REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Făgădău, despre zvonurile de demolare a stadionului Farul: ‘Vreau să le bat obrazul acestor analfabeţi: trebuie să citească legea!’

Făgădău, despre zvonurile de demolare a stadionului Farul: ‘Vreau să le bat obrazul acestor analfabeţi: trebuie să citească legea!’

Replica API 1 august 2018 | 10:06 620

Mai sunt câteva zile și echipa suporterilor fariști, SSC, va disputa primul meci din liga 2 a campionatului național de fotbal. Conform programării, dispută acest meci cu echipa din Timișoara, pe teren propriu. Pentru că nu pot folosi stadionul Farul – așa cum a stabilit și o comisie sosită la fața locului pentru a evalua dacă stadionul îndeplinește cerințele pentru un meci de Liga 2 – au apelat la sprijinul lui Gheorghe Hagi. Astfel că primul meci din campionat va fi disputat pe stadionul FC Viitorul, de la Ovidiu. Dar mai departe? Pentru a găsi o soluție, pentru a se întoarce „acasă”, cum spun suporterii, marți, 31 iulie a.c., un grup de suporteri fariști au fost prezenți la ședința Consiliului Local Constanța, în încercarea de a-i îndupleca pe consilierii locali.

Cel care a luat cuvântul, încă din deschiderea ședinței, a fost Sorin Mihăilescu.

„Vrem să vă rugăm, respectuos, dacă sunteți dispuși, contracost, bineînțeles, să ne dați stadionul Farul în continuare. Credeam că în Constanța primează sportul. Dar vedem, în ultimele zile, că s-au făcut fel de fel de presiuni ca să renunțăm. Ieri am fost în real pericol de desființare, dar cu ajutorul lui Gheorghe Hagi, căruia îi mulțumesc aici, vom juca. Gândiți-vă dacă mai vreți sport de performanță în Constanța. S-a distrus HCM, volei-ul, rugby-ul, acum doriți să ne distrugeți și pe noi. Dvs. puteți să stabiliți o chirie pentru noi, puteți să decideți dacă ne sprijiniți în continuare”, a afirmat Sorin Mihăilescu.

„A fost pentru prima dată în istoria Constanței când municipalitatea a finanțat fotbal băieți. Și acest lucru se uită!”

Situația este, însă, mai complicată decât vor să admită suporterii, căci se ridică problema folorisii numelui de „Farul”.

În conferința de presă susținută după ședința de Consiliu Local Constanța, primarul Decebal Făgădău a lămurit diversele acuzații aduse de suporteri, pe diverse căi: pe rețelele de socializare sau prin mass-media, subliniind că nu a făcut presiuni, nici politice, nici de altă natură și că, pentru a continua finanțarea, este necesară consultarea unui avocat, pentru a se stabili ce implicații juridice vor fi.

„Am avut o întâlnire, în urmă cu doi ani de zile, cu cei care au înființat clubul. A fost o întâlnire informală, a fost urmată de o întâlnire formală, în care am avut în sala de ședințe, cu 11 reprezentanți ai clubului. Printre aceștia, reprezentanți ai unor companii din Constanța, care susțineau clubul. Atunci am hotărât: ok, dacă voi promovați din Liga 4 în Liga 3, avem o cale de discuții, pentru că mi se părea insultător la adresa municipiului Constanța să finanțăm pe Legea 69, a sportului de performanță, activitatea unui club nou înființat, oricât de frumoasă este inițiativa lor, dar care juca în Liga 4. Așa că le-am spus că dacă promovează au deja un istoric, nu sunt la prima etapă, au de partea lor câteva argumente, ne așezăm la masă și discutăm.

În urmă cu mai bine de un an, evident după promovarea în Liga 3, am avut o nouă întâlnire. Aceea întâlnire a fost cu un om pe care îl respect foarte mult, pe care îl creditez nu doar cu simpatie ci și cu o înaltă apreciere pentru profesionalismul de care a dat dovadă. Acel om este Petre Grigoraș. Am avut o discuție cu dânsul și l-am rugat să structureze un buget, astfel încât obiectivul să fie promovarea din Liga 3 în Liga 2. A fost singura întâlnire pe care am avut-o pe subiectul fotbal. Am discutat cu dl. Grigoraș, a venit cu un buget, acel buget a fost inclus pe anul 2017, pentru retur pe anul 2018, urmând să vedem ce se întâmplă după ce se termină campionatul. Dacă promovează, reluăm discuțiile și mergem mai departe, dacă nu promovează, încheiem colaborarea.

Sorin Mihăilescu

Vreau să fac aici o mențiune: a fost pentru prima dată în istoria orașului când municipiul a finanțat fotbal băieți. Și lucrul acesta se uită. Și nu l-a finanțat cu 2 lei, ci cu 450.000 de euro, pentru Liga 3, ceea ce este un buget mare. Nu aveau niciun fel de argument să nu promoveze.

