REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Factori care cresc riscul de cancer de piele

Factori care cresc riscul de cancer de piele

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 815

Cancerul de piele este o afecțiune care poate pune viață pacientului în pericol așa că ideal ar fi să prevenim această boală, pentru a nu ajunge în situația de a o trata.

Există o serie de factori de risc atunci când vine vorba despre apariția cancerului de piele, însă numai câțiva sunt factori de risc care nu pot fi controlați. Aceștia sunt moștenirea genetică, culoarea pielii și numărul crescut de alunițe de pe corpul individului. În ceea ce privește moștenirea genetică, dacă o rudă de gradul I sau II a primit diagnosticul de cancer de piele, șansele individului de a primi același diagnostic cresc considerabil.

Cât despre prezența alunitelor pe corp, acestea cresc riscul de apariție a melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele. Culoarea pielii care prezintă risc crescut de cancer de piele este cea foarte deschisă, eventual cu pistrui. Cu cât pielea este mai închisă, cu atât riscul de cancer de piele este mai mic, însă nu inexistent, scrie doc.ro.

Restul factorilor de risc în ceea ce privește cancerul de piele pot fi, din fericire, ținuți sau control sau estompați cu ușurință.

Factorii de risc care pot fi controlați sunt următorii:

Expunerea la soare – radiațiile UV reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale apariției cancerului de piele. Din fericire însă, te poți proteja de aceste radiații limitând expunerea la soare în intervalul orar 10-16, atunci când radiațiile sunt mai puternice. De asemenea, trebuie să te asiguri că îți protejezi pielea de aceste radiații pe întreagă perioada a zilei, folosind o loțiune de plajă cu factor de protecție împotriva radiațiilor UV.

Bronzul artificial - și radiațiile UV produse de lampele din solarul de la salonul de înfrumusețare sunt la fel de periculoase. Așadar, este recomanat să se evite bronzul artificial, obținut la solar.

Joburile care presupun muncă în aer liber – persoanele care trebuie să lucreze toată ziua în soare, expunandu-se radiațiilor UV ore în șir, sunt predispuse cancerului de piele. Poți reduce acest risc asigurându-te că îți protejezi pielea, luând pauze în care să stai la umbră și folosind articole vestimentare și accesorii care îți feresc cât mai mult pielea de radiațiile ultraviolete. Bluzele cu mânecă lungă din materiale naturale, pălăriile și ochelarii de soare nu trebuie să lipsească.

Sistemul imunitar slăbit – persoanele care au sistemul imunitar slăbit fie din cauza unei alte afecțiuni fie din cauza unui tratament agresiv, ar trebui să fie mai precaute în ceea ce privește expunerea la radiațiile UV întrucât au șanse mai mari să se pricopsească cu cancer de piele.

Altitudinea – cu cât te afli la o altitudine mai mare, cu atât pielea este mai afectată de radiațiile UV, care sunt mai puternice. Așadar, asigura-te că atunci când te afli la altitudine mare eșți de două ori mai precaut decât de obicei în ceea ce privește protecția solară. Astfel, reduci riscul de cancer de piele. Dacă îți petreci vacanță la munte, nu te lasă păcălit de răcoarea de acolo, ci aplică în continuare loțiune de plajă cu factor de protecție de minimum 30 și folosește pălării și bluze cu mânecă lungă pentru a-ți proteja pielea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614