul Național Proeducația. Îi place să citească, îi plac limbile străine, dar și fotbalul și nu s-a limitat doar să vadă filmul „Game of Thrones”, a citit și cărțile. „Învăț aproximativ două ore pe zi și consider că am suficient timp și să ies cu prietenii. Vreau să merg la departe la Liceul „Traian”, iar ulterior, cine știe, poate la Facultatea de Litere”, spune tânărul.

Teodora Marinovschi este unul dintre copiii cu cerințe speciale din sistemul educativ constănțean și poate fi dată drept exemplu de cât de frumos poate evolua un copil atunci când există preocupare din partea tuturor celor implicați în educarea lui. Copiii cu cerințe speciale au nevoie, iar Legea Educației chiar prevede acest aspect, ca profesorii să le predea după o programă adaptată. Da, este o bătaie de cap în plus pentru profesori, dar rezultatele pot fi remarcabile, așa cum este și cazul Teodorei. Pentru că, dacă în clasa a V-a nivelul, cel puțin la limba și literatura română, era de nota 5, în prezent ea se remarcă printre elevii cu note mari, și-a descoperit pasiunea pentru literatură și a prins curaj să dea frâu liber imaginației în textele pe care le așterne pe hârtie. Într-una dintre compuneri a imaginat un dialog cu semnele de punctuație, lucrare apreciată de cadrul didactic.

„Îmi place să scriu. Atunci când compun, pot să mă exprim liber. De altfel, îmi este mai ușor să mă exprim în scris decât verbal”, mărturisește copila. De o sensibilitate aparte, Teodora spune că de mică i-a plăcut să picteze icoane. Acum, nu prea mai are timp, concentrându-se mai mult spre învățătură.

Spune că mai departe vrea să frecventeze cursurile Liceului „Miron Costin”, iar când vine vorba despre meserii, afirmă fără să ezite: cofetar patiser.

Pasionată de literatură este și Bianca Livadariu. La rândul ei premiantă la numeroase concursuri – printre care menționăm locul II la nivel național la Concursul „Autoportret”, locul II la „Poveștile Copilăriei”, locul I în 2018, la nivelul național, la Concursul Național „Proeducația”, Bianca spune că îi place să scrie poezii și chiar are în plan să scoată o carte. Nu știe încă ce vrea să fie când va fi „om mare”, poate medic veterinar, poate profesoară, dar mai departe vrea să urmeze cursurile Liceului „Decebal”.

Premianta clasei, șefa de promoție Anamaria Manole a „colecționat”, la rândul ei, premii la numeroasele concursuri unde a participat de-a lungul timpului, atât la română, cât și la matematică (menționăm concursurile „Pe Aleea Domnului Hasdeu, Proeducația etc). Dorește să ajungă la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, iar mai departe poate polițistă. Încă nu este decisă.

Cu toții spun că, deși cu rezultate frumoase la învățătură, au timp și de ieșiri cu prietenii, și de ascultat muzică, și de pasiuni. „Nu trece viața pe lângă noi”, spune Alexandru.

Dar când vine întrebarea dacă ar schimba ceva la sistemul educativ, cu toții sunt de acord: „Este foarte multă materie, ni se predă foate mult, într-un timp foarte scurt și de unele informații chiar nu avem nevoie pe mai departe de ele”.

Profesoara Mariana Marin îi privește cu drag, în timp ce copii îndrăznesc să spună și ce îi „doare”, ba că nu le-a plăcut o materie, ba că li s-a predat prea mult la alta sau cât de frumos a fost în tabără la Moeciu de Sus, unde au fost cu doamna. Este de părere că toți copiii au potențial, trebuie doar să descoperi ce îi pasionează. Ei „își iau zborul”, se îndreptă spre liceu. Dar vine o altă generație, cu alte provocări...

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari acestor copii!! Exemple de pasiune, moralitate, abnegatie, vointa, educatie.
1
1
Si noi colectionam banii muncitii de la sclavii Argos si Dobroprt Cernavoda sa ne plimbam 3 luni de zile de vacanta.Ne plac vacantele in locuri exotice si cu vase de croaziera.Sclavii sa munceasca ca de aceea tataia Lucica si tata Dorin are firme.Fraierimea salarii la cacat la craciun si pastele cailor
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614