Ce s-a întâmplat din momentul în care au promovat și până astăzi depășește capacitatea mea de înțelegere.

Petre Grigoraș a fost demis și a venit și mi-a spus acest lucru. Singurul om cu care eu am vorbit despre SSC Farul a fost demis. Și care a contribuit la promovarea în Liga 2, evident, pentru că echipa nu au făcut-o suporterii, ei susțin echipa, dar cel care face echipa și stabilește strategia de joc, din câte știu eu, este antrenorul.

Știind că este un subiect sensibil, nu am participat la niciun meci, la niciun fel de discuție, nici su suporterii, nici cu echipa tehnică, nici cu conducerea, nici nu nimeni altcineva despre subiectul fotbal. Din acel moment, de când au promovat, lucrurile au luat-o razna: a fost demis antrenorul și conducerea pe care ei au adus-o. Nu am impus-o eu, pot doar să spun că membrii conducerii clubului nu au fost niciodată la mine la birou. Nu le-a impus nimeni nimic: nici de unde să ia echipament, nici autocarul, nici pe cine să pună. Din partea municipiului, Biblia a fost contractul dintre noi, atât.

Curtea de Conturi a României a verificat finanțările anului 2017 și nu am avut niciun fel de problemă legat de finanțarea pentru SSC Farul. Vreau să fie foarte clar că din punctul nostru de vedere nu a fost nicio problemă în derularea acestui contract”, a descris primarul situația de până în prezent.

„După ce fac liniște, să vină cu un punct de vedere legal ce ar presupune folosirea numelui de Farul în continuare”

Ce se întâmplă însă mai departe? În prezent, sigla, palmaresul și culorile FC Farul sunt deținute de Ciprian Marica, astfel că se ridică întrebarea, din punct de vedere legal, dacă municipalitatea poate finanța o echipă care folosește aceeași denumire și aceleași culori.

„În schimb, astăzi, realitatea pentru mine ca primar sună în felul următor: am avut o întâlnire cu Ciprian Marica. Nu la cârciumă, nu la restaurant, în birou. Pentru mine contează foarte mult formalismul.

Cu acest prilej, Ciprian Marica mi-a adus la cunoștință că a cumpărat de la lichidator, în urma unei licitații, palmaresul, sigla și culorile FC Farul Constanța, aducându-mi la cunoștință că nu vrea să ia culorile și să plece din oraș cu ele. Dar pe de altă parte, dacă municipiul finanțează o altă echipă cu numele FC Farul, va trebui să-și apere investiția. Atât și nimic mai mult. Nu am avut niciun parteneriat, nicio discuție legată de viitor, să finanțăm o altă echipă, să cumpărăm altă echipă sau să facem cine știe ce înțelegeri pe sub masă.

Nu am avut nici înțelegeri cu suporterii, nu le-am impus nimic. Am citit tot felul de prostii, că aș fi pus presiune politică. Nu am avut discuții cu absolut nimeni.

Astăzi am discutat cu grupul de suporteri și le-am spus: în momentul în care ei își fac liniște, în momentul în care vin la mine cu avocat sau cu un punct de vedere juridic, ce ar presupune să meargă mai departe cu acest nume. Pentru că, anul viitor, dacă noi finanțăm o echipă care are numele Farul și ni se deschide un litigiu, Curtea de Conturi sau orice altă instituție cu drept de control va veni să ne întrebe de ce am finanțat pe cineva care nu avea dreptul la finanțare. Nu mă interesează să pun mâna pe club. Sau să influențez o decizie a suporterilor.

Din contră! Îi felicit pentru că au avut această inițiativă frumoasă într-un moment în care practic fotbalul constănțean era într-un punct minim. S-au ridicat, dar nu reușesc să înțeleg de ce s-au înecat ca țiganul la mal. Încep să mă întorc la înțelepciunea populară: nu schimbi calul când urci dealul! Ai urcat din divizia a 3-a în divizia a 2-a și primul lucru pe care îl faci îl dai afară pe Grigoraș”, a mai declarat primarul Decebal Făgădău.

Ce spune Decebal Făgădău despre preluarea stadionului Farul

În ceea ce privește stadionul Farul, primarul Făgădău a arătat că „nu este nevoie să vină cineva să ceară folosirea lui, de aceea l-am luat, pentru a fi folosit de cluburile private de sport și de cele ale municipalități”. Dar vor exista un regulament și un tarif.

„După aproape 2 ani, mă bucur că am adus stadionul acasă. Mulțumesc Guvernului că, cu toată birocrația, cu toate blocajele, a aprobat întoarcerea stadionului acasă. Dar una este hotărârea de Guvern și alta este predarea efectivă. Trebuie să se elaboreze un proces verbal de predare primire, să se întocmească o comisie, să se transfere totul, cu valori contabile. E o procedură birocratică.

