REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Făgădău, în vizită în şcoli. Au fost reabilitate cabinetele stomatologice

Făgădău, în vizită în şcoli. Au fost reabilitate cabinetele stomatologice

Replica API 19 decembrie 2018 | 00:00 252

Primăria Constanţa și Direcţia de Asistenţă Socială, instituţie avută în subordine, au renovat în acest an cele 14 cabinete stomatologice din unităţile de învăţământ din municipiu. Vorbim de spaţii vechi, o parte dintre ele nerenovate de aproape 50 de ani. Pentru lucrările de renovare, autoritatea locală a investit un million şi jumătate de euro. Unul dintre cele 14 cabinete stomatologice din municipiu, arondate unităţilor şcolare, se află în incinta Universității "Ovidius". Cele 14 cabinete se adresează tuturor preşcolarilor, şcolarilor, liceenilor şi studenţilor din municipiu şi oferă acestora servicii gratuite.

Dacă luni, 17 decembrie, echipa Primăriei Constanţa s-a deplasat la la cabinetele stomatologice din cadrul Liceului Teoretic ”Decebal”, Școlii Gimnaziale numărul 7 ”Remus Opreanu” și Liceului Teoretic ”George Călinescu”, luni primarul Decebal Făgădău alături de directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Constanţa, Emil Mereuţă, au fost prezenţi la Colegiul Național "Mihai Eminescu".

Înainte de a vedea noul cabinet stomatologic, edilul a vizitat unitatea școlară împreună cu directorul colegiului, Stelian Marinescu. Şeful autorităţii locale a stat de vorbă şi cu elevii aflaţi în biblioteca instituției școlare. Cu această ocazie, primarului i s-a prezentat cel mai vechi titlu, un dicționar româno - francez din anul 1859. Primarul le-a împărtășit liceenilor prezenţi în sala de lectură și ce carte își dorește să termine de citit. Este un volum semnat de Marcel Proust şi anume, "La umbra fetelor în floare".

“La cât mai mulți copii tratați!"

Ultima vizită a edilului în cadrul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” a fost făcută la cabinetul stomatologic modernizat în acest an de autoritatea locală. Primarul Decebal Făgădău i-a transmis medicului stomatologic Georgeta Rudeanu următoarele: "Dacă mai trebuie ceva, dați-ne de muncă! Am încercat să facem totul la asorte, în culori calde, pastelate, să nu le fie teamă copiilor să vină la medic. Copiii să vină de minim trei ori pe an. La cât mai mulți copii tratați!". La rândul ei, dr. Georgeta Rudeanu, a spus că, în urmă cu trei ani, pe vremea când Decebal Făgădău era viceprimar, i-a prezentat acestuia situația cabinetului. "Ne-ați promis atunci că ne ajutați. Și ați făcut-o acum", a susținut dr. Georgeta Rudeanu.

“Este un aparat făcut în UE”

Dr. Georgeta Rudeanu este fost elev al Colegiului Naţional “Mircea Eminescu” şi a mărturisit că a fost pacient al acestui cabinet cu mulţi ani în urmă. De altfel, de 30 de ani este medic în cadrul cabinetului stomatologic. De atunci spaţiul nu a fost niciodată reabilitat. “Este un aparat făcut în UE conform normelor europene şi cele legislative naţionale. Producătorul are experienţă în domeniu de 80 de ani şi aparatul este făcut în aşa fel încât să ne ajute pe noi în lucrul cu copiii, în sensul că se rabatează cotiera, scaunul are 40 de centimetri de la sol, avem posibilitatea de a opri mişcările fotoliului de la masa medicului şi de la zona asistentei. În concluzie, aparatul este mult mai prietenos , zic eu, şi cred că va creşte gradul de adresabilitate. Copiii vor fi educaţi cât de important este controlul periodic şi pe viitor vor scădea mult costurile în ceea ce priveşte tratamentul adultului şi al sistemului public în sănătate”, a declarat dr. Georgeta Rudeanu.

Cabinetele de medicină generală vor fi şi ele renovate

Anul următor, primarul și-a propus să reabiliteze și cabinetele de medicină generală din şcolile din municipiu. De altfel, în cadrul tuturor cabinetelor medicale din municipiu vor fi cooptați și studenții de la Medicină pentru a se asigura formarea viitorilor medici. Şi dacă în anul 2018 au fost reabilitate cabinetele stomatologice din şcoli, în anul 2019, primarul Decebal Făgădău şi-a propus să iniţieze şi să finalizeze reabilitarea cabinetelor de medicină generală. Totodată, primarul intenţionează să sprijine şcolile astfel încât fişele medicale ale elevilor să fie redactate şi păstrate în sistem electronic. “Am avut o surpriză uriaşă la Şcoala numărul 16 Marin Ionescu Dobrogianu, o doamnă doctor absolventă a Liceului Ovidius îşi ţine într-o aplicaţie informatică proprie fişele tuturor copiilor”, a precizat Decebal Făgădău.

În municipiul Constanța, cabinete medicale școlare de stomatologie se află în următoarele unități de învățământ:

Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”

Liceul Teoretic ”Decebal”

Liceul Teoretic ”George Călinescu”

Școala Gimnazială numărul 7 ”Remus Opreanu”

Colegiul Tehnic ”Tomis”

Școala Gimnazială numărul 6 ”Nicolae Titulescu”

Școala Gimnazială numărul 12 ”B.P. Hasdeu”

Școala Gimnazială numărul 10

Liceul Teoretic ”Ovidius”

Școala Gimnazială numărul 16 ”Marin Ionescu Dobrogianu”

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”

Grupul Școlar ”Miron Costin”

Universitatea ”Ovidius”

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo . .asa da
0
0
Si chiar daca o are, la ce-i foloseste ?
2
0
Si eu il astept pe fagabou la un consult. Vreau sa vad daca mai are o masea de minte.
3
0
14 spatii un Milion si jumatate euro. Un spatiu renovat cu 100 si ceva de mii de euro. Un var, o priza, o usa, un linoleum.O suta si ceva de mii. Ba da-l draq de spatiu, ca e un birou si ceva, varuit cu bani cu care ridic o casa. Mr. Fagadau, administrezi scump si prost. Scump si prost, ca Dacia 1300 zambetu lu Iliescu.
3
0
"Mircea Eminescu" aveti voi la qor jurn@listi de speta 7
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218