Hotărârea de Guvern a fost aprobată, dar stadionul nu se află încă în administrarea municipiului. După ce vom prelua stadionul în administrare, noi vom aproba un regulament, pentru că am preluat să-l curățăm, să-l facem funcțional și să-l punem la dispoziția sportivilor constănțeni. Indiferent de sport. Atletism, jogging, dar după un regulament. Evident, pentru cluburile private vor fi și niște tarife.

Vom apela la specialiștii de la Direcția Județeană de Tineret și Sport care se va ocupa de administrarea bazei sportive. Noi nu știm să administrăm baze sportive, dar suntem determinați să facem acest lucru.

Municipiul Constanța, până în momentul acesta are 0 infrastructură sportivă, nu are niciun stadion, nicio sală, nimic legat de sport. Tocmai de aceea, de la începtul mandatului mi-am propus să preluăm stadionul Farul, stadionul de rugby de la Badea Cârțan, pentru că rămâne în afara proiectului cu Sala Polivalentă, să preluăm baza de la Triunghi. Și pentru fiecare dintre ele știm foarte clar ce vrem să facem. La stadionul de la Farul vrem să-l facem să funcționeze atît pentru cluburile private cât și pentru viitoarele cluburi ale municipiului, să-l deschidem.

Noi nu l-am luat să-l ținem închis. Nu aveam nevoie să ceară nimeni acest lucru, pentru că aceasta a fost rațiunea pentru care l-am luat. Aceasta va fi și condiție în procesul verbal de transfer”, a afirmatul edilul șef al Constanței.

„Vreau să le bat obrazul acestor analfabeți: trebuie să citească legea!”

Primarul respinge categoric și acuzațiile cum că se ia în calcul demolarea stadionului. „Am mai auzit tot felul de prostii care spun că acolo demolăm și facem blocuri. Vreau să infirm acest zvon, vreau să le arăt obrazul acestor analfabeți, pentru că trebuie să citească legea: există o lege a bazelor sportive prin care nu poți să schimbi destinația. Aceste zvonuri nu fac altceva decât să li se întoarcă ca un boomerang și indiferent că au interes politic sau nu eu atât le spun: să le fie rușine: nu așa se face!”, a subliniat primarul.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Votati miscarea populara si pe presedintele Traian
1
3
Poate ne spune Magadau cum s-a construit biserica pe spatiul verde din incinta stadionului de rugby din Badea Cartan. Ca doar era si el membru in banda de infractori a lui Mazare Voda
5
0
pensionar cu 4 clase du - te in pula mea ! vreti pomana ? nu sunteti farul constanta ! muistule , cum poate finanta primaria o echipa a suporterilor ? n-aveti bani , la revedere , desfiintati - va !
2
5
Legea permite in anumite conditii. Dar smecherul asta e as in vrajeala...
5
1
FMM de tupeist borfas! Voi de 25 de ani tot schimbati destinatii!
6
2
daca primarul ne face analfabeti, atunci putem sa stingem lumina...in constanta, nu mai e nimic de zis.
6
1
Promovarea nu s-a facut dupa criterii sportive!!! Adica , FRF-ul aa programat echipa de pe locul 1 fara a detine echipele de juniori obligatorii timp de aproape un campionat intreg !!!???? Pana la sesizarea SSC?? Cand se prog arbitrii in liga C pt seniori se fac prog de arbitrii si pt echipa de juniori! Unde ii trimitea in neant? Cusuta cu ata alba! Au fost premii si pt contracandidati!
0
3
Blocuri blocuri blocuri!!! Vrem blocuri. Nu ne trebuie spatii verzi,stadioane,bqze sportive.....nu mai zic de alte investitii. Blocuri , Lidl , Penny.....samd. Rusine.
8
6
Singurul analfabet din Constanta este Mihailescu.Acest mascarici al orasului nu avea ce cauta in sedinta consiliului local.De fapt omul este disperat.Pierde halca de la ssc.Ati inebunit cu totii.Lasati o mizerie din Eforie sa faca legea la Constanta.La puscarie penalule.
15
0
ia sa-ti bat eu obrazul ala gros de hot ordinar mey fagadau ! Nu demolezi ? Ma faci pe mine analfabet mai animalule ! Ce legi aplici tu mey veneticule ! Si la teatrul de vara tot legi aplici ??? Muie fagadau,muie pesede !!!
6
9
Dihorul Venetic Homosexual de la Cotroceni Chiolhannis 6 Case Penale va fi suspendat si apoi DEMIS de Poporul Roman.Dihorii Activisti Neonazisti Hastago-PNL-epre se vor tavali in chinuri cand va disparea de la Cotroceni Dihorul pe invers Chiolhannis.
5
16
Bai fratilor sunteti nebuni Ce cauta golanul de mihailescu la sedinta In ce calitate ai dati voie sa vorbeasca la microfon cand el a falimentat clubul asta acest golan
24
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367